Een roadtrip over de Zuid-Limburgse Mergellandroute

23 september 2020
468
Mergellandroute

Glooiende landschappen, historische dorpen, kastelen en uitzichtpunten. In het zuiden van Limburg waan je je ver over de grens en dat betekent volop genieten van het vakantiegevoel. De bewegwijzerde Mergellandroute is een van de leukste manieren om kennis te maken met dit mooie stukje Nederland.

Het zuiden van Limburg is een populaire bestemming voor een weekendje Maastricht of Valkenburg. Bewegwijzerde autoroutes zijn in Nederland schaars en dat maakt de Mergellandroute des te leuker.

Mergellandroute

Begin of eindig je route aan de Maasboulevard in Maastricht

Roadtrippen over de Mergellandroute

De autoroute start en eindigt in Maastricht. Ideaal te combineren dus met dat leuke stedentripje. De route is in totaal 110 kilometer lang maar vanwege de vele mooie bezienswaardigheden onderweg is het heel goed te verspreiden over meer dan één dag. Een must see is bijvoorbeeld de Vaalserberg; met 322,5 meter boven NAP het hoogste punt van Nederland. Vlakbij de Vaalserberg ligt ook het drielandenpunt. Een ander hoogtepunt is de gotische Basiliek van het Heilige Sacrament in Meerssen. Onderweg kom je bovendien door prachtige plaatsjes met monumenten en typische vakwerkhuizen, zoals Slenaken en Epe, die zeker een tussenstop waard zijn voor een bourgondische lunch of een drankje.

Natuur op de route

Het zijn niet alleen de dorpen en steden die de show stelen op de Mergellandroute. Limburg kent waanzinnig mooie natuur en tijdens een roadtrip kan je daar volop van genieten. Natuurreservaat Savelsbos is een aanrader voor een flinke wandeling en ook de Mescherhei met de bijzondere uitkijktoren is een tussenstop waard. In het Zuid-Limurgse landschap bevinden zich bovendien veel bezienswaardigheden, zoals landgoederen en kastelen. Heb je voldoende tijd, stop dan zeker bij Kasteel Eijsden met haar mooie tuinen en de 19e-eeuwse molens die daar vlakbij te zien zijn. Bijzonder aan Zuid-Limburg is ook dat het het grootste wijnproductiegebied van Nederland is. Stop onderweg zeker voor een wandeling met uitzicht op de wijngaarden of een kleine proeverij.

Lees ook:  Het Pieterpad bewandelen | Dit moet je weten

Mergellandroute

Jekerdal, Thom Frijns/Unsplash

Volg de bordjes

Misschien wel het allerleukste aan de Mergellandroute, is dat het een bewegwijzerde route is. Onderweg kun je de kenmerkende zeshoekige bruine borden volgen die je de weg wijzen langs alle bezienswaardigheden. Zo kan je in principe zonder plan vertrekken, je navigatie lekker uitzetten en je op rustig tempo laten verrassen door alles wat je onderweg tegen komt.

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Een babyshower organiseren doe je zo

Muizen in huis? Dit kun je doen!

Trends in herenmode voor 2024

Bedrijfsuitjes: Waarom ze belangrijk zijn + Tips voor het organiseren

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings
chevron-down