Een sprookjesachtige zee van 50.000 lichtjes

6 augustus 2016
359

De reusachtige rotsformatie Uluru, in het midden van Australië, wordt door velen beschouwd als een kunstwerk van Moeder Natuur. Deze grote rots verandert namelijk van kleur door de lichtinval tijdens zonsopgang of zonsondergang: van geel naar rood en bruin. Ook kunstenaar Bruce Munro werd geïnspireerd door de prachtige locatie. Hij voelde tijdens zijn bezoek in 1992 een meeslepende connectie met de energie, warmte en luminantie van het woestijnlandschap. Zijn lichtinstallatie ‘Field Of Light’ is een belichaming van die ervaring.

Uitwerking van het idee

Tijdens zijn bezichtiging maakte hij een snelle schets van zijn idee, maar hij dacht niet dat het ooit werkelijkheid zou worden. Terug in Engeland werkte hij als schilder en had hij enkele andere kunstgerelateerde baantjes. Maar toen zijn vader overleed besefte hij dat het leven kort was en hij besloot om het idee van zijn lichtinstallatie tot uitwerking te brengen in zijn eigen woonplaats, Wiltshire, in 2004. Niet alleen de lampjes zelf, maar ook de bedrading ervan geeft licht in verscheidene zachte kleuren. Van bovenaf ziet het eruit als een web van licht, net als wanneer men 's nachts vanuit een vliegtuigraampje naar een stad kijkt. Het idee is simpel, maar magisch. Hij zegt: “waarom kan kunst niet zowel simpel als intellectueel zijn? Dit is kunst die je voelt en niet slechts ziet.”

Terug naar de bron

Na zijn werk door de jaren heen op meerdere locaties ter wereld tentoongesteld te hebben, is het nu te zien op de plaats die het inspireerde. In het gebied bij Uluru plaatste hij 50.000 door zonne-energie aangedreven LED-lampjes op lange stengels. Het werk is zo groot als vier voetbalvelden en verandert net als zijn omgeving van kleur, waardoor het gebied en het kunstwerk er geen moment hetzelfde uitzien. De lichtjes zijn zacht en meer op de achtergrond, zodat ze niet concurreren met de sterren, het maanlicht en Uluru, maar juist een aanvulling erop zijn. Hoewel het er van veraf schitterend uitziet, komt het voornamelijk tot zijn recht wanneer men er doorheen wandelt, zodat het gevoel van verwondering ervaren kan worden dat hij door het gebied kreeg.

Lees ook:  Maak van je eigen foto gratis een kant & klaar borduurpatroon

Toestemming

Voor zijn werk heeft Munro toestemming aan de inheemse Anangu-stam gevraagd. Zij gaven het kunstwerk in hun eigen Pitjantjatjara-taal de naam 'Tili Wiru Tjuta Nyakutjaku', wat 'kijken naar vele mooie lichtjes' betekent. Een betere omschrijving zouden we zelf niet kunnen geven.

Field of light bij Uluru

Bruce Munro - Field of light (5)

Bruce Munro - Field of light (6)

Bruce Munro - Field of light (2)

Bruce Munro - Field of light (4)

Bruce Munro - Field of light (7)

Eerdere lichtinstalaties

Bruce Munro - Field of light (8)

Bruce Munro - Field of light (9)

Bruce Munro - Field of light (10)

Via: The Guardian 

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Wie of wat bepaalt de prijs van kunst?

Spirituele hulpverlening voor je mentale gezondheid

De invloed van verpakkingen op consumentenkeuzes

Een babyshower organiseren doe je zo

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings
chevron-down