Grote Gele Fruitpikkers, Surinaamse Maisvogeltjes en Zomerflensen: bent u ook benieuwd naar deze prachtige exotische vogels? O.C. Hooymeijer beschrijft in zijn vogelgids hoe ze eruit zien, waar ze voorkomen (inclusief grafisch weergegeven verspreidingsgebied), waar hun menu uit bestaat en hoe ze zich gedragen. Neem de Bruine Roker: "Middelgrote bruine, wat slordige vogel. Gezellig onder soortgenoten, maar door andere vaak vermeden." Allemaal creaties van zijn fantasievolle brein: deze vogels bestaan niet.
[quote text_size="medium"]
Op het moment dat ik een vogel verzin, heb ik daar erg veel plezier in. Ik kan er ook ontroerd door raken.
[/quote]
Toen hij 12 jaar was raakte O.C. Hooymeijer geïnteresseerd in vogels. Voor f 12,50 schafte hij de 'Gids voor de Vogels van Europa' aan, een hele uitgave op die leeftijd. Tot in den treure las hij deze gids over en over, totdat hij de beschrijvingen en afbeeldingen kon dromen.
Het inspireerde hem, zo'n 40 jaar geleden, om ook zelf een vogelgids uit te brengen, maar dan een ongewone: de 'Kleine Gids voor de niet-bestaande Vogels van Europa'. Voor de lezer is de gids vooral leuk en luchtig. En toch...misschien is er ergens nog een onontdekt eiland waar deze vogels blijken te bestaan.
De vogels zijn niet alleen te bewonderen in de gids, maar vanaf maart 2016 ook in de tentoonstelling 'De wondere vogelwereld van O.C. Hooymeijer' in het Natuurmuseum te Leeuwarden. Een andere selectie is tot eind 2015 te bezichtigen in het Sorgdrager Museum op Ameland.
Paradijsvogels Magazine selecteerde alvast een paar mooie, niet-bestaande exemplaren uit de gehele collectie van zowel de pentekeningen uit de Kleine Gids als de olieverfschilderijtjes die O.C. Hooymeijer tentoonstelt:
Surinaamse Maisvogel | Uit de Kleine Gids
Grote Gele fruitpikker | Uit de Kleine Gids
Zomerflens | Uit de Kleine Gids
De vogelgids waar het allemaal mee begon