Stadswandeling Groningen

14 VIEWS
Stadswandeling Groningen

In het meest noordelijke topje van ons land vinden we Groningen, hoofdstad van de gelijknamige provincie. Naast meer dan 200.000 inwoners heeft de stad Groningen ook veel dag bezoekers. Niet gek ook met al het prachtigs dat deze stad te bieden heeft. Met een bruisende veelzijdigheid in culturen en evenementen is deze levendige studentenstad een échte trekpleister! De volle marktpleinen gaan hand in hand samen met de rustige binnenhofjes. Je kijkt je ogen uit over de fraaie architectuur en kan urenlang vertoeven in de gezellig-drukke horecagelegenheden. Wil je de hele stad gezien hebben? Dan moet je natuurlijk wel aan de wandel. Laten wij nou een wandelroute hebben waarmee je langs de mooiste gedeeltes van Groningen komt. Deze stadswandeling in Groningen is in ieder geval perfect voor jong en oud!

 

Handige routeinformatie vooraf

Voor je flink aan de wandel gaat is het misschien wel zo handig om te weten waar je rekening mee kunt houden. De afstand van de door ons uitgestippelde route is 7 km lang, afhankelijk van de wandelsnelheid zul je hier ongeveer tussen de 1,5 en 2,5 uur over doen. De route is goed begaanbaar voor zowel kinderwagens als rolstoelgebruikers, houdt er wel rekening mee dat op drukke dagen dit voor vertraging kan zorgen omdat je je dan minder makkelijk door een menigte kan maneuvreren. Hetzelfde geldt voor honden, deze moeten echter wel aangelijnd worden. Als je optimaal wilt kunnen genieten van deze stadswandeling in Groningen raden wij aan om buiten de weekenden en vakanties de stad te bezoeken. Nu dit duidelijk is kunnen we beginnen met de stadswandeling in Groningen!

 

stadswandeling Groningen

 

Stadswandeling Groningen

De start van de stadswandeling bevindt zich aan het stationsplein bij het authentieke stationsgebouw. Sta even stil en laat je ogen vallen op het stadbeeld midden op het plein. Dit is het “Peerd van Ome Loeks” en wordt door de Groningers gezien als een van de symbolen van de stad.

Lees ook:  Komkommers, radijsjes en spinazie...gekweekt op Antarctica!

 

Steek vervolgens de weg over bij de stoplichten en wandel over de fietsbrug bij het Groninger Museum. Naast dat in het museum veel moois is te vinden over de geschiedenis van de stad Groningen is het gebouw opzicht al een aanwinst voor de stad. Deze moderne architectuur is een kunstwerk van architectuur Alessandro Mendini.

 

Tegenover het kanaal ga je rechts de Ubbo Emmiussingel in, bij de rotonde rechtdoor en over de Heresingel langs de hoge herenhuizen. Eenmaal bij de kruising met de Rade singel aangekomen zie je de kerk met vele namen. De Heilige Jozefkerk, De Sint-Jozefkathedraal, Sint-Jozefkerk of de Kathedrale kerk van de H.H. Martinus en Jozef… Toch is er één vreemde bijnaam die het meest gebruikt wordt door de Groningers: de dronkemanstoren. Die neem heeft de kerk te danken aan het feit dat je waar je ook staat áltijd twee klokken ziet door de zeshoekige vormen.

 

stadswandeling Groningen

 

Ga linksaf de Oosterstraat in en loop tot de grote kruising, hier ga je rechtsaf de steenstilstraat in. Na ongeveer 100 meter wandelen door deze smalle winkelstraat sta je linksaf een steegje in. Aan het eind van dit steegje zie je aan de overkant van de weg de buitenmuren van het Pepergasthuis. Om het hof van het pepergasthuis te kunnen bekijken ga je links de Kleine Peperstraat in, slechts enkele stappen verder zie je al de ingang. Dit monumentale hofje is maar liefst zes eeuwen oud en bevat inmiddels 24 sociale huurwoningen.

 

Vervolg je weg door de Peperstraat en ga aan het eind van de straat links de Poelestraat in. Na 100 meter kom je aan bij de Grote Markt, het bruisende hart van de stad Groningen vol gezellige cafe’s en terrassen. Neem eventueel een tussenstop en schuif aan voor een heerlijk kopje koffie.

 

Eenmaal aangekomen op de grote markt ga je direct naar rechts en loop je richting de Martinitoren. Leuk feitje tussendoor is dat deze toren met 96,8 meter de hoogste toren van de stad Groningen is! Na het bewonderen van deze bijzondere toren ga je rechtsaf langs de Martinikerk, na de kerk ga je direct linksaf tussen de kerk en het Provinciehuis door. Als je de goede route hebt gevolgd kom je terecht in een ware oase van rust… het Martinikerkhof. Naast de Grote Markt en de Vismarkt is dit een van de drie grote pleinen in de binnenstad van de stad Groningen. Toe aan een tussenstop? Dan is dit de perfecte plaats om je benen wat rust te gunnen. Neem plaats op een bankje of plof op het gras en geniet van de oase aan rust van dit plein.

Lees ook:  Picasso in zelfportret van 15 tot 90 jaar

 

 

stadswandeling Groningen

 

Weer helemaal opgeladen of niet toe aan een pauze? Dan kun je aan de achterkant van het Martinikerkhof rechtsaf door een poortje. Hier kom je terecht bij de gracht. Aan de overkant de Turfsingel zie je aan de rechterkant al de Stadsschouwburg liggen. Voor de route moeten we echter de linkerkant op, na 50 meter zie je links een poortje in de muur. Dit poortje opent naar de Prinsentuin. Niet alleen is dit een adembenemend mooie renaissancetuin uit 1626, in deze tuin bevindt zich ook een zonnewijzer! Houd bij het bewandelen van de Prinsentuin rechts aan tot je bij een muur weer een poortje vindt waardoor je de tuin kunt verlaten.

 

Bij het verlaten van de tuin sla je rechts af en aanschouw het gebouw tegenover de brug. Hier zie je de Vrijmetselaarsloge, de oudste vrijmetselaarsloge van Groningen! Voor de gracht ga je linksaf, langs de Turfsingel. Na de bocht ga je de eerste brug over en vervolg je je weg aan de andere kant van de singel.

MEER INSPIRATIE

De kracht van de gouden driehoek
De allermooiste kerstmarkten van Duitsland 2021
De 10 leukste poëzie versjes
5 tips voor meer financiële vrijheid