Eerste huis kopen

5 juli 2021
167
Eerste huis kopen waar moet ik op letten

Binnenkort je eerste huis kopen? Dat is hartstikke leuk natuurlijk, maar ook heel spannend! Met een eerste huis kopen komen namelijk een heleboel zaken om de hoek kijken. Zo dient de hypotheek geregeld te worden, er moet een taxatie worden gemaakt en er moet worden onderhandeld. Het kopen van een eerste huis is één van de belangrijkste beslissingen die je gaat maken in je leven. Maar wees gerust, met een goede voorbereiding gaat je dit zeker lukken. In dit artikel geven we een uitgebreid stappenplan van het proces van een eerste huis kopen. Zo weet je precies waar je op moet letten en wat je allemaal te wachten staat.

Eerste huis kopen: waar moet ik op letten?

Zoals gezegd komen er veel zaken kijken bij een eerste huis kopen. Om beter inzicht te krijgen in wat je te wachten staat, hebben we hieronder een stappenplan opgesteld. Zo kun jij je optimaal voorbereiden voor het kopen van je eerste woning!

Hypotheek bepalen

Als je een huis gaat kopen is het belangrijk dat je van tevoren weet wat je te besteden hebt. Zorg er dus voor dat je een berekening van je hypotheek laat maken, zodat je gericht kunt gaan zoeken naar de perfecte woning.

Geschikt huis vinden

Als je weet wat je te besteden hebt, kun je gaan zoeken naar je droomwoning. Je kunt proberen om de zoektocht zelfstandig uit te voeren en de hulp van je netwerk in te schakelen, maar je kan er ook voor kiezen om de hulp van een makelaar in te schakelen. Doe wat voor jou het beste werkt!

Lees ook:  Wonen op een droomlocatie | Vuurtoreneiland

Droomhuis gevonden?

Heb jij hét huis van je dromen gevonden en ben je helemaal enthousiast? Dan is het belangrijk om een bezichtiging af te spreken. Deze bezichtiging kun je inplannen met de makelaar van de verkopers. Maak je interesse kenbaar en wacht zeker niet te lang, want voordat je het weet heeft iemand het huis voor je neus weggekaapt.

Waarde bepalen

Natuurlijk wil je niet te veel betalen voor je droomwoning. Daarom is de volgende stap om de waarde van het huis dat je wilt gaan kopen te bepalen. De waarde van deze woning is het uitgangspunt van de hoogte van je openingsbod. Hier hangt dus veel vanaf! Laat je adviseren door een expert, zodat je niet te veel betaald. Is je huis in meer waard geworden? Dan kan overwaarde opnemen een uitkomst bieden. Houd de waarde van je woning goed in de gaten, zodat je weet wanneer je overwaarde kunt opnemen.

Eerste huis kopen overwaarde opnemen

Bieden maar

Misschien één van de spannendste momenten tijdens het proces van het kopen van je eerste huis. Je gaat een bod doen. Het droomhuis is gevonden, de waarde is bepaald en je weet wat je eigen budget is… Dan is het nu hoog tijd om ervoor te gaan en dat bod uit te brengen. Wordt het geaccepteerd?

Koopakte tekenen

Yes! Het bod is geaccepteerd! Van harte gefeliciteerd. Dan is het nu tijd om de koopakte op te maken. Hierin worden alle afspraken met betrekking tot het kopen van de woning vastgelegd.

Hypotheek afsluiten

Eerder heb je al bepaald wat het maximaal te lenen bedrag is. Omdat de koopakte nu daadwerkelijk is ondertekend, kun je de hypotheek gaan afsluiten. Laat je hierbij te allen tijde goed adviseren door professionals.

Lees ook:  Zo verdien jij makkelijk geld vanuit huis

Bouwkundige keuring

Als je een relatief ouder huis hebt gekocht, is het zeer aan te raden om een bouwkundige keuring uit te laten voeren. Met een bouwkundige keuring komen eventuele verborgen gebreken zoals lekkages of rot hout aan het licht. Zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan en weet je van tevoren wat er allemaal moet worden gedaan. Het onderzoeksrapport dat voortkomt uit de bouwkundige keuring vormt samen met het taxatierapport een representatief beeld van de waarde van de woning.

Taxeren van de woning

Een taxatierapport van de woning is verplicht als je een hypotheek gaat afsluiten, zodat de geldverstrekker zekerheid heeft over de waarde van de woning. Hierin is het belangrijk dat de waarde wordt bepaald door een onafhankelijke taxateur.

De laatste stap

Eindelijk is het zo ver, alles is geregeld en jij mag jezelf de trotse eigenaar noemen van je nieuwe woning. Als laatste stap ga je op de dag van de overdracht naar de notaris om de laatste stukken te tekenen. Met het tekenen van de leveringsakte wordt jij de eigenaar van de nieuwe woning.

Met dit stappenplan weet jij wat je kunt verwachten als jij je eerste huis gaat kopen. Een spannende gebeurtenis waarbij een goede voorbereiding van groot belang is. Ben je van plan om heel lang te blijven wonen in je nieuwe huis? Lees dan ook ons artikel over een levensloopbestendige woning creëren.

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Top 3 mooiste tuinen in de wereld

Een modern interieur

Begonia's snoeien en verzorgen

Onbezorgd leven met een woonverzekering

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings