Hoe El Greco mij veroverde

21 maart 2017
300

Kunsthistorica Odette Breijink was erbij toen het meesterwerk van El Greco na een lange reis werd uitgepakt in de Nieuwe Kerk. Op Paradijsvogels Magazine vertelt ze hoe hij haar op slag veroverde...

De 3 meter grote kist waarin je werd vervoerd staat nog geparkeerd langs de koorbanken van de kerk. Het is de allergrootste juwelenkist die ik ooit zag. Glimmend hang en sluitwerk met ogen waar grote sloten door gestoken worden die met een klik op slot gaan. Je bent lekker in de watten gelegd. Voor de opening moeten ze deze koffer nog wegzetten voor de terugreis, later dit jaar.

Op de kist staan in de rechthoek symbolen gedrukt: een glas als teken van breekbaarheid en verticale pijlen om de verplichte vervoersrichting aan te geven. En dan wordt je ‘bevrijd’ na een enerverende reis uit Madrid. Je bent aangekomen in een kil en guur Nederland en afgeleverd bij de Nieuwe Kerk, pal aan de Dam.

Gehandschoende mannen

Met vereende krachten tillen gehandschoende mannen je voorzichtig op en hangen je op je tijdelijke plek in een pronkkast, bekleedt met zacht fluweel. Een geavanceerd klimaatsysteem van de categorie triple A, zorgt ervoor dat je het noch warm of koud zult hebben. Net zo uitgekiend is de verlichting, die in de randen van je tijdelijke behuizing zijn opgenomen. Zacht ledlicht, dat nauwelijks warmte afgeeft en je van je allermooiste kanten laat zien.

Ik kijk naar je. Je bent het prachtige schilderij van El Greco ‘Pentecostés’. De komende zeven weken heb je een ereplek op de plaats van het hoogkoor van de Nieuwe Kerk van Amsterdam.

Lees ook:  De vrijheid van de digital nomad

Foto: Evert Elzinga

Foto: Evert Elzinga

Trillende kleuren

Roze, groen, blauw en geel stralen mij tegemoet. De kleuren lijken te trillen. Aan de bovenzijde meen ik zeven mannen en drie vrouwen te ontdekken. Alle personages hebben een fel flakkerend vlammetje boven hun hoofd. In het midden wijzen alle slanke, gevouwen handen, inclusief die van de centrale vrouwenfiguur, omhoog. Haar mantel is zwaar, vol en fluwelig koninklijk blauw.

Maar waar komt dat licht vandaan, centraal in het midden? Hoe doet hij dat? Die duif, in de ronding, zit daar de lichtbron? Zo plaats El Greco de moeder aller moeders in het middelpunt van de belangstelling.

Knap geschilderd

Eronder, in een halve cirkel, maken vijf andere personen de compositie compleet. De vlammen boven hun hoofden zijn niet zo prominent aanwezig als bij de tien aan de bovenkant; ik moet ze zoeken. De wit-gele vlekken zijn onderdeel geworden van de patronen in de gewaden van de personages erboven. Zo knap geschilderd, zo’n bijzondere oplossing.

De mannen hebben ruige baarden en felle, stralende ogen. De vrouwengezichten hebben een zachte teint, als een tegenwicht voor deze sterke oermannen. Elegantie tegenover spierkracht. Wie zijn zij en wat zeggen de bronnen?

Wie is El Greco?

El Greco (1541-1614) is van oorsprong Kretenzer, wiens werk via Kreta, Venetië, Rome en Madrid in Toledo tot volle wasdom komt. Hij ontwikkelt een virtuoze stijl waarbij zijn figuren bijzondere houdingen aannemen en hij laat zijn personages in exquise kleuren stralen.

El Greco te zien in de Nieuwe Kerk in Amsterdam

Wat een uitzonderlijke vondst dat juist dit werk de komende zeven weken in Nederland is. De tijd tussen Carnaval, Pasen, Hemelvaart en Pinksteren. Het onderwerp is verbonden met de tijd waarin dit moment heeft plaats gevonden: Pinksteren, en dat valt tussen 18 februari en 9 april. We zien de interpretatie van El Greco van de belofte van Jezus die op dat moment wordt ingelost. Vanaf het moment, dat de Heilige Geest in de vorm van de flakkerende vlammen wordt uitgestort over de volgelingen van Hem, gaan ze met volle overtuiging de wereld in om het evangelie te verkondigen.

Lees ook:  Hoe duizenden gaatjes in een kokosnoot kunstzinnige patronen op je muur projecteren

Laat je ook veroveren

De kleurenpracht verblindt mij. Ik geniet van de film die de levensloop van El Greco vertelt. De komende weken staat er ook nog muziek en dans op het programma, ik ga me er helemaal door mee laten voeren. Pak deze kans en laat je ook betoveren door El Greco: het Prado is ver, Amsterdam ligt om de hoek.

Meesterwerk 2017, t/m 9 april 2017 te zien in de Nieuwe Kerk in Amsterdam.

[hr]

Geef Odette Breijinck een kunstwerk en zij geeft je een verhaal. Haar missie: via ontroering, herkenning en verwondering de kunst dichtbij brengen en voor iedereen begrijpbaar en interessant maken. Dat doet ze dan ook veelvuldig en met passie via lezingen, excursies en lessen: van het verhaal dat portretten ons over de geschiedenis van de kunst vertellen tot een inkijkje in de muzen van Klimt. Op Paradijsvogels Magazine deelt ze boeiende wetenswaardigheden die je kijk op kunst veranderen. 

 

Foto: Evert Elzinga

Foto: Evert Elzinga

 

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Een babyshower organiseren doe je zo

Muizen in huis? Dit kun je doen!

Trends in herenmode voor 2024

Bedrijfsuitjes: Waarom ze belangrijk zijn + Tips voor het organiseren

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings
chevron-down