Het eerste huis dat Gaudí ooit ontwierp kun je binnenkort bezoeken

4835 VIEWS
Het eerste huis dat Gaudí ooit ontwierp kun je binnenkort bezoeken

De Spaanse architect Antoni Gaudí, ontwerper van de Sagrada Família, krijgt naast Gaudí House Museum nog een eigen museum. Casa Vicens, een huis ontworpen door Gaudí zelf, is compleet gerenoveerd en zal in de herfst van 2017 opengesteld worden voor publiek.

Eerste opdracht

Toen Gaudí slechts 31 jaar oud was, kreeg hij de opdracht van zakenman Manuel Vicens i Montaner om voor hem Casa Vicens te ontwerpen en te bouwen. Het was Gaudí’s eerste belangrijke opdracht en daarmee ook een belangrijke mijlpaal voor de Catalaanse moderne architectuur.

Creatieve vrijheid

Ondanks dat het huis volgens Catalaanse bouwtradities is gebouwd en Gaudí figuratieve kunst (dé trend van eind 1800) in zijn ontwerp heeft toegepast, heeft hij het gebouw zich helemaal eigen gemaakt. Het hele bouwerk straalt de creatieve vrijheid van Gaudí uit en staat symbool voor de start van zijn toekomstige werk.

Casa Vicens is met z’n kleurrijk geschilderde tegels, het gebruik van steen, beton en ijzer, en de combinatie van schilderingen en beelden, echt een voorbode van het latere werk van Gaudí te noemen.

Buitenkant

Het huis is door de kleurrijke tegeltjes en het aardewerk niet te missen in de straten van Barcelona. Je zou alleen al uren kunnen kijken naar de buitenkant van het gebouw. Het bestaat uit een mix van beschilderde tegeltjes, sierlijk gevormd ijzerwerk, glas in lood en balkons waar een koningin jaloers op zou kunnen zijn. Ondanks dat het een mix van verschillende stijlen is, past het wel heel goed bij elkaar.

Lees ook:  5-jarig meisje met autisme maakt prachtige schilderijen

Onderaan kan je meer lezen en zien over het interieur van Casa Vicens.

CV_01 CV_08 CV_07 CV_06 CV_05 CV_04 CV_03 CV_02

Interieur

Binnen zie je veel gedetailleerd houtwerk, prachtige aardewerken bloemen op het plafond, beschilderde tegeltjes, figuratieve kunst en door het lichtinval komt het glas in lood nog duidelijker naar voren. Ook hier zou je weer uren naar kunnen kijken en steeds weer nieuwe, kleine details vinden. Het is duidelijk dat Gaudí over elke vierkante centimeter heeft nagedacht.

De initiatiefnemers hebben er bewust voor gekozen om het huis niet tentoon te stellen met meubilair. Er zijn geen foto’s beschikbaar van hoe het was, en omdat ze het zo origineel mogelijk willen laten zien hebben ze besloten om geen meubels te plaatsen.

CV_10 CV_16 CV_15 CV_14 CV_13 CV_12 CV_11

©Casa Vicens, Barcelona 2017. Photos door: Pol Viladoms

Heb je in de herfst een reis naar Barcelona gepland? Dan kan je Casa Vicens als een van de eerste bezoeken. Kijk voor meer informatie en de datum voor de officiële opening op de website van Casa Vicens. Wil je meer zien van Gaudí? Ga dan eens naar de Sagrada Família, waar al jarenlang aan gebouwd wordt. Als je benieuwd bent naar hoe de Sagrada Família er in 2026 er uit gaat zien kijk dan eens naar dit filmpje.

Via: My Modern Met en CasaVicens

MEER INSPIRATIE

Muurschilderingen door Adele Renault
Slapen in een glazen iglo bij het Noorderlicht: Kakslauttanen
Apfelhotel Torgglerhof: Zuid-Tirol, Italië
16 mooie en creatieve deuren die u in uw huis zou willen hebben