Een trip naar Ljubljana - ontdek de Sloveense hoofdstad

14 december 2021
508
ljubljana

Als je bij de meeste mensen over een Europese stedentrip begint krijg je over het algemeen een aantal doorsnee antwoorden. Londen, Parijs, Barcelona, Milaan: stuk voor stuk steden die veelvuldig voorkomen op de lijstjes van Nederlandse toeristen. Ljubljana komt bij de meeste mensen echter niet op die lijstjes voor. Dat is wel zonde, want de Sloveense hoofdstad heeft meer te bieden dan je wellicht zou denken. Centraal gelegen in Slovenië en met iets minder dan 300.000 inwoners, waardoor het een wat kleinere en minder toeristische stad is dan andere Europese hoofdsteden. Dat betekent echter dat het bij uitstek een goede stad is om een keer een weekend te bezoeken.

Ljubljana is het best per vliegtuig bereikbaar. Ljubljana Jože Pučnik Airport is het grootste vliegveld in het land en slechts één van twee internationale luchthavens in het Oost-Europese land. De luchthaven bevindt zich 25 kilometer ten noorden van de stad. Transavia vliegt meerdere keren per week middels een directe vlucht vanaf Amsterdam, waarbij je een uur en 45 minuten onderweg bent. Net over de landsgrenzen zijn er alternatieven: voor mensen die dichtbij België wonen is het ook een optie om vanaf Zaventem (Brussels Airlines) of Charleroi (Wizz Air) te vertrekken. Voor mensen die liever niet vliegen zijn de bus en de trein ook een optie, al ben je dan vanzelfsprekend aanzienlijk langer onderweg.

De stad heeft, net als het hele land, een lange en roerige geschiedenis. Ljubljana viel eeuwenlang onder de Habsburg-dynastie en was onderdeel van het Oostenrijkse keizerrijk totdat Oostenrijk-Hongarije in 1918 uiteenviel. Tot de Tweede Wereldoorlog was de regio daarna onderdeel van het koninkrijk Joegoslavië, maar in 1941 viel de stad in handen van Italië en later van Duitsland. Na het eind van de oorlog viel Slovenië onder Joegoslavië en was Ljubljana de hoofdstad. Dit bleef ongewijzigd toen het land in 1991 de onafhankelijkheid uitriep.

Lees ook:  De leukste vakantiebestemmingen voor 2023

Waarom moet ik het bezoeken?

Dan de hamvraag: waarom zou je Ljubljana verkiezen boven al die prachtige andere steden in Europa? Het is een van de kleinere hoofdsteden in Europa. Dat betekent ten eerste dat alle bezienswaardigheden redelijk dicht bij elkaar in de buurt liggen. Bovendien is het ook geen ellenlange lijst. De kans is daardoor groter dat je alles kunt zien wat je wenst te zien. Je hoeft dus geen keuzes te maken en loopt daardoor naar alle waarschijnlijkheid ook geen dingen mis.

Bezienswaardigheden

In het centrum van de stad is het Prešerenplein bijna niet te missen. Het is het centrale plein van Ljubljana, een veelgebruikte ontmoetingsplek en een populaire locatie voor concerten, festivals en andere bijeenkomsten. Blikvanger op het plein is de Franciscaanse kerk, gebouwd tussen 1646 en 1650. Ernaast vind je het bijbehorende klooster. Dit klooster werd opgericht in 1233 en is dus een stuk ouder dan de kerk, hoewel het wel eerst op een ander plek stond. De bibliotheek van het klooster heeft een bijzonder omvangrijke collectie aan boeken: je kunt er meer dan 70,000 boeken vinden.

Rivier + Triple Bridge

Struin iets verder vanaf het plein en je arriveert al gauw bij de Ljubljanica-rivier. Deze rivier loopt door de hele stad. Aan het Prešerenplein tref je de opmerkelijke Tromostovje (‘Triple Bridge’). Deze brug dankt zijn ontwerp aan de Sloveense architect Joze Plecnik, wiens invloed ook elders door de stad terug te vinden is. Plecnik breidde de reeds bestaande brug in 1929 uit om te voorkomen dat het een knelpunt in de stad zou worden. Hij deed dit door aan weerskanten twee voetgangersbruggen aan te brengen. Vandaag de dag is het een belangrijk knooppunt tussen het historische deel van de stad op de ene oever van de rivier en het moderne centrum aan de andere kant.

Lees ook:  Ontdek de mooiste bekende en onbekende plekken van Italië

Dragon Bridge

Tromostovje is niet de enige bekende oeververbinding in de stad. Een stukje verderop tref je de Zmajski Most (Dragon Bridge) aan. Deze brug, daterend uit 1901, is een symbool van de stad. Op ieder van de vier hoeken van de brug vind je vier draken, het bekendste kenmerk van het bouwwerk. Ook de ‘Butchers Bridge’ is een bezoek waard, met name voor stellen. Deze brug, gelegen tussen de Dragon Bridge en Tromostovje, dankt zijn naam aan het feit dat slagers er vroeger hun waren verkochten. Tegenwoordig staat het bekend als de plek waar geliefden hun liefde vereeuwigen door sloten aan de brug op te hangen, een fenomeen dat ook bekend is van de Pont des Arts in Parijs.

ljubljana

Ljubljanski Grad

Een bezoek aan Ljubljana is ook niet compleet zonder het prominente kasteel in het centrum gezien te hebben. Ljubljanski Grad, zoals het in het Sloveens heet, is een van de bekendste bezienswaardigheden in de stad en dateert uit de elfde eeuw. Je moet wel wat inspanning leveren om er te komen: het ligt op een heuvel van ruim 350 meter. Je kunt een van de wandelroutes kiezen, waarmee je ongeveer een kwartier zoet bent. Als je geen zin hebt om te lopen is er gelukkig ook een lift aangelegd waarmee je voor een paar euro omhoog en naar beneden kunt.

Kerstmarkt Ljubljana

Nu de decembermaand zich aandient, is het zeker het overwegen waard om rond de kerstdagen een trip naar Ljubljana te plannen. De kerstmarkt in de Sloveense hoofdstad geniet wat minder bekendheid bij het grote publiek, maar is beslist de moeite waard. Het is een van de grootste kerstmarkten van Europa. De stad hangt vol verlichting, je vindt er talloze kraampjes en door de stad worden diverse optredens gegeven.

Lees ook:  De vergankelijke schoonheid van oude waterputten in India

Ontdek nog veel meer beroemde kerstmarkten in Europa!

ljubljana

Dagtrips vanuit Ljubljana

Als je onverwacht tijd over hebt of je bezienswaardigheden ook buiten de stad wil zoeken, dan kun je er ook voor kiezen om met een van de vele dagtrips mee te gaan. Vanuit Ljubljana vertrekken een aantal trips die absoluut de moeite waard zijn. Denk bijvoorbeeld aan een trip naar het prachtige Meer van Bled, gelegen op zo’n 50 kilometer van de stad. Dit meer is beroemd door het kasteel dat zich op een eiland midden in het meer bevindt. Of ga ondergronds en bewandel de grotten van Postojna en bekijk daarna het middeleeuwse kasteel van Predjama, waarmee je tegelijkertijd een prachtig uitzicht over de omgeving hebt.

Op zoek naar een andere leuke stedentrip? Wat dacht je van een stedentrip naar Luxemburg? Deze betoverend mooie stad moet je net als Lubljana echt eens bezoeken.

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Zo wordt alcoholvrije wijn gemaakt

Het troostende effect van begrafenis liedjes

De 6 allermooiste gedichten bij overlijden broer

20 mooiste parken in Londen

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings