Emigreren betekent niet per sé dat je naar de andere kant van de wereld hoeft te verhuizen. Je kan bijvoorbeeld ook verhuizen naar Duitsland, naar een dorp of stad vlak over de grens. In dat geval krijg je niet te maken met een grote cultuurschok, maar komen er extra zaken kijken bij een verhuizing simpelweg omdat het een ander land is. We zetten van emigreren naar Duitsland even de voor- en nadelen voor je op een rijtje!
Waarom je zou moeten kiezen voor Duitsland
Als je besloten hebt om Nederland 'auf Wiedersehen' te zeggen, zal dat bepaalde redenen hebben. Die kunnen echter voor iedereen anders zijn: de een wil een betere baan, de ander wil verhuizen naar die ene toffe stad of juist verblijven in een gebied met ongekende schoonheid. Als je om de volgende redenen naar Duitsland wilt emigreren, heb je zeker de juiste keuze gemaakt.
1. Economische stabiliteit en baangarantie
Duitsland is op economisch gebied een stabiel land, wat ervoor kan zorgen dat je je op dat gebied veiliger voelt bij onze oosterburen. Ook als je je wilt ontwikkelen in een bepaald vakgebied of wilt doorgroeien in je werk, kan emigreren naar Duitsland een stap in de goede richting zijn. Je kunt je netwerk flink uitbreiden aangezien er heel wat toonaangevende bedrijven gevestigd zijn. Ook is Duitsland vele malen groter dan Nederland, waardoor de kans groter is dat je uiteindelijk terechtkomt op de plek waar je thuishoort.
2. Nog een voordeel van emigreren naar Duitsland: uitgestrekte natuur
Vooruit, vooruit: Nederland heeft ook schitterende natuurgebieden zoals de Peel en de Veluwe, maar dat staat niet in vergelijking met de Duitse natuur. In dat geval is het op je lijstje 'emigreren naar Duitsland; voor- en nadelen' 1-0 voor Duitsland. Zelfs vlak over de Nederlandse grens, bijvoorbeeld in de Eiffel of het Zwarte Woud kom je al in een hele nieuwe wereld terecht. Als je dus genoeg hebt van dat gehaaste leven in Nederland, is Duitsland een perfect toevluchtsoord. Wil je helemaal onthaasten? Dan raden we je zeker ook aan om te kijken naar de Caribische eilanden, zoals Bonaire. Spreekt dat je al meer aan? Lees dan deze blog voor nog meer inspiratie.
3. Je hebt meer woonruimte
Door het uitgestrekte landschap van Duitsland, heb je zelf ook meer ruimte om te wonen. De huizen zijn er groter en zijn vaak betaalbaarder dan een woning in Nederland met dezelfde oppervlakte. Vooral als je een stadsmens bent, kan naar eens stad in Duitsland emigreren een betere keuze zijn dan je geluk zoeken in de Randstad. Duitsland is echter ook perfect als je landelijk wilt wonen, want ook in dat geval krijg je een groter perceel en heb je daarnaast ook zicht op de schitterende bergachtige natuur.
4. Stiptheid
Hecht je waarde aan ‘Pünktlichkeit’? Daar is geen ander land zo’n kei in als Duitsland. De meeste inwoners – uiteraard uitzonderingen daargelaten- komen altijd hun afspraken na en hechten waarde aan wederzijds respect. Problemen met het openbaar vervoer? Die zijn er niet en anders worden die op voorhand al opgelost. Uiteraard betekent dat dat ook dat jij ’s ochtends je wekker moet zetten of een alarm op je telefoon, zodat je op tijd bij een afspraak verschijnt.
Nadelen emigreren naar Duitsland
Eigenlijk zien we nauwelijks bezwaren naar Duitsland, maar zoals gezegd komen er nogal wat dingen op je bordje als je naar een ander land wilt verhuizen. Emigreren naar Duitsland heeft naast voor- dus ook nadelen. We sommen enkele bezwaren even voor je op.
1. Heel veel papierwerk
Emigreren zorgt vooral veel administratieve rompslomp, waar je in eerste instantie niet op zat te wachten. Denk bijvoorbeeld aan het regelen van je pensioen, verzekeringen en het inschrijven bij medische specialisten en het regelen van Megasolar zonnepanelen. Blijf je werken in Nederland, maar ga je wel emigreren naar Duitsland? Dan moet je ook extra goed letten op belastingaangiftes. Ga dus op je gemak op onderzoek uit en schakel hulp in als dat nodig is.
2. Langere afstanden overbruggen
Zoals we al zeiden, is Duitsland een stuk groter dan Nederland en minder dichtbevolkt. Kies je er bijvoorbeeld voor om landelijk te gaan wonen in Duitsland, dan kan het zomaar zijn dat er geen bakker of supermarkt om de hoek ligt waar je na je werk nog snel de boodschapjes haalt. In dat geval moet je dus nog even met de fiets of de auto op pad.
3. Dialecten leren kennen
Tja, als je gaat emigreren naar Duitsland, of überhaupt een ander land, is het hebben van een talenknobbel wel zo handig. Als je dicht bij een grote stad woont zoals Berlijn, Hamburg of München, kun je je ook prima redden in het Engels (maar dan eigenlijk alleen in uiterste noodgevallen). Hoe verder je echter richting het platteland trekt hoe moeilijker dat wordt. Tel daarbij op dat Duitsland, net als Nederland, verschillende dialecten en accenten heeft waar je op voorbereid moet zijn. Spit dus voor vertrek maar alvast je woordenboek door of schakel een Duitse local in om je taalkennis wat op te schroeven.
Nog een dingetje: Duitsland heeft geen tropisch klimaat, dus ook paraplu en regenjas moeten mee in je koffer. Wil je wel de zon op zoeken? Dan raden we je aan om onze tips te lezen over verhuizen naar Spanje.