Een tiny house kopen, hoe werkt dat?

7 juli 2021
527
Tiny house

Tegenwoordig zie je ze overal voorbij komen: tiny houses. Optimaal gebruik maken van de beschikbare ruimte in een zo efficiënt mogelijk ingerichte woning. Wij snappen de charme wel! Een tiny house is een duurzame oplossing voor woningzoekende die de competitieve woningmarkt willen betreden zonder diepe schulden te verkrijgen. Maar een tiny house kopen, hoe werkt dat precies? Wij zochten het voor je uit.

Wanneer je kiest voor een tiny house kopen doe je dit meestal voor permanent wonen of als vakantiehuis. Je kunt kiezen voor een bestaand tiny house kopen, of een tiny house bouwpakket kopen. Een bestaande tiny house is duurder, maar vereist geen montage. Een bouwpakket kan vele malen goedkoper zijn, waarbij je de keuze hebt om het te laten monteren of hem zelf te monteren. Meer weten? Lees dan verder.

Doel tiny house

Voordat je besluit om een tiny house te kopen, is het belangrijk eerst te controleren welke vergunningen vereist zijn. Dit is afhankelijk van het doel van je toekomstige tiny house. Een van de makkelijkste manieren om een tiny house op eigen grond te zetten is als mantelzorgwoning. Hierbij kom je zelden in aanraking met vergunningen. Ben je van plan er permanent in te wonen? Dan is dit niet overal mogelijk. Wij adviseren dan ook altijd vooronderzoek te doen of raad te vragen aan een professional voordat je de permanente keuze maakt om een tiny house te kopen. Wil je je tiny house gebruiken als vakantiewoning? Ook dan zijn vergunningen verplicht. Daarnaast verstrengen steeds meer gemeentes hun regelgeving omtrent het verhuren van woningen voor toeristen. Dit omdat ze zien dat platforms als Airbnb de woningcrisis blijvend verergeren. Onze tip? Begin er snel aan, nu het nog kan.

Lees ook:  Binnenkijken bij: een tiny house van hout en glas

Bestaand tiny house kopen

Tiny house

Heb je de definitieve keuze gemaakt om een tiny house te kopen? Gaaf! Dan is een van de eerste opties om een bestaand tiny house over te nemen. Er ontstaan steeds meer parken die zich enkel en alleen op deze woningsoort richten. Deze parken staan vol met architectonische tiny houses, waarbij je verzekert bent dat de vergunningen op orde zijn. Dit proces gaat eigenlijk exact hetzelfde als een normale woning kopen, echter dan een maatje kleiner. Aangezien de vraag sneller steigt dan het aanbod kan het wel zo zijn dat deze bestaande woningen duurder uitvallen dat je van te voren dacht. Een goedkopere optie? Kies dan voor een bouwpakket.

Tiny house bouwpakket kopen

Er komen steeds meer tiny house bouwpakketten beschikbaar op de markt. Bedrijven als Avoned, Barli, Cube Homes, EcoCabins en meer zijn op de markt gestormd met diverse tiny house bouwpakketten variërend in prijs en grootte. De keuze wordt steeds groter, waardoor we ervan overtuigd zijn dat er altijd een tiny house bij zit die past bij jouw wensen. Vaak wordt geadviseerd de tiny house bouwpakketten te laten monteren. Dit omdat het in elkaar zetten hiervan best gevorderd kan zijn. Aangezien je hoogstwaarschijnlijk veel tijd gaat spenderen in deze woning, kunnen we dit alleen maar motiveren. Safety first!

Grond voor je tiny house

Met alleen een tiny house kom je er echter niet. Ook deze kleine woningen moeten op rechtmatige grond komen te staan. Wil je een tiny house plaatsen op je eigen grond om permanent in te wonen? Dan krijg je zoals eerder genoemd te maken met een hoop vergunningen. Wel ben je dan volledig eigenaar van zowel het huisje als de grond. Dit is zelfs mogelijk op vakantieparken. Je tiny house staat op het park, maar de grond en het huisje zijn van jou. Een toegankelijkere optie is om de grond te huren. Hierbij wordt enkel het huisje gekocht terwijl voor de grond maandelijks huur wordt betaald. Dit kan op korte termijn goedkoper zijn dan grond kopen.

Lees ook:  Aan dit tiny house zit een kas(je) vast!

Inspiratie opdoen over tiny houses? Bekijk dan deze schoolbus welke is omgebouwd tot volwaardig tiny house.

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Een babyshower organiseren doe je zo

Muizen in huis? Dit kun je doen!

Trends in herenmode voor 2024

Bedrijfsuitjes: Waarom ze belangrijk zijn + Tips voor het organiseren

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings
chevron-down