Eeuwenoude techniek van geborduurde temariballen herleeft

25 januari 2017
291

Deze kleurrijke temariballen zijn een oude Japanse volkskunst waarbij ballen worden geborduurd met uitgewerkte patronen. Ten tijde van de Edo periode maakten aristocratische vrouwen de temariballen van stukken zijde van hun kimono. Bij het grote publiek werden ze bekend toen de kleindochter van een 92-jarige vrouw foto's van de ballen die haar grootmoeder maakte online zette en ze zo de wereld over gingen.

Oorspronkelijk werden deze ballen gemaakt als speelgoed voor jonge meisjes - vaak wordt vanuit deze traditie binnenin nog een belletje gestopt. Door de eeuwen heen hebben de temari ballen een diepere betekenis gekregen: vanwege de tijd die het kost en aandacht die het vraagt om zo'n bal te maken worden ze nu ook gezien als symbool van vriendschap en voorspoed. De felle kleuren zijn bedoeld om de ontvanger geluk te wensen.

>Deze ballen hebben schitterende geometrische patronen. Hoewel het resultaat eenvoudig lijkt, is het verschrikkelijk moeilijk om te maken: vroeger deed je er 40 jaar over om een Temari Master te worden. Voor de patronen heb je daarnaast een bovengemiddeld goed inzicht in geometrie en symmetrie nodig. Maar dat mag de pret niet drukken, deze kunst is terug van weggeweest en anno 2017 worden de ballen nog steeds gemaakt, online zijn zelfs verschillende communities te vinden van mensen die elkaar over de hele wereld aanmoedigen en van hulp voorzien.

Zelf proberen? Hier vind je uitgebreide instructies!

temari temari2 temari3 temari4 temari6 temari7 temari8 temari9 temari10 temari11 temari12 temari13 temari14 temari15 temari16

Via MyModernMet

 

Lees ook:  In Japan maken voorbijgangers kunstwerken van gevallen bladeren

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Ontspanning door meditatie: hoe het werkt en waarom het helpt

Top 3 mooiste tuinen in de wereld

Een modern interieur

Begonia's snoeien en verzorgen

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings