Een ingenieuze samenwerking met Moeder Natuur

1537 VIEWS
Een ingenieuze samenwerking met Moeder Natuur

‘Wat een omweg’, dacht de van origine Britse tuinman Gavin Munro. ‘We kweken bomen, om ze vervolgens te kappen en daarna nog te bewerken tot meubels.’ Geïnspireerd door de Bonsaiboom in de tuin van zijn moeder – deze lijkt volgens hem op een troon – ontwikkelde hij een milieuvriendelijke methode om meubels als geheel te laten groeien.

Munro plant jonge bomen waarvan hij de takken door speciaal ontworpen mallen leidt. De takken buigen en groeien op zo’n manier dat ze sterkere verbindingen vormen dan wanneer je 2 separate onderdelen voor een stoel of tafel verbindt met bouten, moeren of andere ontwerpconstructies.

Samen met zijn vrouw experimenteert Munro met verschillende houtsoorten: eikenhout, es, esdoorn en wilde appel passeerden reeds de revue, en ze staan nog maar aan het begin van hun avontuur. Het is ook niet zo dat, wanneer de takken eenmaal op weg zijn geholpen in de mal, ze achterover kunnen zitten en wachten tot de stoel ‘af’ is. “Deze techniek vraagt continue en liefdevolle aandacht in de vorm van snoeien, enten en hakken. We maken slechts zo’n 50 stukken per jaar, maar voor elke 100 bomen zijn er 1000 takken waar je voor moet zorgen en 10.000 uitlopers die je op het juiste moment moet snoeien.”

Lees ook:  Sculpturen die de zwaartekracht tarten

Op dit moment zijn er 40 prototypes klaar, in 2016 hoopt Munro de eerste echte oogst van stoelen, tafels en lampenkappen te kunnen voltooien. Het duurt tussen de 4 en 8 jaar voordat een stuk helemaal klaar is, maar voor zo’n bijzonder item lijkt dat wel het wachten waard.

Een ingenieuze samenwerking met Moeder Natuur! Hier kunt u meer informatie vinden over het project.

gavin munro8 Deze meubels groeien vanzelf | Paradijsvogels Magazine Deze meubels groeien vanzelf | Paradijsvogels Magazine
Deze meubels groeien vanzelf | Paradijsvogels Magazine Deze meubels groeien vanzelf | Paradijsvogels Magazine Deze meubels groeien vanzelf | Paradijsvogels Magazine
Deze meubels groeien vanzelf | Paradijsvogels Magazine Deze meubels groeien vanzelf | Paradijsvogels Magazine

MEER INSPIRATIE

Ikebana, dé bloemenkunst voor het maken van bloemstukken
Ontdek de werking en kracht van de Amethist
De leukste musea in de Achterhoek
Zo werkt labradoriet