Wat is chakra precies?

21 januari 2022
183
een duidelijke uitleg over chakra

Tegenwoordig zijn yoga en meditatie twee van de snelst groeiende vrijetijdsbestedingen van Nederland. De gymnastische lichaams- en ademoefeningen die beoefend worden tijdens yoga lessen worden niet alleen gedaan om flexibeler te worden, maar ook om de verbinding tussen lichaam en geest te bevorderen. Om je als student bewust te maken van lichaamsenergieën word de term ‘chakra’s’ vaak gebruikt tijdens yoga lessen. Maar wat betekenen chakra’s nu eigenlijk, en hoe kun je chakra’s gebruiken om fysiek en mentaal gezond en sterk te worden? In dit blog van Paradijsvogel magazine lees je een duidelijke uitleg over chakra en krijg je antwoord op veel gestelde vragen.

Wat is chakra?

Het woord chakra’s wordt veel gebruikt tijdens yoga lessen. Niet gek. Want yoga en chakra’s zijn beide concepten oorspronkelijk afkomstig uit het Indiase hindoeïsme. De moderne beoefening van Yoga die vooral gekenmerkt wordt door de gymnastische oefeningen in sportklasjes, heeft veel verloren van de inheemse religie, daarbij is door het belang van energie in de Indiase cultuur zijn chakra’s in de moderne tijd wel bewaard gebleven.

Het menselijk lichaam kun je onderverdelen in de 7 belangrijkste energiecentra die chakra’s genoemd worden. Ieder lichaam bestaat officieel uit 114 energiecentra, maar de 7 belangrijkste punten worden chakra’s genoemd. Deze hoofdchakra’s lopen langs de ruggengraat door het lichaam. Elk energiepunt beïnvloed de lichaamsfunctie van een specifiek werkingsgebied en zend signalen van dit lichaamsgedeelte naar de hersenen voor emoties of acties. Door de grote invloed van chakra’s spelen zij een essentiële rol bij de gezondheid en welzijn van lichaam en geest. Het wordt daarom aangeraden goed naar de chakra’s te luisteren, en ze genoeg rust en aandacht te geven. Doe je dit niet? Dan loop je het risico dat de chakra’s breken, de energie niet goed door het lichaam stroomt en je lichaam uit balans raakt. Gelukkig geven wij jou in dit blog tips over hoe je het breken van chakra’s voorkomt of hersteld.

Lees ook:  Biografie panel | Alexander Münninghoff
7 chakra's

De 7 chakra’s

Iedere Chakra staat dus symbool voor een plek in het lichaam met hoge energie en heeft bepaalde lichamelijke en psychologische functies. Eind 1960 zijn de regenboogkleuren gekoppeld aan de chakra’s. Hieronder lees je meer informatie over de betekenis van de 7 hoofdchakra’s en de bijpassende chakra kleuren.

1: Muladhara – wortelchakra

Het wortelchakra helpt je stabiel, veilig en zeker te voelen. Het energiepunt vind je bij je stuitje en wijst naar beneden. De kleur van dit chakra is rood.

2: Svadhistana – sacraal chakra

Het sacraal chakra helpt je je emoties, seksualiteit en creativiteit te uiten en risico’s te nemen. Het energiepunt vind je onder de navel. De kleur van dit chakra is oranje.

3: Manipura – zonnevlecht chakra

Het zonnevlecht chakra staat voor de kracht om te bereiken wat je wilt en risico’s te nemen. Zelfwaardering en controle over jezelf staan centraal. Het energiepunt vind je boven je navel. De kleur van dit chakra is geel.

4: Anahata – hartchakra

Het hartchakra staat voor liefde en vertrouwen voor je zelf en anderen. Het energiepunt vind je in de hartstreek. De kleur van dit chakra is groen.

5: Vishuddha – keelchakra

Het keelchakra helpt je jouw eerlijke meningen en gevoelens te uiten. Het energiepunt vind je bij je strottenhoofd. De kleur van dit chakra is lichtblauw.

6: Ajna – derde oog

Het derde oog chakra staat voor helder zien,  intuïtie en het geweten. Het energiepunt vind je op je voorhoofd tussen je ogen. De kleur van dit chakra is lila.

Lees ook:  Puur leven: het rendiervolk van Mongolië

7: Sahasrara – kruinchakra

Het kruinchakra helpt je bovendien met het bereiken van het hogere bewustzijn en het in contact staan met je eigen spiritualiteit en met het goddelijke. Dit chakra zorgt voor eenheid. Het energiepunt vind je bij je kruin. De kleur van dit chakra is wit.

yoga chakra

Chakra healing

Om optimaal te presteren moet je lichaam perfect in balans zijn. Een chakra-blokkade kan voor een stop in je energieflow zorgen, die weer tot uiting komt in mentale of fysieke klachten aan een lichaamsfunctie gerelateerd aan deze specifieke chakra. Chakra’s kunnen uit balans raken door te veel negatieve gedachten of chemisch bewerkt voedsel.

De eerste wortelchakra is het vaakst te zwak ontwikkeld of uit balans. Omdat dit jouw basischakra is, zorgt dit ervoor dat andere chakra’s ook hinder ondervinden en dit leidt tot onzekerheid en angst bij de mensen. Symptomen van een niet-optimaal wortelchakra zijn weinig fysieke energie en vertrouwen, een zwak immuunsysteem en een geloof dat geld je problemen zal oplossen.

Yoga healing

Met bepaalde yoga-oefeningen kunnen chakra’s openen en sluiten. Met chakra’s openen wordt bedoeld dat je je lichaam weer in balans raakt en de energiestromen weer goed gaan stromen. Voor chakra 1, het wortelchakra, heb je bijvoorbeeld de boomhouding, berghouding en de kleermakerszit. Met deze oefeningen stimuleer je de doorstroming van energie en het ‘healen’ van het chakra door contact te maken met de aarde en je ademhaling te kalmeren.

Healing met chakra stenen

Edelstenen kunnen een belangrijke rol spelen in het functioneren van chakra's vanwege hun unieke eigenschappen zoals kleur, vorm en samenstelling. Chakra edelstenen zijn hier verkrijgbaar. Zo kunnen edelstenen energieblokkades in het lichaam losmaken en opheffen zodat de energie weer normaal kan stromen. Dit maakt edelstenen en chakra's een mooie combinatie. Chakra stenen kunnen blokkades verhelpen door ze bij je te dragen of in een specifieke opstelling neer te leggen op je lichaam. Deze lichaamsoplegging wordt ook wel een chakra massage genoemd.

Lees ook:  Wat we kunnen leren van de herders van Sardinië
chakra edelstenen

Na het lezen van deze blog heb je genoeg kennis om aan de slag te gaan met jouw persoonlijke energiestromingen om de chakra’s in balans te krijgen en de beste zelf te zijn. Het verhelpen van chakra blokkades en gymnastische oefeningen kunnen dus goed gecombineerd worden in yoga. Hier vind je meer informatie hoe je fijn thuis yoga beoefend of waarom yoga in de natuur goed voor je is.

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Ingrid Bergman | Dualiteit

Op vakantie naar de Malediven: activiteiten om te doen

Backpacken in Mexico: de top 5 plaatsen die je moet bezoeken

Alles wat je moet weten over oranje edelstenen

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings