Jouw eerste huis kopen: hier moet je op letten

50 VIEWS
Jouw eerste huis kopen: hier moet je op letten

Het is eindelijk zover: je gaat het oude nest verlaten en op zoek naar een plekje voor jezelf. Het kopen van je eerste huis is niet zomaar een gebeurtenis, het is een ware mijlpaal in het leven van een jongvolwassenen. Er gaat namelijk ontzettend veel tijd zitten in het volledige koopproces. Op papier is het misschien alleen bezichtigen en kopen, maar toch komt er nog veel meer kijken bij het kopen van een huis. Al helemaal je eerste huis! Weet je eigenlijk wel hoeveel tijd er zit in het vinden van hét geschikte huis? En wat komt er allemaal kijken bij het verlaten van je ouderlijk huis? Waar moet je allemaal op letten tijdens een bezichtiging? Het is helemaal niet gek dat je hier zo snel de antwoorden niet op weet. Voor alles is een eerste keer, zo ook voor een huis kopen.

 

Een hypotheek regelen

Laten we er niet omheen draaien, een huis kopen kost geld. Veel geld. Je komt er als starter dan ook niet aan een woning zonder een hypotheek af te sluiten. Voordat je dit van plan bent kun je beter eerst contact opnemen met de klantenservice van de bank waarbij je klant bent. Hoeveel je kunt gaan lenen is voor iedereen anders.  Er wordt onder andere gekeken naar hoeveel je jaarlijks verdiend en hoeveel geld je zelf al hebt kunnen sparen. Een goede tip is om ervoor te zorgen dat je schulden zo laag mogelijk zijn. Denk hierbij aan een persoonlijke lening of studieschuld. Zo maak je de meeste kans op een zo hoog mogelijke lening.

Lees ook:  Een nieuwbouwhuis, dé kans om je huis precies zo in te richten als jij dat wil

 

De ideale woning zoeken

Nu je weet wat je kunt lenen kun je jouw zoekopdracht aanpassen op je budget. Dit maakt het zoeken van een geschikte woning makkelijker én leuker. Als aller eerste is het slim om vast te stellen wat je precies nodig hebt. Wat bedoelen we daarmee? Bijvoorbeeld hoeveel slaapkamers je nodig denkt te hebben. Een extra speelkamer voor de kinderen of extra werkkamer kunnen goed van pas komen. Wil je een grote tuin? Wil je meer opbergruimte creëren in huis? Dit zijn slechts enkele voorbeelden die de basis kunnen vormen van jouw woonwens. Vervolgens maken we plaats voor dromen, want dromen mag! Welke stijl huis zou jij kiezen in de ideale situatie? Zo kan je voorkeur uitgaan naar een vrijstaand huis, rijtjeshuis, twee onder één kap, nieuwbouw of jaren 30/40/50 woning. Om een duidelijk beeld te krijgen van wat je mooi vindt zou je een moodboard kunnen maken. Tot slot is het handig om te weten waar je naartoe wilt verhuizen. Wil je dicht bij je familie blijven wonen of juist dichter bij werk? Zoek je graag de drukte op in de stad of ben je verliefd op de charmes van het dorpse leven? Bij twijfel kun je altijd een dagje met de auto rondjes gaan rijden en kijken waar het mooi is en je je misschien zelfs wel al thuis voelt. Als je uiteindelijk wel precies weet waar je naar zoekt, dan is het slim om je aankoopmakelaar hiervan op de hoogte te stellen. Zo ben je er super snel bij wanneer er een huis te koop komt te staan dat precies binnen jou wensen valt.

Lees ook:  Thuiswerken, tijdelijk of de toekomst?

 

Bieden op de woning

Heb je jouw ideale woning gevonden? Dan is het tijd voor een officieel bod! Dit is misschien wel het spannendste deel van het proces. Je wilt natuurlijk niet onnodig veel geld kwijt zijn aan je nieuwe woning. Omdat het bieden op een woning redelijk stressvol kan zijn helpen wij je met een aantal tips om het hoofd koel te houden. Ben je helemaal verliefd op een huis? Dan is het wel zo verstandig om dit niet te laten blijken. Hoe meer de verkoopmakelaar doorheeft dat je het huis écht wil hebben, hoe hoger de prijs zal zijn. Probeer daarom je emoties altijd de baas te zijn. Daarnaast wil je aardig gevonden worden door zowel je aankoopmakelaar als verkoopmakelaar, de kans is dan een stuk groter dat ze je in prijs tegemoet komen. Dan gaan we meteen door met geduld hebben, wat zeker niet altijd even makkelijk is. Brengt de verkoopmakelaar een tegenbod uit? Reageer dan niet te snel! Zo kun je jouw onderhandelingspositie versterken. Dat zal een beetje onnatuurlijk aanvoelen, omdat je de sleutels van jouw droomhuis natuurlijk zo snel mogelijk in handen wilt hebben. Hoelang moet je dan wachten voor je reageert? Een paar dagen is ideaal. Tot slot moet je altijd afgaan op je intuïtie. Heb jij het gevoel dat je nog wat van de prijs af kunt krijgen? Dan moet je dat ook zeker proberen!

MEER INSPIRATIE

Het inrichten van een landelijke tuin
Automatiseer je leven
Langer thuis wonen
Landelijk interieur