Een bijzonder fenomeen: verlegen boomtoppen

4481 VIEWS
Een bijzonder fenomeen: verlegen boomtoppen

Wanneer bomen de hoogte in groeien dan groeien de takken van de boomkruinen doorgaans in elkaar, maar niet alle boomsoorten doen hieraan mee. Sommige soorten – zoals de Eucalyptus, de Japanse Lariks en de Sitka Spar – groeien niet naar elkaar toe, waardoor een scheurenpatroon ontstaat. Dit staat ook wel bekend als het fenomeen van de verlegen boomtoppen.

Wetenschappers houden zich al decennia bezig met de vraag waarom de takken van deze bomen niet in elkaar groeien, maar er is nog geen antwoord gevonden. Er doen meerdere theorieën de ronde. De eerste is dat de bomen zichzelf zo beschermen tegen bepaalde insecten die voor hen gevaarlijk kunnen zijn, een andere luidt dat het planten in staat stelt optimaal licht te verkrijgen voor fotosynthese.

Wat de reden ook moge zijn, het is een bijzonder fenomeen en misschien wel interessant om tijdens een wandeling in je eigen omgeving te onderzoeken of er ook bomen zijn die deze karaktertrek vertonen.

verlegen boomtoppen 2,

verlegen boomtoppen 3

verlegen boomtoppen 4

verlegen boomtoppen 5

verlegen boomtoppen 6

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

verlegen boomtoppen 8

verlegen boomtoppen 1

Ook een bijzonder fenomeen is het Kryzwy Las-bos in Polen. Hier groeien de bomen niet recht naar boven, maar heeft iedere boom een boog van 90 graden bij de grond. Hoe het zo is ontstaan is voor iedereen een raadsel, maar mooi is het wel.

Lees ook:  De klanken van de zee
mymodernmet.com

MEER INSPIRATIE

Dit is geen bowlingbal
12 mooiste watervallen ter wereld
Levende bruggen: een unieke samenwerking tussen mens en natuur
Een buitenaards universum in edelstenen