Een sprookjesachtige zee van 50.000 lichtjes

1394 VIEWS
Een sprookjesachtige zee van 50.000 lichtjes

De reusachtige rotsformatie Uluru, in het midden van Australië, wordt door velen beschouwd als een kunstwerk van Moeder Natuur. Deze grote rots verandert namelijk van kleur door de lichtinval tijdens zonsopgang of zonsondergang: van geel naar rood en bruin. Ook kunstenaar Bruce Munro werd geïnspireerd door de prachtige locatie. Hij voelde tijdens zijn bezoek in 1992 een meeslepende connectie met de energie, warmte en luminantie van het woestijnlandschap. Zijn lichtinstallatie ‘Field Of Light’ is een belichaming van die ervaring.

Uitwerking van het idee

Tijdens zijn bezichtiging maakte hij een snelle schets van zijn idee, maar hij dacht niet dat het ooit werkelijkheid zou worden. Terug in Engeland werkte hij als schilder en had hij enkele andere kunstgerelateerde baantjes. Maar toen zijn vader overleed besefte hij dat het leven kort was en hij besloot om het idee van zijn lichtinstallatie tot uitwerking te brengen in zijn eigen woonplaats, Wiltshire, in 2004. Niet alleen de lampjes zelf, maar ook de bedrading ervan geeft licht in verscheidene zachte kleuren. Van bovenaf ziet het eruit als een web van licht, net als wanneer men ‘s nachts vanuit een vliegtuigraampje naar een stad kijkt. Het idee is simpel, maar magisch. Hij zegt: “waarom kan kunst niet zowel simpel als intellectueel zijn? Dit is kunst die je voelt en niet slechts ziet.”

Lees ook:  Rijdende kunst in Melbourne

Terug naar de bron

Na zijn werk door de jaren heen op meerdere locaties ter wereld tentoongesteld te hebben, is het nu te zien op de plaats die het inspireerde. In het gebied bij Uluru plaatste hij 50.000 door zonne-energie aangedreven LED-lampjes op lange stengels. Het werk is zo groot als vier voetbalvelden en verandert net als zijn omgeving van kleur, waardoor het gebied en het kunstwerk er geen moment hetzelfde uitzien. De lichtjes zijn zacht en meer op de achtergrond, zodat ze niet concurreren met de sterren, het maanlicht en Uluru, maar juist een aanvulling erop zijn. Hoewel het er van veraf schitterend uitziet, komt het voornamelijk tot zijn recht wanneer men er doorheen wandelt, zodat het gevoel van verwondering ervaren kan worden dat hij door het gebied kreeg.

Toestemming

Voor zijn werk heeft Munro toestemming aan de inheemse Anangu-stam gevraagd. Zij gaven het kunstwerk in hun eigen Pitjantjatjara-taal de naam ‘Tili Wiru Tjuta Nyakutjaku’, wat ‘kijken naar vele mooie lichtjes’ betekent. Een betere omschrijving zouden we zelf niet kunnen geven.

Field of light bij Uluru

Bruce Munro - Field of light (5)

Bruce Munro - Field of light (6)

Bruce Munro - Field of light (2)

Bruce Munro - Field of light (4)

Bruce Munro - Field of light (7)

Eerdere lichtinstalaties

Bruce Munro - Field of light (8)

Bruce Munro - Field of light (9)

Bruce Munro - Field of light (10)

Via: The Guardian 

MEER INSPIRATIE

Schilderijen van licht
Lichtgevende konijnen in de stad
Bijzondere lichtshow in het bos
Kanoën en kajakken in vloeiende lichtsculpturen