Een gedicht over de onstuitbare levenslust van de lente

5230 VIEWS
Een gedicht over de onstuitbare levenslust van de lente

Zoek je het artikel over water in de woestijn? Klik dan hier!

 

Het is lente! Ik zie het aan de al bijna uitgebloeide narcissen, aan de in knop staande tulpen en aan het oprukkende onkruid in mijn kleine stadstuin. Ik hoor het aan de zingende vogels, aan vroege zoemende hommels en ik voel het aan de toenemende warmte van de zon op mijn gezicht en aan de kachel die steeds vaker uit kan blijven – heerlijk.

Ik krijg zin om in beweging te komen, letterlijk en figuurlijk. Werken in de tuin, vaker wandelen, maar ook: zin om een nieuwe cursus ontwikkelen, een opleiding te volgen. Er ontstaat beweging en dat geeft energie, maar zorgt soms ook voor onrust, wat weer energie kóst. En dan verlang ik soms even terug naar die winterse staat van zijn, van even helemaal niets hoeven. Herkenbaar?

In dit mooie gedicht van Marjoleine de Vos zijn deze twee kanten zichtbaar, de komst van de lente met haar onstuitbare levenslust en het afscheid van de rust van de winter.  Het gedicht inspireert me tot denken en schrijven over wat de lente met mij doet, hoe ik het afscheid van de winter beleef én over hoe dit is nu ik de 50 ben gepasseerd.

Zie de Lente

Barst plots in de sneeuw de helleborus open
trompettert leven en knalt geel forsythia.
Guur waait de lente weg de stille winter
dun hoog licht verdrijft behaaglijk vuur.
Ineens moet alles uit zijn grond of tak
in bermen joelen paardebloemen
de kromme wilg rilt in zijn lichte groen.
Daar staan wij ook, naakt en koud met bloesem
in grijzig haar en willen warm en wild
en dat we houden van die schrille kleuren
van elkaar.

Lees ook:  Ode aan woordkunstenaar Remco Campert met zijn gedicht over romantische liefde

Marjoleine de Vos, Kat van sneeuw, Uitg. Van Oorschot 2003 (hier te koop).

Schrijf over de lente

Schrijven helpt je om afstand te nemen en tot nieuwe inzichten te komen. Daarom deel ik graag drie creatieve schrijfopdrachten met je. Voor deze opdrachten geldt: schrijf vanuit je hart. Hiermee bedoel ik: schrijf op wat er in je opkomt, denk er niet over na, en schrijf dóór zonder te stoppen tot de tijd om is. Maak je geen zorgen over grammatica en spelling. Het enige wat je nodig hebt is pen en papier en een timer (bijvoorbeeld op je mobiel).

3 schrijfopdrachten

1. Wat raakt je in het gedicht?

Lees het gedicht nog eens. Welke zin of zinnen raken je het meest? Schrijf deze zinnen op. Zet dan je timer op 10 minuten en schrijf tot de tijd om in over wat deze zinnen bij je oproepen, waarom ze je raken.

2. In welk seizoen leef je?

Je kunt het leven in seizoenen verdelen. Tot 25 jaar lente, van 25-50 zomer, van 50 – 75 herfst en van 75 – 100+ winter.
In welk seizoen leef jij? Wat vind je er fijn aan en wat vind je er misschien lastig aan? Wat heb je in dit seizoen vooral nodig om je prettig te voelen? Schrijf hier 10 minuten over.

Lees ook:  Een ontroerend gedicht van Toon Tellegen over verdriet

3. Het is nú lente!

Of je nu 40 bent, 53 of 70, het is nú lente. En de lente staat voor groei, nieuw begin, ontwikkeling. Op welke manier is er in jouw leven nu sprake van groei en ontwikkeling? Waar heb je zin in? Schrijf hier 10 minuten over.


Marianne Panneman werkt als loopbaan- en schrijfcoach voor vrouwen en geeft creatieve schrijfworkshops over werk- en levensthema’s. Inmiddels 50+ stroomt de inspiratie volop in haar leven en geniet ze ervan om andere vrouwen op een lichte en creatieve manier te ondersteunen in hun groeiproces. Voor Paradijsvogels Magazine schrijft ze over levensthema’s en trakteert ze lezers op inspirerende schrijfopdrachten om zelf mee aan de slag te gaan. 

Ontvang gratis onze beste artikelen!

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine

MEER INSPIRATIE

Ben je een paradijsvogel?
Stof je dromen af in vier simpele stappen
Over de mooie en ingewikkelde relatie tussen moeders en dochters
“Het nest is leeg. Nu heb ik écht geen excuses meer om niet aan mijn boek te werken”