Een levensloopbestendige woning creëren

29 juni 2021
631
levensloopbestendige woning

Je woont al jaren in een mooie omgeving. Je huis is helemaal naar jouw wensen ingericht en door de jaren heen heb je een prachtige tuin gecreëerd waar je volop van kunt genieten. Als het aan jou ligt kan je hier nog je hele leven wonen. Maar kan dat ook echt wel? Hoe zit het als je ouder wordt en minder goed ter been bent? Stel dat je straks van een rollator afhankelijk bent of moeilijk trap kunt lopen? Dit zijn allemaal zaken die ooit een keer op je pad komen. En hoe ouder je wordt, hoe belangrijker het is om hier serieus mee bezig te gaan zijn. Het is namelijk zeker mogelijk om nog lang in je huidige woning te blijven wonen, mits je wat aanpassingen doet. En dat noemen we een levensbestendige woning creëren. Wij leggen je uit hoe je dit aan kunt pakken.

Wat is een levensloopbestendige woning?

We hebben het er al kort over gehad. Een levensbestendige woning is een huis dat zo ingericht is dat je er ook op je oude dag nog kunt wonen. Je neemt obstakels weg en richt je huis zo in dat je op latere leeftijd geen hindernissen ondervindt. Het kan zijn dat dit een nogal grote investering vereist. Daarom is het belangrijk om hier al op tijd mee te beginnen. Doe dit stap voor stap naarmate je ouder wordt. Op deze manier ben je op tijd klaar en kom je niet voor onaangename verassingen te staan op latere leeftijd. Tegenwoordig kun je ook (nieuwbouw)huizen kopen die levensloopbestendig zijn. Zij beschikken bijvoorbeeld niet over een bovenverdieping en er zijn al handige hulpmiddelen aangebracht. Wil je liever in je huidige woning blijven wonen? Dan zul je zelf wat aanpassingen moeten doen. Maar gelukkig is dat in vrijwel ieder huis mogelijk.

Waarom is het belangrijk om een woning levensloopbestendig te maken?

Als je heerlijk woont en daar het liefste zo lang mogelijk wilt blijven, dan is het belangrijk dat je je woning levensloopbestendig maakt. Stel dat je later afhankelijk bent van een rollator om je voort te bewegen, dan kom je nu vast en zeker wat obstakels tegen in je huis. Kijk maar eens goed rond om je heen. Is het op dit moment mogelijk om je goed te bewegen met een rollator? Wat zijn obstakels die je nu ziet? Denk hierbij bijvoorbeeld aan looproutes in huis. Staan meubels in de weg? En wat dacht je van de drempels in je huis? Het zijn van deze dingen waar je op jongere leeftijd nog geen aandacht aan besteedt. Maar op latere leeftijd kunnen kleine dingen zoals drempels een enorm obstakel vormen. Zoals we al eerder aangaven kun je ook een levensloopbestendig huis kopen. Deze worden steeds meer gebouwd. Helaas zijn deze huizen vaak duur en voor veel mensen daardoor onbetaalbaar. Tevens kom  je dan misschien wel op een plek te wonen waar je je helemaal niet thuis voelt. Dit heb je niet met je huidige woning. Je weet dat je je er fijn voelt en weet dat het een fijne plek is om oud te worden.

Lees ook:  Maak van je eigen foto gratis een kant & klaar borduurpatroon

Hoe maak je je woning levensloopbestendig?

Maar dan komt misschien wel de belangrijkste vraag: hoe maak je je woning levensloopbestendig? Daar komt helaas nogal wat bij kijken. Daarom kunnen we niet vaak genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om hier op tijd mee te beginnen. Drempels hebben we al benoemd, maar aan iedere ruimte zul je waarschijnlijk wat aan moeten passen. We nemen een aantal ruimtes onder de loep.

Keuken

Vooral als je ouder wordt, kan de keuken een onveilige plek worden. Als je over een gasfornuis beschikt, is het handig om deze op termijn te vervangen voor een inductiekookplaat. Ook de bovenkastjes in de keuken kunnen onhandig en onveilig zijn op latere leeftijd. Vooral als ze ook nog eens diep zijn. Verwijder deze kasten zodat de verleiding niet ontstaat deze te gebruiken. Als je wat ouder bent is het niet meer zo vanzelfsprekend om op een trapje te klimmen om wat uit een kastje te pakken. Zware spullen, zoals pannen bijvoorbeeld, kun je het beste bewaren in de hoogste lades van de onderkasten. Vervang indien nodig de kraan door een mengkraan en vergeet vooral niet een brandalarm op te hangen.

Badkamer

Ook de badkamer gaat een obstakel vormen als je ouder bent. Als het mogelijk is, is het goed om de badkamer naar de benedenverdieping te verplaatsen. Dit kost wat, maar op latere leeftijd zul je er erg blij mee zijn. Een ligbad is ook niet aan te raden. Hoe ouder je wordt, hoe moeilijker het wordt om in en uit bad te stappen. Vaak is het mogelijk om je bad te laten vervangen door een inloopdouche. Heb je wel een douche, maar beschikt deze over een (hoge) instap? Ook dan is het handig om eens te kijken naar een inloopdouche. Vervang ook een gewone kraan met een thermostaatkraan. Je moet er niet aan denken dat je heel heet of heel koud water plots over je heen krijgt als je al niet goed ter been bent. Dit kan gevaarlijke taferelen opleveren. In de douche zelf zijj beugels of een klapstoeltje ook erg handig voor stabiliteit. Gebruik antislip matten op gladde ondergronden. Is je toilet toe aan vervangen? Overweeg dan om te kiezen voor een hoger exemplaar. Op latere leeftijd wordt opstaan vanuit een lage positie alsmaar moeilijker.

Lees ook:  Hoe style je sneakers met elke outfit?

levensloopbestendige woning

Trap

De trap is het meest bekend obstakel in huis. Veel ouderen hebben moeite met traplopen. Dit kan zijn doordat ze snel pijn hebben of snel buiten adem zijn. Daarom hebben we zojuist ook aangeraden om de badkamer, indien mogelijk, naar de benedenverdieping te verplaatsen. Toch zul je er waarschijnlijk niet aan ontkomen om af en toe de trap te gebruiken. Een stevige trapleuning is dan wel een vereiste. Maar toch zul je altijd moeten oppassen hiermee. Een trapleuning zal vaak niet je hele gewicht kunnen dragen. Een traplift is een goede oplossing. Informeer naar de mogelijkheden en de kosten van een traplift. Hier ga je straks veel baat van hebben. Een traplift kan natuurlijk ook pas aangeschaft worden als je last krijgt van traplopen. Hier kan je dus gerust even mee wachten. Zorg er trouwens ook altijd voor dat je trap, hal en gang goed verlicht is.

Tuin

Hoe mooi je tuin ook nu is en hoe veel je er ook van geniet, je tuin onderhouden kan op latere leeftijd veel energie gaan kosten. Dit wilt niet zeggen dat je meteen al je planten uit de tuin moet trekken. Kies voor vaste planten die weinig onderhoud nodig hebben. Een vijvertje of waterelement zorgt voor sfeer in de tuin en vogeltjes zijn er dol op. Let er bij de bestrating op dat stenen niet te glad worden bij slecht weer.

Nog wat laatste tips

De belangrijkste ruimtes in huis (en buiten huis) hebben we met je doorgenomen. Toch zijn er nog een aantal (kleine) punten om rekening mee te houden. Een brandalarm bijvoorbeeld. Bij de keuken hebben we het al benoemd, maar het is belangrijk deze overal in huis te hebben. Trouwens, nu ook al. Denk ook eens aan een personenalarmering. Dit wilt zeggen dat je ergens in huis een alarm hebt waarbij je met één druk op de knop hulp in kunt schakelen. Je kunt een personenalarmering ook om je nek hangen. Als je valt en niet meer op kunt staan, kun je zo snel om hulp vragen. Als laatste willen we nog even aandacht besteden aan looproutes in huis. Zorg dat je meubels zo staan, dat ze niet in de weg staan. Verwijder tapijten, vloerkleden en deurmatten. Plaats je meubels ook zo dat je er makkelijk met een rollator tussendoor kan. Voor een aantal van de door ons genoemde aanpassing kun je subsidie aanvragen. Dus laat je goed informeren of je hier voor in aanmerking komt. En dan rest ons alleen nog te zeggen dat we hopen dat je met al onze tips nog jarenlang kunt genieten van je eigen huis!

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Hoe kun je investeren in de duurzame wereld?

Jouw gids voor een stressvrije afstudeerfase

Alternatief voor zonnebaden: Waarom zelfbruiners steeds populairder worden in de beautywereld.

Hoe balans te vinden tussen werk en persoonlijke groei?

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down