Een roadtrip over de Zuid-Limburgse Mergellandroute

668 VIEWS
Een roadtrip over de Zuid-Limburgse Mergellandroute

Glooiende landschappen, historische dorpen, kastelen en uitzichtpunten. In het zuiden van Limburg waan je je ver over de grens en dat betekent volop genieten van het vakantiegevoel. De bewegwijzerde Mergellandroute is een van de leukste manieren om kennis te maken met dit mooie stukje Nederland.

Het zuiden van Limburg is een populaire bestemming voor een weekendje Maastricht of Valkenburg. Bewegwijzerde autoroutes zijn in Nederland schaars en dat maakt de Mergellandroute des te leuker.

Mergellandroute
Begin of eindig je route aan de Maasboulevard in Maastricht

Roadtrippen over de Mergellandroute

De autoroute start en eindigt in Maastricht. Ideaal te combineren dus met dat leuke stedentripje. De route is in totaal 110 kilometer lang maar vanwege de vele mooie bezienswaardigheden onderweg is het heel goed te verspreiden over meer dan één dag. Een must see is bijvoorbeeld de Vaalserberg; met 322,5 meter boven NAP het hoogste punt van Nederland. Vlakbij de Vaalserberg ligt ook het drielandenpunt. Een ander hoogtepunt is de gotische Basiliek van het Heilige Sacrament in Meerssen. Onderweg kom je bovendien door prachtige plaatsjes met monumenten en typische vakwerkhuizen, zoals Slenaken en Epe, die zeker een tussenstop waard zijn voor een bourgondische lunch of een drankje.

Natuur op de route

Het zijn niet alleen de dorpen en steden die de show stelen op de Mergellandroute. Limburg kent waanzinnig mooie natuur en tijdens een roadtrip kan je daar volop van genieten. Natuurreservaat Savelsbos is een aanrader voor een flinke wandeling en ook de Mescherhei met de bijzondere uitkijktoren is een tussenstop waard. In het Zuid-Limurgse landschap bevinden zich bovendien veel bezienswaardigheden, zoals landgoederen en kastelen. Heb je voldoende tijd, stop dan zeker bij Kasteel Eijsden met haar mooie tuinen en de 19e-eeuwse molens die daar vlakbij te zien zijn. Bijzonder aan Zuid-Limburg is ook dat het het grootste wijnproductiegebied van Nederland is. Stop onderweg zeker voor een wandeling met uitzicht op de wijngaarden of een kleine proeverij.

Lees ook:  De leukste stadsstranden in Nederland om de zomer te vieren
Mergellandroute
Jekerdal, Thom Frijns/Unsplash

Volg de bordjes

Misschien wel het allerleukste aan de Mergellandroute, is dat het een bewegwijzerde route is. Onderweg kun je de kenmerkende zeshoekige bruine borden volgen die je de weg wijzen langs alle bezienswaardigheden. Zo kan je in principe zonder plan vertrekken, je navigatie lekker uitzetten en je op rustig tempo laten verrassen door alles wat je onderweg tegen komt.

MEER INSPIRATIE

De mooiste bezienswaardigheden van Zuid-Limburg
Unieke plekken om te gaan uiteten in Nederland
Hier vind je de gezelligste terrasjes van Nederland
Ontdek historisch Nederland tijdens een bezoek aan de Hanzesteden