Een energiezuinig huis kopen

9 juli 2022
33
makelaar sittard

Als je een huis gaat kopen dan is er veel wat je in overweging moet nemen. Je bekijkt uiteraard de vraagprijs van de woning, hoeveel slaapkamers er aanwezig zijn, hoe groot de tuin is en de ligging. Maar naast al deze punten is het ook belangrijk om te kijken hoe energiezuinig het huis is.

De gemiddelde maandelijkse energierekening van een twee persoonshuishouden in Nederland bedraagt ongeveer €321, - voor gas, water en licht. Als je gedurende de looptijd van je hypotheek al €10 aan energiekosten kunt besparen, kun je na de looptijd van laten we zeggen 25 jaar, €3000 besparen.

Bijna elk huishouden kan wel op een aantal manieren energie besparen. Door bijvoorbeeld altijd de lampen uit te zetten, apparaten uit het stopcontact te halen, tochtstrippen aan de kozijnen bevestigen etc. Maar het kopen van een energiezuinig huis kan je al een heel eind op weg helpen.

Het energielabel controleren

Het energielabel van het huis zegt je hoe energiezuinig het huis is. Zo krijg je inzicht over hoe energiezuinig het huis is en wat er nog verbeterd kan worden. Als je interesse hebt in een huis, is het dus belangrijk dat je zo snel mogelijk het energielabel krijgt te zien. Als je een huis ziet op bijvoorbeeld Funda, dan moet de verkoper het energielabel vermelden in de advertentie, maar je kunt het ook vinden op energielabel.nl Om alle informatie in te zien, inclusief de verbeterpunten, kun je vragen voor een afschrift van het energielabel. De verkoper is verplicht een afschrift van het energielabel bij de notaris te geven, maar het is wel handig als je dit van tevoren al kunt inzien. Vooral als je van plan bent eventuele verduurzaming uit de hypotheek te financieren. Hier kan makelaar Sittard je verder bij adviseren.

Lees ook:  Het belang van een goed bed
makelaar sittard

Wat houdt een energiezuinig huis eigenlijk in?

Een energiezuinig huis is een huis waar al verschillende maatregelen zijn getroffen om het energieverbruik te verminderen. Dit zijn enkele van de maatregelen die getroffen kunnen worden om een huis energiezuinig te maken:

 • Isolatie
  Een energiezuinig huis is goed geïsoleerd. Het is belangrijk dat de muren, het dak, de ramen en de kozijnen geen lucht door laten
 • Zonnepanelen
  Hiermee kan duurzame energie opgewekt worden en kun je flink besparen op de energierekening
 • Warmtepomp
  Een warmtepomp kan ervoor zorgen dat het huis verwarmd wordt zonder gas
 • Ledverlichting
  Gaat lang mee, verbruikt minder energie en zet de energie om in licht in plaats van warmte
makelaar sittard

Mijn droomhuis is niet energiezuinig, wat nu?

De kans is groot dat jouw droomhuis energie onzuinig is. In dit geval kun je overwegen om het huis gelijk te verduurzamen. Dit levert je dan gelijk een lagere energierekening op. De overheid ziet graag dat je je huis verduurzaamt, dus krijg je hier extra ruimte voor in de hypotheek. Ook kun je subsidies krijgen en duurzaamheidsmaatregelen financieren met een speciale lening, de energie bespaarlening. Deze lening heeft een lage rente die meestal aftrekbaar is van de belasting en kun je boete vrij aflossen. Deze lening zou je moeten kunnen afbetalen met het bedrag wat je elke maand bespaart op je energierekening.

Lees ook Besparen op energie, om te investeren in duurzaamheid

Over de auteur

WebWings

Recente berichten

Tips voor een duurzaam leven

Tips voor een betere nachtrust

De voordelen van 3 essentiële oliën

Een gezond lichaam krijgen en behouden doe je zo!

© Paradijsvogels Magazine - 2022
Made with
Web Wings