Een vijf jaar durend zonneballet

707 VIEWS
Een vijf jaar durend zonneballet

Vandaag, 20 maart tussen 09.30 en 11.48 uur, vindt een gedeeltelijke zonsverduistering plaats. Vanaf de aarde gezien schuift de maan dan precies voor de zon langs. Met helder weer kun je de gehele verduistering zien, wanneer de eclips op haar hoogste punt is, dan zal 81% van de zon bedekt zijn. Hoe noordelijker je je bevindt op de aardbol, hoe groter je de verduistering zult waarnemen.

Een bedekking van de zon van 81% lijkt veel, maar je hoeft geen lampen aan te doen: deze dekkingsgraad is namelijk niet voldoende om het donker te maken. Hoe krachtig de zon is, wordt afgezien van een dagje zonnen op het terras ook duidelijk in onderstaand filmpje van NASA.

Vijf jaar lang maakte een speciaal observatorium elke acht uur een foto van de zon. In dit filmpje zie je de hoogtepunten van vijf jaar zonneballet. Alles verzengende explosies, dansende lava en dampend licht: de zon kent vele prachtige gedaantes!

zonneballet 2 NASA

zonneballet 3 nASA

zonneballet NASA

https://youtube.com/watch?v=GSVv40M2aks%3Frel%3D0frameborder%3D0allowfullscreen

Wellicht ten overvloede: kijk nooit direct naar de zon tijdens de verduistering. Ook creatieve oplossingen zoals dubbele zonnebrillen of cd’s bieden onvoldoende bescherming. Hier kun je een gratis eclipsbril krijgen.

 

MEER INSPIRATIE

12 mooiste watervallen ter wereld
Levende bruggen: een unieke samenwerking tussen mens en natuur
Een buitenaards universum in edelstenen
De natuur als (ijs)kunstenaar