Personeel én bewoners vormen samen het dagelijks bestuur van dit verzorgingshuis

22 maart 2018
379

In een verzorgingshuis op het Zweedse eilandje Tjörn gaat het er net even iets anders aan toe dan in een standaard zorginstelling. In het Tubberödshus worden ouderen en personeel als gelijken beschouwd en zo behouden de ouderen een groot deel van hun eigen regie. 

Als je gaat verhuizen naar het Tubberödshus wordt je meteen gevraagd of je deel uit wil maken van het dagelijks bestuur van het huis. Juist door bewoners en personeel gezamenlijk verantwoordelijk te maken en de eigen regie niet geheel uit handen te nemen is er een sterk gevoel van gelijkwaardigheid en waardering voor elkaar. Mooi toch als je bedenkt dat het merendeel van de bewoners over de 90 en sterk afhankelijk van zorg is.

Artikel gaat verder onder de afbeelding

Tubberödshus med utsikt över Skärhamn.

Tubberödshus met uitzicht over Skärhamn

Eigen regie

Kunnen meebeslissen over de activiteiten, de inrichting, de boodschappen en financiën maar ook het mogen bijwonen van sollicitatiegesprekken voor nieuw personeel geeft een groot gevoel van welzijn en eigen regie. Immers, het gaat er in het Tubberödshus om dat de ouderen fijn wonen in hun eigen omgeving en niet het gevoel hebben dat ze wonen op de werkplaats van het personeel.

Zelf beslissen wat je wilt eten (toch vreemd om te bedenken dat je dat in veel verzorgingshuizen dus niet kunt doen), hoe laat dat ongeveer zal zijn en met wie; eigen regie houdt ook een stukje eigenwaarde vast. Om die reden is bijvoorbeeld ook het restaurant in het Tubberödshus geopend voor familie, vrienden en oudere omwonenden.

Lees ook:  Mijn eerste keer... van gekleurd naar grijs

Participatie en bewegen

Naast inspraak zijn participatie en meer bewegen ook belangrijke peilers van het Tubbemodel, zoals het systeem genoemd wordt. Meehelpen in de moestuin, in de keuken (al is het maar een komkommer snijden), meedoen aan dansavondjes, kleine wandelingen, spelletjes of uitjes. En dan moe maar voldaan lekker gaan slapen en opstaan wanneer je wilt: er staat tot ca 10:30uur een ontbijtbuffet klaar.

Artikel gaat verder onder de afbeelding

Vår på Tubberödshus.

De moestuin/kas van het Tubberödshus

Personeel zonder uniform

Het personeel draagt geen uniform en neemt pauzes samen met de ouderen in plaats van zich terug te trekken in een personeelskamertje. De afstand tussen personeel en bewoners wordt op deze manier verkleind; dat is niet alleen prettig voor de bewoners maar ook voor het personeel. Kasja Kristensson, een medewerker van het Tubberödshus, vertelde in een interview met het Vlaamse actualiteitenmagazine Knack:

Je voelt je zó nuttig door deze manier van werken en zó betrokken bij de ouderen – ze zijn echt mijn vrienden geworden. Ik krijg ook veel vrijheid en heb het gevoel dat ik de baas over mijn eigen baan ben.

Toekomstmodel?

Sinds de oprichting van het verzorgingshuis op Tjörn in 2009 is het Tubbemodel een succes. De levenskwaliteit van de bewoners is er op vooruitgegaan, het personeelsverloop in dit huis is zeer laag en de kosten zijn vergelijkbaar met andere Zweedse zorginstellingen. Met hulp van de Zweedse overheid is het de bedoeling dat het model op meerdere plekken in Zweden uitgezet gaat worden. De zorgsector gaat veranderen van organisatiegericht naar bewonersgericht. Eigenlijk heel logisch toch? In België lopen al vier pilotprojecten. In Nederland binnenkort ook?

Lees ook:  Frida Kahlo haar verborgen boodschap in 5 kunstwerken

Om wat levendigheid te creëren in bestaande zorginstellingen, eenzaamheid tegen te gaan en tegelijkertijd woonruimte tekort onder studenten een beetje op te lossen is dit een prachtig initiatief: op kamers gaan in een bejaardenhuis.

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Een babyshower organiseren doe je zo

Muizen in huis? Dit kun je doen!

Trends in herenmode voor 2024

Bedrijfsuitjes: Waarom ze belangrijk zijn + Tips voor het organiseren

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings
chevron-down