Tegenwoordig zijn yoga en meditatie twee van de snelst groeiende vrijetijdsbestedingen van Nederland. De gymnastische lichaams- en ademoefeningen die beoefend worden tijdens yoga lessen worden niet alleen gedaan om flexibeler te worden, maar ook om de verbinding tussen lichaam en geest te bevorderen. Om je als student bewust te maken van lichaamsenergieën word de term ‘chakra’s’ vaak gebruikt tijdens yoga lessen. Maar wat betekenen chakra’s nu eigenlijk, en hoe kun je chakra’s gebruiken om fysiek en mentaal gezond en sterk te worden? In dit blog van Paradijsvogel magazine lees je een duidelijke uitleg over chakra en krijg je antwoord op veel gestelde vragen.
Wat is chakra?
Het woord chakra’s wordt veel gebruikt tijdens yoga lessen. Niet gek. Want yoga en chakra’s zijn beide concepten oorspronkelijk afkomstig uit het Indiase hindoeïsme. De moderne beoefening van Yoga die vooral gekenmerkt wordt door de gymnastische oefeningen in sportklasjes, heeft veel verloren van de inheemse religie, daarbij is door het belang van energie in de Indiase cultuur zijn chakra’s in de moderne tijd wel bewaard gebleven.
Het menselijk lichaam kun je onderverdelen in de 7 belangrijkste energiecentra die chakra’s genoemd worden. Ieder lichaam bestaat officieel uit 114 energiecentra, maar de 7 belangrijkste punten worden chakra’s genoemd. Deze hoofdchakra’s lopen langs de ruggengraat door het lichaam. Elk energiepunt beïnvloed de lichaamsfunctie van een specifiek werkingsgebied en zend signalen van dit lichaamsgedeelte naar de hersenen voor emoties of acties. Door de grote invloed van chakra’s spelen zij een essentiële rol bij de gezondheid en welzijn van lichaam en geest. Het wordt daarom aangeraden goed naar de chakra’s te luisteren, en ze genoeg rust en aandacht te geven. Doe je dit niet? Dan loop je het risico dat de chakra’s breken, de energie niet goed door het lichaam stroomt en je lichaam uit balans raakt. Gelukkig geven wij jou in dit blog tips over hoe je het breken van chakra’s voorkomt of hersteld.
De 7 chakra’s
Iedere Chakra staat dus symbool voor een plek in het lichaam met hoge energie en heeft bepaalde lichamelijke en psychologische functies. Eind 1960 zijn de regenboogkleuren gekoppeld aan de chakra’s. Hieronder lees je meer informatie over de betekenis van de 7 hoofdchakra’s en de bijpassende chakra kleuren.
1: Muladhara – wortelchakra
Het wortelchakra helpt je stabiel, veilig en zeker te voelen. Het energiepunt vind je bij je stuitje en wijst naar beneden. De kleur van dit chakra is rood.
2: Svadhistana – sacraal chakra
Het sacraal chakra helpt je je emoties, seksualiteit en creativiteit te uiten en risico’s te nemen. Het energiepunt vind je onder de navel. De kleur van dit chakra is oranje.
3: Manipura – zonnevlecht chakra
Het zonnevlecht chakra staat voor de kracht om te bereiken wat je wilt en risico’s te nemen. Zelfwaardering en controle over jezelf staan centraal. Het energiepunt vind je boven je navel. De kleur van dit chakra is geel.
4: Anahata – hartchakra
Het hartchakra staat voor liefde en vertrouwen voor je zelf en anderen. Het energiepunt vind je in de hartstreek. De kleur van dit chakra is groen.
5: Vishuddha – keelchakra
Het keelchakra helpt je jouw eerlijke meningen en gevoelens te uiten. Het energiepunt vind je bij je strottenhoofd. De kleur van dit chakra is lichtblauw. De keelchakra is dominant ontwikkeld bij mensen met blauwe aura's. Lees hier meer over de betekenis van blauwe aura's.
6: Ajna – derde oog
Het derde oog chakra staat voor helder zien, intuïtie en het geweten. Het energiepunt vind je op je voorhoofd tussen je ogen. De kleur van dit chakra is lila.
7: Sahasrara – kruinchakra
Het kruinchakra helpt je bovendien met het bereiken van het hogere bewustzijn en het in contact staan met je eigen spiritualiteit en met het goddelijke. Dit chakra zorgt voor eenheid. Het energiepunt vind je bij je kruin. De kleur van dit chakra is wit.
Chakra healing
Om optimaal te presteren moet je lichaam perfect in balans zijn. Een chakra-blokkade kan voor een stop in je energieflow zorgen, die weer tot uiting komt in mentale of fysieke klachten aan een lichaamsfunctie gerelateerd aan deze specifieke chakra. Chakra’s kunnen uit balans raken door te veel negatieve gedachten of chemisch bewerkt voedsel.
De eerste wortelchakra is het vaakst te zwak ontwikkeld of uit balans. Omdat dit jouw basischakra is, zorgt dit ervoor dat andere chakra’s ook hinder ondervinden en dit leidt tot onzekerheid en angst bij de mensen. Symptomen van een niet-optimaal wortelchakra zijn weinig fysieke energie en vertrouwen, een zwak immuunsysteem en een geloof dat geld je problemen zal oplossen.
Yoga healing
Met bepaalde yoga-oefeningen kunnen chakra’s openen en sluiten. Met chakra’s openen wordt bedoeld dat je je lichaam weer in balans raakt en de energiestromen weer goed gaan stromen. Voor chakra 1, het wortelchakra, heb je bijvoorbeeld de boomhouding, berghouding en de kleermakerszit. Met deze oefeningen stimuleer je de doorstroming van energie en het ‘healen’ van het chakra door contact te maken met de aarde en je ademhaling te kalmeren.
Healing met chakra stenen
Edelstenen kunnen een belangrijke rol spelen in het functioneren van chakra's vanwege hun unieke eigenschappen zoals kleur, vorm en samenstelling. Chakra edelstenen zijn hier verkrijgbaar. Zo kunnen edelstenen energieblokkades in het lichaam losmaken en opheffen zodat de energie weer normaal kan stromen. Dit maakt edelstenen en chakra's een mooie combinatie. Chakra stenen kunnen blokkades verhelpen door ze bij je te dragen of in een specifieke opstelling neer te leggen op je lichaam. Deze lichaamsoplegging wordt ook wel een chakra massage genoemd.
Na het lezen van deze blog heb je genoeg kennis om aan de slag te gaan met jouw persoonlijke energiestromingen om de chakra’s in balans te krijgen en de beste zelf te zijn. Het verhelpen van chakra blokkades en gymnastische oefeningen kunnen dus goed gecombineerd worden in yoga. Hier vind je meer informatie hoe je fijn thuis yoga beoefend.