Een gebalanceerd leven is een goed leven!

28 april 2022
758
Intuïtief eten

Het leven kan ontzettend druk en haastig zijn. De tijd nemen om tot rust te komen en bij jezelf in te checken is zo belangrijk. Geen wonder dus dat selfcare steeds populairder wordt. Het helpt te ontspannen, los te laten en geeft je meer inzicht in wie jij bent en wat je uit het leven wil. Met wat zelfverwennerij word je makkelijker weer één met jezelf en, nee, dat is niet egoïstisch.

Voor veel mensen is het best moeilijk om met selfcare te starten. Niet alleen omdat je niet altijd weet wat werkt voor jou, maar ook omdat, nou ja, de vaat er nog staat en je nog boodschappen moet doen en is het niet egoïstisch dan om even languit op de bank te gaan liggen? Om je te inspireren dat selfcare de tijd en moeite waard is, geven je hieronder enkele ideeën.

Lees een boek

Een laagdrempelige manier om meer voor jezelf te zorgen. Veel mensen houden van lezen, maar nemen er alleen op vakantie de tijd voor. Laat daarom Netflix voor wat het is en neem er een boek bij. Vind je die stap te groot, kies dan voor een luisterboek of podcast die je kan afspelen tijdens het autorijden of schoonmaken.

Meer bewegen

Heb je vast genoeg gehoord, maar bewegen is écht goed voor je. Niet alleen voor je fysieke, maar ook mentale gezondheid. Buiten of in de natuur sporten geeft je een dubbele dosis endorfine. Wandelen, fietsen of yoga zijn zacht voor je lijf, maar als je liever hard gaat in de gym is dat ook oké. Als je graag hard gaat in de gym én yogaoefeningen wilt doen, dan is een yogamat die je kunt gebruiken voor het sporten een slimme investering voor je gebalanceerde leven.

Lees ook:  De leukste pluktuinen van Nederland

Spa at home

Je kan een massage boeken of naar de sauna gaan, of je kan thuis aan wellness doen. Neem een bad of een lange douche (regendouches zoals die van Grohe geven een extra luxueus gevoel). Verwen jezelf met een gezichts- en/of haarmasker, smeer je huid in met een voedende crème en wentel jezelf in een streelzachte badjas om volledig tot rust te komen.

Eet iets lekkers, ook als het ongezond is

Je lichaam voeden met voedzame maaltijden helpt je op lange termijn zowel fysiek als mentaal gezonder door het leven te gaan. Maar als je erg veel zin hebt in snoep, zal kiezen voor een appel je niet verzadigen. Intuïtief eten betekent de signalen van je lichaam te leren herkennen en respecteren. Luister naar je lichaam zonder schuldgevoel.

Wees lief tegen jezelf

Praat tegen jezelf zoals je tegen je vriend, partner of kind zou praten: met liefde. Onthoud dat gedachten slechts woorden zijn. Die zijn neutraal. Je hebt geen controle over je gedachten, wel over hoe je erop reageert. Je gedachten neutraal observeren om ze daarna weer los te laten is niet makkelijk, maar het doet wonderen voor je stressniveaus en is de eerste stap naar een positieve mindset. Een positieve mindset betekent trouwens niet dat je altijd happy moet zijn. Laat ruimte voor angst, boosheid en verdriet. Het is oké om niet (altijd) oké te zijn.

Maak die afspraken

Moet je nog steeds die jaarlijkse tandartscontrole inplannen? En dat al drie jaar? Die eigenlijk best belangrijke afspraken stellen we te vaak uit, maar zo blijven ze in ons hoofd rondspoken en ons belasten. Neem de tijd om die jaarlijkse dermatoloog-, gynaecoloog- en tandartsafspraken in te plannen. Voor jezelf zorgen kan op heel wat manieren. Soms is vijf minuten voldoende, soms heb je een hele dag nodig om de batterijen weer op te laden. Af en toe is ook meer nodig om je weer lekker in je vel te voelen, zoals bijvoorbeeld therapie, en dat is ook oké.

Lees ook:  Twentse kruistochten: cultuurwandelingen door het Twentse landschap

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Zo wordt alcoholvrije wijn gemaakt

Het troostende effect van begrafenis liedjes

De 6 allermooiste gedichten bij overlijden broer

20 mooiste parken in Londen

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings