Vier levenslessen voor een opgeknapt huis én een opgeruimd hoofd

11 december 2015
188

Mijn huis wordt net als ik elk jaar ouder. Het is daarom zaak om goed voor mijn huis te zorgen en achterstallig onderhoud op tijd aan te pakken. Maar ik wil meer dan dat. Met een snelle make-over los je weinig op. Dat is net een laag make up als je eigenlijk meer beweging en gezond eten nodig hebt. Ik wilde meer licht en ruimte in de kamer. En dat ook nog voor een habbekrats. Het behang maakte plaats voor een verse lik verf, de trap is met eindeloos geduld geschuurd , er kwamen nieuwe meubels bij en sommige meubels kregen een opknapbeurt . Alle witte bloempotten zijn vervangen door oude geglazuurde potten in blauw, grijsgroene en koperen tinten.
[quote text_size="medium"]
"Hoe ouder je wordt, hoe meer kennis en ervaring je opdoet. Hoe langer je ergens woont, hoe meer je verzamelt!"
[/quote]
Ik heb ontdekt dat er een relatie is tussen de wijze waarop je jezelf aanpakt en waarop je je huis aanpakt. Je leeftijd is van invloed op je huis. Hoe ouder je wordt, hoe meer kennis en ervaring je opdoet. Hoe langer je ergens woont, hoe meer je verzamelt! Ik geef u bij deze vier wijze lessen. Ze hebben te maken met wat mijn huis en ik gemeen hebben.

# 1. Schep licht en ruimte

Licht en ruimte in de kamer, scheppen ook ruimte in je hoofd. Het goed plaatsen van spullen helpt ook om orde te scheppen in het leven. Zeker als het een en ander nog verwerkt moet worden, is het soms nodig om nieuw perspectief te scheppen. De huiskamer moest worden aangepakt omdat er niet voldoende ruimte en licht meer was. Met behoud van dingen waarvan ik van houd uiteraard. Op het moodboard dat ik in elkaar knutselde van plaatjes uit woonbladen stond het behang niet meer dat grijs geworden was en lag er geen oud tapijt op de trap. Het teveel aan oranje moest verdwijnen en diverse tinten blauw, grijs, groen en cognacbruin wisselden elkaar af.  Daarnaast moesten de meubels zelf wat makkelijker en functioneler worden. De televisie die log en zwaar was en het lage tv meubel moesten vervangen worden door een exemplaar waar ik makkelijk bij kon. Dat werd dus een nieuw flatscreen met een hoger tv-meubel. Wat een ruimte kreeg ik erbij, en een prachtige bijkomstigheid: ik kan opeens vanuit de woonkamer door de eetkamer naar de tuin kijken!

Lees ook:  Wat is reflectief luisteren en hoe werkt het?

#2. Koester rijke herinneringen en omarm nieuwe ontwikkelingen

Wat mijn huis en ik nog meer gemeen hebben? We zijn beiden en combinatie van rijke herinneringen en nieuwe ontwikkelingen. Als je ouder wordt, hoef je niet alleen oude spullen te hebben. En zeker ook niet te wachten tot je een monsterlijke combinatie van praktisch plastic en donker eiken hebt. Maar je bent wel aan sommige oude spullen met een mooie uitstraling gehecht. Het mooiste vind ik zelf als er moderne industriële en antieke meubels naast elkaar staan. Als sfeervol oud van de vlooienmarkt en luchtig nieuw naast elkaar mogen leven.
[quote text_size="medium"]
"Of je nu 50 bent of 90, ook al heb je wat beperkingen, je wilt geen oude zeur worden die alleen aan het verleden vasthoudt"
[/quote]
Ik ben zelf ook een combinatie van rijke ervaringen en nieuwe ontdekkingen. Jong en oud leven door elkaar in mensen die ouder worden. Of je nu 50 bent of 90, ook al heb je wat beperkingen, je wilt geen oude zeur worden die alleen aan het verleden vasthoudt.

#3. Een gezonde balans tussen zelf doen en hulp vragen

Wie zelf veel doet, kan extra trots zijn op het resultaat! Dat is niet alleen goed voor je budget, maar je wordt er ook fit van. En een gezonde geest huist ten slotte in een gezond lichaam! Ik leverde in zes weken drie kilo in. Hiephoi. De stress zal trouwens ook bijgedragen hebben aan dit resultaat. Aan de andere kant is het ook gezond om niet alles zelf te willen doen. Zonder aannemer Frank had ik het niet gered, hij verfde de grote stukken, stukte de muur waar het nodig was én hielp mij om de lijm van de trap te halen. Daarnaast stond mijn vriend in het weekend klaar om net dat steentje bij te dragen dat me de moed gaf om door te werken.

Lees ook:  Deze prachtige huisjes zijn speciaal gebouwd voor 2 gepensioneerde Japanse vrouwen

#4 Haastige spoed is zelden goed

Zowel in je huis als in je hoofd is het goed om dingen af te maken waarmee je bent begonnen en niet te snel te gaan. Veranderen kost tijd. De rotzooi moet je tijdelijk dulden. En ook tegenvallers incasseren. Naast de mooie tekeningen en patronen op de muur, kwamen er ook butsen en gaten achter het behang tevoorschijn. Dat hoort bij elke make-over dacht ik. Wat er echter voor mijn gevoel niet bij hoorde, was een schimmelige wand. Hoe kon dat? Mijn huis was toch goed onderhouden?
[quote text_size="medium"]
"Je komt soms dingen tegen die je diep hebt weggestopt, soms weet je niet eens dat ze er zijn. Maar ze zijn er wel, en alleen door ze - als het daar de tijd voor is - goed aan te pakken verdwijnt ook hun negatieve impact"
[/quote]
Met Frank concludeerde ik dat het moest komen van een goot waar de bladeren te lang in bleven steken. Het water kon daar niet op tijd weg en liep misschien naar binnen. Of was het de radiator tegen die muur die bleek te lekken?  Er moest misschien zelfs een luik gemaakt worden in de houten vloer om er bij te kunnen. Dat was een tegenslag. Zo is het ook met persoonlijke groei dacht ik later: je komt soms dingen tegen die je diep hebt weggestopt, soms weet je niet eens dat ze er zijn. Maar ze zijn er wel, en alleen door ze - als het daar de tijd voor is - goed aan te pakken verdwijnt ook hun negatieve impact.
Inmiddels is mijn make-over bijna klaar. Het ziet er prachtig uit, maar veel belangrijker: de kamer past weer bij wie ik ben, er is ruimte en licht, ik kan weer overal bij en oude waardevolle spullen hebben een mooie plek gekregen. Van al het schuren en krabben ben ik drie kilo afgevallen en kan ik mijn leuke broeken weer aan. Er liggen nog wel een paar klusprojecten op de plan, maar het mooie is: ondanks dat het nooit helemaal af zal zijn, voelt het nu al als mijn eigen droomhuis!
[hr]
Mieke Vollenhoven was 30 jaar coach, trainer en auteur. Met daarnaast een hobby als beeldend kunstenaar is ze een veelzijdige paradijsvogel. Zij ziet de uitdaging van ouder worden in het steeds meer verbinden van haarzelf met wie ze is, met wie de ander is en met de wereld die ze waarneemt. Op Paradijsvogels Magazine neemt ze u mee in deze ontdekkingstocht, in haar verhalen vergezeld van een gezonde dosis dichterlijke vrijheid. Want ouder worden is tenslotte ook maar net hoe je het bekijkt.
[hr]
Beeld: John Ward via Flickr.com

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

De 5 populairste bezienswaardigheden in Gent

Ontspanning door meditatie: hoe het werkt en waarom het helpt

Top 3 mooiste tuinen in de wereld

Een modern interieur

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings