Een stedentrip naar Luxemburg

2 november 2021
470
stedentrip luxemburg stad

Een stedentrip naar Luxemburg is niet iets wat je vaak hoort. Het is dan ook minder populair dan een stedentrip naar Parijs, Berlijn of Barcelona. Luxemburg heeft dan wel niet de populariteit maar wel enorm veel te bieden. Met alle zandstenen paleizen, kazematten, verschillende bruggen en gezellige pleinen is Luxemburg een prachtige bestemming voor een stedentrip van een aantal dagen. Wil je weten wat er allemaal te beleven is in Luxemburg? Je leest het allemaal in deze blog!

 

Reizen naar Luxemburg

Luxemburg heeft een gematigd zeeklimaat, het is er iets warmer dan in Nederland. Het is er dus leuk om in de zomermaanden heen te gaan en te genieten van wat zomers weer. Ook worden er in de zomer een aantal leuke festivals in de stad georganiseerd. In de winter is het leuk om een week voor Kerst Luxemburg de stad te bezoeken. In Luxemburg vind je namelijk verschillende gezellige kerstmarkten die je helemaal in de kerstsfeer laten komen. Ook wordt er tijdens Winterlights de hele stad versierd met 20.000 lichtjes.

De makkelijkste manier om in Luxemburg stad te komen is met het vliegtuig. Je bent namelijk al binnen 55 minuten in Luxemburg vanuit Schiphol in Amsterdam. Het vliegveld ligt slecht op 15 minuten afstand van Luxemburg stad, waardoor je eigenlijk binnen een korte tijd al kunt genieten van je stedentrip in de stad. Er gaat ook een sneltrein naar Luxemburg vanuit Brussel. Deze treinkaartjes zijn vaak het voordeligst als je de een paar maanden van te voren boekt. Wil je liever met eigen vervoer gaan? Binnen 4 uur en 30 minuten rijden vanuit Utrecht ben je al in Luxemburg.

Lees ook:  Ontdek de mooiste bekende en onbekende plekken van Italië

 

Fietsen door Luxemburg

Tijdens een stedentrip wil je zo veel mogelijk zien in een korte tijd. Een fietstocht door de stad is daar perfect voor. In Luxemburg worden er dan ook fietstochten georganiseerd waar je in een tour langs alle bekendste bezienswaardigheden van de stad fietst. Zo leer je de stad op een snelle, leuke en bijzondere manier kennen.

Tip: Doe een fietstocht op de eerste dag van je stedentrip. Zo kun je al een beetje ontdekken waar alles ligt in de stad en is alles de dag erna niet meer zo nieuw en onbekend.

Heb je geen zin om te fietsen en doe je het liever wat rustiger aan? Dan kun je de hop on hop off bus nemen. Deze rijdt ook langs alle bezienswaardigheden in en iets buiten het centrum.

 

Musea in Luxemburg

In Luxemburg-Stad liggen talloze musea. Wij hebben de leukste voor je op een rijtje zet.

National Museum of History And Art

Dit museum is een van de mooiste musea van Luxemburg. Je kunt je er helemaal onderdompelen in schitterende archeologische vondsten van de Romeinse tijd tot aan de Middeleeuwen. Ook kun je er moderne kunst bekijken van bijvoorbeeld Picasso, Cézanne en Margitte.

Musée- Mémorial de la Déportation

Musée- Mémorial de la Déportation is een oud stationsgebouw genaamd Hollerich. In dit stationsgebouw werden tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan 800 joden opgehaald en weggevoerd die naar Luxemburg waren gevlucht. In het stationsgebouw staat een tentoonstelling die deze deportaties herdenken.

Mudam Museum voor moderne kunst

Hou je meer van moderne kunst? Dan is het Mudam Museum iets voor jou! Dit museum is gelegen in een van de modernste wijken van Luxemburg en je kunt er prachtige kunstwerken bekijken in verschillende grote zalen. De kunst bevindt zich niet alleen maar in de zalen, want als je even naar buiten kijkt kun je genieten van het uitzicht op het oude gedeelte van Luxemburg en de kazematten.

Lees ook:  Wat is te zien in de Shakespeare Globe Theater in London?

Bezienswaardigheden in Luxemburg

Behalve de musea heeft de stad nog vele prachtige bezienswaardigheden die je echt gezien moet hebben. Van een schitterende kathedraal tot het indrukwekkende Groothertogelijk Paleis.

De Bock Kazematten

In de 17e eeuw is er in Luxemburg zo’n 23 kilometer aan kazematten aangelegd. Deze kazematten dienden als schuilplaats voor soldaten maar waren ook een plaats voor bakkerijen en slagerijen. De verschillende verdiepingen aan ondergrondse vestigingen kun je gedeeltelijk bezoeken. Tijdens een rondleiding wordt de oorsprong van de stad uitgelegd. Je ziet dus niet alleen meer van Luxemburg maar je leert Luxemburg tijdens een stedentrip ook beter kennen.

Cathédrale Notre- dame

De kathedraal van Luxemburg is met zijn hoge spitse torens bijna nergens te missen als je door de stad loopt. Het oudste gedeelte is in de 17e eeuw gebouwd en diende als de kerk van het bijbehorende college. De kathedraal is begin vorige eeuw enorm uitgebreid maar alsnog kun je genieten van de prachtige sculpturen, ramen en rankversieringen. Zeker de moeite waard om eens langs te lopen!

stedentrip Luxemburg stad

Paleis van het Groot Hertogdom

Luxemburg heeft zelfs Nederlandse invloeden. Zo is de het paleis van Groot Hertogdom van de Nederlandse koningen geweest toen Nederland nog Luxemburg regeerde. Je kunt er nu dagelijks rondleidingen krijgen in het Nederlands en er worden jaarlijks evenementen georganiseerd. Zo hoef je Nederland niet te missen.

 

Trips vanuit Luxemburg

Heb je Luxemburg helemaal gezien? Dan zijn er ook nog verschillende uitjes in de buurt van de stad. Zo zie je nóg meer van de omgeving zonder heel lang te hoeven reizen. De leukste trips vanuit Luxemburg stad zijn:

Lees ook:  Dit is het perfecte festival voor kunst- en natuurliefhebbers

Trier

Trier is een Duitse stad op 20 minuten afstand met de trein. Trier is een Romeinse vestigingsplaats waar je nog veel Romeinse overblijfselen kunt bewonderen. Het bekendste bouwwerk is de Porta Nigra, dit is de stadspoort van de stad Trier. Daarnaast kun je in de gezellige restaurants en cafés genieten van een lekker hapje of drankje.

stedentrip Luxemburg stad

Dikirch

Dikirch is een pittoreske stadje in het noorden van Luxemburg. Het is met de trein ongeveer één uur vanuit Luxemburg stad. Het heeft een gezellig centrum met een groot aantal kleine winkeltjes en boetiekjes. Ga je er rond de decembermaanden heen? Dan kun je een rondje lopen over de gezellige kerstmarkt van deze stad.

Caves st. Martin

In Caves st. Martin bevindt zich de enige wijnmaker van Luxemburg. Je kunt er een middag wijn proeven en een rondleiding krijgen door de wijnkelders die in rotsen zijn gebouwd. Heb je na alle wijn honger gekregen? Dan ligt er nabij het wijnhuis waar je heerlijk kunt eten met uiteraard een glas wijn erbij.

 

Heb je Luxemburg helemaal gezien en wil je inspiratie opdoen voor de volgende stedentrip? Lees dan alles over een stedentrip naar Ljubljana!

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Wie of wat bepaalt de prijs van kunst?

Spirituele hulpverlening voor je mentale gezondheid

De invloed van verpakkingen op consumentenkeuzes

Een babyshower organiseren doe je zo

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings
chevron-down