Emigreren naar België

24 juni 2021
1369
verhuisbedrijf limburg

Droom jij ervan om te wonen tussen de glooiende groene heuvels van de Ardennen? Of in zo’n prachtig oud dorpje ergens tussen het groen? Of misschien wel in een gezellige Belgische stad als Brugge of Antwerpen? Kortom, droom jij ervan om te emigreren naar België? Dat kunnen wij helemaal begrijpen! België is een prachtig mooi land om te wonen en te genieten van de rust die daar nog op veel plekken heerst. En de natuur is er prachtig! Behalve dat, kleven er nog een aantal mooie voordelen aan wonen in België. Wat die voordelen (en nadelen) zijn van emigreren, leggen we je uit in dit blog over emigreren naar België.

De voordelen van emigreren naar België

Alleen al de schitterende natuur, de adembenemende vergezichten en de eeuwenoude, romantische dorpjes zijn natuurlijk al voordelen van België. Maar ook op financieel gebied is er veel te winnen. Veel Nederlanders verhuizen naar België omdat de huizen er een stuk goedkoper zijn dan in Nederland.

Zoals iedereen wel weet, schieten de huizenprijzen in ons land razendsnel omhoog. Dit heeft als gevolg dat veel mensen niet in staat zijn een huis te kopen en met hoge huurkosten zitten. In België ligt dit anders. Ook bij onze zuiderburen stijgen de huizenprijzen, maar lang niet zo hard als bij ons. Daarbij krijg je in België veel meer voor je geld.

Voor het geld waarvoor je in Nederland in rijtjeshuis koopt, kan je op sommige plekken in België een vrijstaand huis met groot stuk grond kopen. Ook bouwgrond is voordeliger, dus als je een eigen huis wilt bouwen is het ook eens goed om over de grens te kijken. Je hebt er ook minder te maken met onduidelijke en verwarrende vergunningen voor wat betreft het (ver)bouwen van een huis.

Lees ook:  5 belangrijke Reistips

Dit geeft meer vrijheid en de kans is groter dat jij je huis helemaal naar jouw wensen mag (ver)bouwen. Zoals wel iedereen weet is ook de benzine een stuk goedkoper dan bij ons. Dit scheelt aanzienlijk in je maandelijkse kosten. En als je er toch al woont, scheelt het een ritje naar België natuurlijk! Ook de woonlasten, zoals elektriciteit, zijn er een stuk goedkoper dan bij ons.

En wat zijn de nadelen?

We hebben heel wat voordelen van emigreren naar België voor je opgenoemd. Van de frieten die daar lekkerder zijn (ow nee, die hadden we nog niet genoemd) tot de goedkopere huizen. Maar natuurlijk zijn er ook een aantal nadelen. In Nederland kennen we een hoge belastingdruk, maar in België kunnen ze er ook wat van. Sommige belastingen zijn er hoger dan in Nederland. Houd er ook rekening mee dat ze in België Vlaams en Frans praten.

Het zal moeilijk worden (in het begin) om iedereen te verstaan. Ja, ook de Vlamingen zijn in sommige gebieden lastig te begrijpen. Ben je ook van plan om in België te gaan werken? Bedenk je dan wel goed dat je de sociale zekerheid van Nederland kwijtraakt. Er kleven dus ook wat nadelen aan. Ga voor jezelf na of deze nadelen het waard zijn ten opzichte van de voordelen. Ga niet over één nacht ijs en laat je goed adviseren. Een verhuizing naar België is niet goedkoop, je wilt er dus niet al snel spijt van krijgen.

Waar moet je op letten bij emigreren naar België

Heb je alle opties goed overwogen en heb je besloten je droom te verwezenlijken en naar België te vertrekken? Dan zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Bepaal waar je ergens in België wilt wonen. Wil je bij thuiskomst in alle rust genieten van de fluitende vogeltjes in je tuin en egels door je tuin zien scharrelen?

Lees ook:  Genieten met een intex zwembad in je tuin

Of houd je meer van gezellige drukte om je heen en cafeetjes en restaurants op loopafstand? Of iets er tussenin natuurlijk. Ook moet je je goed bedenken hoe dicht je bij de Nederlandse grens wilt blijven wonen. Is dit belangrijk voor je (vanwege werk of familie of vrienden) of durf je het avontuur aan en trek je diep het Belgische land in? Als je je droomhuis hebt gevonden, moet je niet vergeten om je uit te schrijven in je voormalige woonplaats in Nederland.

En vervolgens natuurlijk inschrijven in je nieuwe woonplaats. Dit moet binnen 8 dagen nadat je je nieuwe woning betrekt. Sluit een zorgverzekering af (stuk goedkoper dan bij ons!) en zorg voor een Belgische bankrekening.

De verhuizing zelf is ook nog een stressvolle tijd waarbij je met veel dingen rekening moet houden. Je kunt het beste een verhuisbedrijf inhuren om je de meeste zorgen uit handen te nemen. Er zijn verschillende verhuisbedrijven die je graag helpen met je verhuizing over de grens. Woon je bijvoorbeeld in Limburg, dan is een verhuisbedrijf in Limburg die je wilt helpen gelukkig snel gevonden. Veel Limburgers verhuizen naar over de grens en verhuisbedrijven weten hier goed op in te spelen.

Lees ook Vakantie was top! Emigreren of niet?

verhuisbedrijf limburg

Wonen in België en werken in Nederland

Als je gaat emigreren naar België, zijn er twee opties qua werk. Ga je in België werken of rijd je op en neer naar Nederland? Beide opties zijn goed mogelijk, vooral als je vlakbij de grens woont of altijd thuis kunt werken. Veel Nederlanders kiezen er dan ook voor om in Nederland te blijven werken.

Lees ook:  De 5 leukste bed and breakfast accommodaties in de natuur

Gaat dit voor jou ook gelden? Let er dan op dat ze nu in twee landen belasting willen over je inkomen. Hierover zijn afspraken gemaakt tussen beide landen, maar het is iets waar je goed op moet letten en kijken wat voor jou het voordeligst is.

Ook moet je je goed laten adviseren over je opgebouwde pensioen (dit kan een stuk lager uit gaan vallen mocht je op latere leeftijd weer terugverhuizen), een eventuele uitkering en je zorgverzekering. Er kunnen een aantal dingen veranderen. Om niet voor verrassingen te komen te staan, raden wij je aan je goed te laten informeren.

Emigreren naar België: wel of niet doen?

Je hebt nu alle voor- en nadelen kunnen lezen over dit onderwerp. Natuurlijk is dit maar een korte opsommingen van alle dingen die je tegen gaat komen op weg naar je emigratie. Daarom raden wij je aan eens te praten met mensen die de stap al gewaagd hebben. Er zijn verschillende websites en forums waar mensen die willen emigreren en die al geëmigreerd zijn, samenkomen.

Stel al je vragen en leer van hun fouten. Lees je goed in en laat je op alle vlakke informeren: van belastingen en verzekeringen tot hypotheek en pensioen. Als je er helemaal uit bent en je gaat de sprong wagen, dan wensen we jou enorm veel succes! En vergeet niet een de heerlijke Vlaamse friet te proberen bij de frietkot in je nieuwe woonplaats!

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Populariteit plantaardige levensstijl: waar komt het vandaan?

Het mysterie van Aurora: een natuurlijk lichtspektakel

Alles wat je moet weten: emigreren naar het buitenland!

Hollandse hoogtepunten: wat Nederland zo mooi maakt

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down