Eetbare meesterwerken | De meest bijzondere voedselkunst van 2017

15 januari 2018
365

Het op een bijzondere manier presenteren van eten gebeurde al in de oudheid van de Romeinen en Grieken. In deze tijd draaide het op een esthetische aantrekkelijke manier vormgeven van een feestmaal om het uitstralen van rijkdom en status. Nu, meer dan 2000 jaar later is het omtoveren van etenswaren tot ware meesterwerken uitgegroeid tot een wereldwijde beweging van voedselkunstenaars die alledaagse producten in een heel nieuw daglicht zetten. 

We hebben het afgelopen jaar flink wat ingenieuze voedselkunst langs zien komen, van architectonische taarten tot geglazuurde vetplantjes en van avocado pitten kunst tot latte maciatto's die te mooi zijn om op te drinken. Maar het mooiste vinden wij nog wanneer de kunstenaars zorgen voor zo min mogelijk verspilling bij het maken van hun eetbare juweeltjes. Laat je mond openvallen (en begin maar met watertanden) door het overzicht van de meest bijzondere eetbare kunst van het afgelopen jaar.

#1 Schilderkunst als ontbijt

Hazel Zakariva gebruikt voor haar ontbijt schilderijen een smoothie als canvas en natuurlijke ingrediënten zoals turmeric, blauwe matcha poeder en houtskool als verf. Vooral de schaaltjes met afbeeldingen van innemende dieren zijn favoriet.

Voedselkunst - yoghurt 1

#2 Avocadopittenkunst

Jan Campbell snijdt zijn Keltisch geïnspireerde kunstwerkjes met de hand. Haar fascinatie voor de avocadopit als kunstobject begon toen ze per ongeluk met haar vingernagel het oppervlak van de harde kern schraapte en er een prachtig diep oranje pigment tevoorschijn kwam. Bekijk hier meer van haar minisculpturen en ontdek hoe haar Ierse roots van invloed zijn op haar werk.

2017 Foodart - Avocadopittenkunst

#3 Architectonische taarten

Dinara Kasko laat zich bij het maken van haar taarten niet leiden door haar gevoel, maar door wiskundige formules. De voormalig architect is overgestapt van het ontwerpen van gebouwen naar het vormgeven van nagerechten met behulp van algoritmische precisie en complexe technieken uit de meetkunde.  

Lees ook:  Een kunstzinnige ode aan de paddenstoel

Foodart 2017 - architectonische taarten

#4 Eetbare miniatuurtuinen

De in Jakarta woonachtige kunstenares Ivenoven maakt, gewapend met haar patisserie spuitzak, de meest gedetailleerde taartjes die je ooit hebt gezien. Van voor tot achter bedekt met glazuren vetplantjes laten deze miniatuur tuintjes je watertanden bij hun aanblik. Bekijk hier meer van haar prikkelende werk waar je het liefst meteen je tanden in zou zetten.

Mini tuintjes succulent

#5 Bloemen gemaakt van suiker

De voormalig ballerina Maggie Austin gebruikt verschillende technieken voor haar extreem delicate bloemen gemaakt van suiker. Deze niet van echt te onderscheiden bloeiers zien er veel te mooi uit om op te eten! Bewonder hier meer van Maggies hyperrealistische pioenen, hortensia en rozen.

Bloemen van suiker

#6 Driedimensionale koffiekunst

Toen Daphne Tan slechts 17 jaar oud was begon ze met experimenteren met koffieschuim. Met behulp van een melkschuimer, sojamelk en johannesbroodpitmeel creëert ze het dikke schuim om haar koffiesculpturen vaste vorm te geven. Voor de details gebruikt ze natuurlijke kleurstof en gesmolten chocola. Elk driedimensionaal meesterwerk kost ongeveer 20 minuten om te maken en lijkt zo uit de koffiekopjes weg te kunnen lopen (of zwemmen).

Voedselkunst - latte 1

#7 Taarten van bloeiende bloemen

Ze lijken wel van porselein, deze sierlijke en ambachtelijke botercrèmetaarten én ze zijn nog relatief makkelijk zelf te maken ook. De basis bestaat namelijk slechts uit een mengsel van boter, poedersuiker en kleurstoffen. Maar, de echte kunst van deze romantische creaties zit hem in de finesse waarmee de bloemen gemaakt worden. Bekijk hier creaties die uiteenlopen van spectaculaire boeketten tot meer minimalistische schikkingen.

Botercreme taart

#8 Koffie kunst in kleur

De mannelijke barista Kanghbin Lee gebruikt eetbaar pigment om zijn koffiekunst een kunstzinnig kleurrijke twist te geven. Zijn verfijnde creaties bestaan voornamelijk uit dieren en bloemen, maar soms waagt hij zich aan de échte meesterwerken zoals van Gogh's de Sterrennacht.

Colored latte - 1

Als er één land is dat een rijke historie kent als het gaat om het bewerken van voedsel tot kunstwerken is het Japan. Ze hebben hier zelfs een speciaal woord voor: Mukimono. Bekijk hier extreem gedetailleerde kunstwerkjes gesneden in broccoli, radijsjes en appels.

Lees ook:  Golvende sculpturen van duizenden schelpen

Over de auteur

Stan Vreuls

Recente berichten

De verschillende soorten Philodendron verzorgen

Waarom koud water goed voor je is

Zo verzorg je de passiebloem!

Dieren sport door de jaren heen

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings