Eeuwenoude techniek van geborduurde temariballen herleeft

2340 VIEWS
Eeuwenoude techniek van geborduurde temariballen herleeft

Deze kleurrijke temariballen zijn een oude Japanse volkskunst waarbij ballen worden geborduurd met uitgewerkte patronen. Ten tijde van de Edo periode maakten aristocratische vrouwen de temariballen van stukken zijde van hun kimono. Bij het grote publiek werden ze bekend toen de kleindochter van een 92-jarige vrouw foto’s van de ballen die haar grootmoeder maakte online zette en ze zo de wereld over gingen.

Oorspronkelijk werden deze ballen gemaakt als speelgoed voor jonge meisjes – vaak wordt vanuit deze traditie binnenin nog een belletje gestopt. Door de eeuwen heen hebben de temari ballen een diepere betekenis gekregen: vanwege de tijd die het kost en aandacht die het vraagt om zo’n bal te maken worden ze nu ook gezien als symbool van vriendschap en voorspoed. De felle kleuren zijn bedoeld om de ontvanger geluk te wensen.

>Deze ballen hebben schitterende geometrische patronen. Hoewel het resultaat eenvoudig lijkt, is het verschrikkelijk moeilijk om te maken: vroeger deed je er 40 jaar over om een Temari Master te worden. Voor de patronen heb je daarnaast een bovengemiddeld goed inzicht in geometrie en symmetrie nodig. Maar dat mag de pret niet drukken, deze kunst is terug van weggeweest en anno 2017 worden de ballen nog steeds gemaakt, online zijn zelfs verschillende communities te vinden van mensen die elkaar over de hele wereld aanmoedigen en van hulp voorzien.

Lees ook:  90-jarige man bouwt in zijn eentje een enorme kathedraal

Zelf proberen? Hier vind je uitgebreide instructies!

temari temari2 temari3 temari4 temari6 temari7 temari8 temari9 temari10 temari11 temari12 temari13 temari14 temari15 temari16

Via MyModernMet

 

Ontvang gratis onze beste artikelen!

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine

MEER INSPIRATIE

Creatieve uitspattingen op middeleeuws perkament
Perzische tapijten van opgerold papier
Met 10 verdiepingen is dit de grootste boomhut ter wereld
Pointillisme sleepte deze kunstenaar door zijn zware revalidatie