De niet-bestaande vogels van Europa

5 maart 2015
228

Grote Gele Fruitpikkers, Surinaamse Maisvogeltjes en Zomerflensen: bent u ook benieuwd naar deze prachtige exotische vogels? O.C. Hooymeijer beschrijft in zijn vogelgids hoe ze eruit zien, waar ze voorkomen (inclusief grafisch weergegeven verspreidingsgebied), waar hun menu uit bestaat en hoe ze zich gedragen. Neem de Bruine Roker: "Middelgrote bruine, wat slordige vogel. Gezellig onder soortgenoten, maar door andere vaak vermeden." Allemaal creaties van zijn fantasievolle brein: deze vogels bestaan niet.
[quote text_size="medium"]
Op het moment dat ik een vogel verzin, heb ik daar erg veel plezier in. Ik kan er ook ontroerd door raken.
[/quote]
Toen hij 12 jaar was raakte O.C. Hooymeijer geïnteresseerd in vogels. Voor f 12,50 schafte hij de 'Gids voor de Vogels van Europa' aan, een hele uitgave op die leeftijd. Tot in den treure las hij deze gids over en over, totdat hij de beschrijvingen en afbeeldingen kon dromen.
Het inspireerde hem, zo'n 40 jaar geleden, om ook zelf een vogelgids uit te brengen, maar dan een ongewone: de 'Kleine Gids voor de niet-bestaande Vogels van Europa'.  Voor de lezer is de gids vooral leuk en luchtig. En toch...misschien is er ergens nog een onontdekt eiland waar deze vogels blijken te bestaan.
De vogels zijn niet alleen te bewonderen in de gids, maar vanaf maart 2016 ook in de tentoonstelling 'De wondere vogelwereld van O.C. Hooymeijer' in het Natuurmuseum te Leeuwarden. Een andere selectie is tot eind 2015 te bezichtigen in het Sorgdrager Museum op Ameland.
Paradijsvogels Magazine selecteerde alvast een paar mooie, niet-bestaande exemplaren uit de gehele collectie van zowel de pentekeningen uit de Kleine Gids als de olieverfschilderijtjes die O.C. Hooymeijer tentoonstelt:
LsHs_OCHooymeijer_2894 LsHs_OCHooymeijer_2900_2908 oc hooymeijer6 LsHs_OCHooymeijer_3019 LsHs_OCHooymeijer_2996 oc hooymeijer8 oc hooymeijer7 LsHs_OCHooymeijer_2995 oc hooymeijer10 LsHs_OCHooymeijer_2918_2919
surinaams maisvogel
Surinaamse Maisvogel | Uit de Kleine Gids
vogelgrote gele fruitpikker
Grote Gele fruitpikker | Uit de Kleine Gids
vogelzomerflens
Zomerflens | Uit de Kleine Gids
vogelsgids europa
De vogelgids waar het allemaal mee begon
 

Lees ook:  De 7 leukste kunst musea van Nederland

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

De 5 populairste bezienswaardigheden in Gent

Ontspanning door meditatie: hoe het werkt en waarom het helpt

Top 3 mooiste tuinen in de wereld

Een modern interieur

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings