Een holistisch geneesboek van 1000 jaar oud is nu online in te zien

4 oktober 2017
925

The British Library heeft onlangs een planten- en kruidenboek van 1.000 jaar oud gedigitaliseerd. Het boek is geschreven in oud Engels en bevat informatie over de medicinale werking van bepaalde planten en kruiden en in welke situaties je dit kon gebruiken.

Project tussen Frankrijk en Groot-Brittannië

De digitalisering was onderdeel van een project tussen The British Library en Bibliothèque Nationale de France om 800 geïllustreerde manuscripten beschikbaar te maken voor het publiek. Het project moet in november 2018 zijn afgerond.

De geneeskunde van 1000 jaar geleden

De Anglo-Saksische geneeskunde was voornamelijk op remedies gebaseerd vanuit de plantgeneeskunde. Het boek beslaat zo'n 100 pagina’s recepten en is daarbij ook van kleurrijke illustraties voorzien.

Deze illustraties zijn erg boeiend. Elke afbeelding is voorzien van een korte beschrijving van een remedie tegen een bepaalde aandoening en receptuur. Had je bijvoorbeeld last van een spinnen- of slangenbeet, dan werd er naast de tekening van een plant die daartegen helpt ook een slang of spin afgebeeld. Een beeldend geheel!

De makers van het boek

Het boek staat bekend als The Cotton MS Vitellius C III. De tekst is in oud Engels geschreven en in 2002 vertaald door Anne van Arsdall in haar boek ‘Medieval Herbal Remedies: The Old English Herbarium and Anglo-Saxon Medicine’ (hier te koop). Deze vertaalde tekst is weer gebaseerd op een andere vertaalde tekst, geschreven in de vierde eeuw door Pseudo-Apuleius. Onder deze naam waren waarschijnlijk meerdere auteurs actief.

Door de eeuwen heen hebben verschillende auteurs aan het manuscript gewerkt en zij hebben wel wat aanwijzingen achtergelaten. Zo heeft een schrijver uit de twaalfde eeuw het boek opgedeeld in hoofdstukken, wat suggereert dat hij of zij wilde dat het boek als naslagwerk zou worden gebruikt om informatie over specifieke planten op te zoeken.

Lees ook:  Literatuur als levensdoel

Ook wordt er gedacht dat het boek in meerdere landen is geweest, omdat er in meerdere talen in geschreven is en omdat er planten in beschreven staan die niet in Groot-Brittannië groeien.

Alison Hudson, curator van het project zegt:

Niemand kan met zekerheid zeggen hoe dit manuscript werd gebruikt of zelf waar of door wie het is geschreven. De vervaardiging van dit boek wordt geassocieerd met kloosterschriften uit Canterbury en Winchester, vanwege de schrijfstijl en de versiering, maar dit kan niet met zekerheid worden gezegd.

Nog steeds actueel

De meeste recepten en beschrijvingen zullen een beetje vreemd lijken met de kennis die we nu hebben. Toch zeggen onderzoekers dat ongeveer de helft van de ingrediënten uit dit boek vandaag de dag nog steeds wordt gebruikt in de moderne geneeskunde.

Hoewel het leuk is om dit boek te kunnen inkijken, waarschuwt Alison nog wel met deze laatste woorden: don’t try this at home!

herbal 1

herbal 2

herbal 3

herbal 4

herbal 5

herbal 6

herbal 7

herbal 8

herbal 9

herbal 10

Een ander antiek boek wat online is in te zien is het allereerste kleurboek voor volwassenen uit 1760; The Florist. Dit boek bevat zeer gedetailleerde illustraties van bloemen en planten met een uitgebreide beschrijving hoe de afbeeldingen moeten worden ingekleurd. Erg bijzonder!

hyperallergic.com

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Een babyshower organiseren doe je zo

Muizen in huis? Dit kun je doen!

Trends in herenmode voor 2024

Bedrijfsuitjes: Waarom ze belangrijk zijn + Tips voor het organiseren

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings
chevron-down