Eerste hulp bij duurzame kleding

20 juli 2022
539
duurzame kleding

Wil jij stappen zetten richting een kledingkast vol duurzame kleding? Dan is een beetje hulp waarschijnlijk wel welkom. Het kan best overweldigend zijn als je nog weinig weet over duurzame mode. Gelukkig zijn er verschillende manieren om je garderobe langzamerhand steeds milieuvriendelijker te maken. Dat is beter voor de wereld en vaak ook beter voor jouw portemonnee. Pas een aantal van de onderstaande tips toe om bewuste en duurzame keuzes te maken.

Slimme vragen voor een duurzame koop

Een gemakkelijke manier om duurzamer bezig te zijn op het gebied van mode, is door simpelweg minder te kopen. Heb je toch iets op het oog om aan te schaffen? Stel jezelf dan de volgende vragen en koop het alleen als je alles met ‘ja’ kunt beantwoorden:

  • Heb ik het echt nodig?
  • Past het perfect?
  • Voel ik me er goed in?
  • Ga ik het regelmatig dragen?
  • Kan ik het op verschillende manieren stylen?
  • Heeft het een lange levensduur?

Kwaliteit boven kwantiteit

Verkies bij het shoppen altijd kwaliteit boven kwantiteit. Kijk goed naar het materiaalgebruik en controleer de afwerking. Laat je niet misleiden door aanbiedingen en hoge kortingen. Dat is alleen een leuke bijkomstigheid als je toch al van plan was om het product te kopen.

Duurzame stoffen en materialen

Het materiaal van een product vertelt veel over de kwaliteit, de levensduur en de algehele duurzaamheid. Probeer weg te blijven van kledingstukken die gemaakt zijn van synthetische stoffen. Synthetische vezels worden gemaakt van fossiele grondstof, laten microplastic vrij bij het wassen en de producten gaan bovendien niet lang mee. Soms worden er bij de productie van synthetische kleren ook nog chemische stoffen gebruikt die erg schadelijk zijn voor het milieu. Kies daarom liever voor kleding van natuurlijke vezels. Schaf bijvoorbeeld duurzame organic cotton kleding aan. De productie van biologisch katoen heeft een lagere impact op het milieu dan de productie van niet-biologisch katoen. Ook is er vaker sprake van een eerlijke prijs en goede werkomstandigheden voor de katoenboeren. Naast biologisch katoen zijn natuurlijke materialen zoals linnen en lyocell een duurzame keuze.

Lees ook:  Van de natuur genieten zonder het te schaden

Tijdloze basis opbouwen

Wanneer duurzame kleding nog helemaal nieuw voor je is, raden we aan om eerst te focussen op een goede basis. Begin met het opbouwen van een tijdloze garderobe die aansluit bij jouw werk en leefstijl. Voeg stap voor stap basic items toe van hoge kwaliteit die je op eindeloos veel manieren kunt combineren. Kies bijvoorbeeld kantoorkleding in neutrale kleuren en zonder opvallende prints. Later kun je wat meer statement pieces toevoegen om de outfits interessanter te maken.

Labels met duurzame keurmerken

Een modelabel dat duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan, zal altijd transparant zijn over de productie. Vaak kun je keurmerken voor duurzame kleding terugvinden op de website of op de labels van de kledingstukken. Blijft het erg vaag rondom het productieproces, het materiaalgebruik en de arbeidsomstandigheden? Dan kun je ervan uitgaan dat het geen zuivere koffie is.

Duurzame kleding onderhouden

Kleding van hoge kwaliteit blijft nog langer mooi als je het op de juiste manier onderhoudt. Probeer items wat vaker te luchten in plaats van te wassen, maak gebruik van een duurzaam wasmiddel, stop de kledingstukken niet in de droger en volg altijd de wasvoorschriften op het label.

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Het mysterie van Aurora: een natuurlijk lichtspektakel

Alles wat je moet weten: emigreren naar het buitenland!

Hollandse hoogtepunten: wat Nederland zo mooi maakt

Van bureaus naar bytes: de moderne werkplek

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down