Een bijzonder fenomeen: verlegen boomtoppen

5 september 2017
293

Wanneer bomen de hoogte in groeien dan groeien de takken van de boomkruinen doorgaans in elkaar, maar niet alle boomsoorten doen hieraan mee. Sommige soorten - zoals de Eucalyptus, de Japanse Lariks en de Sitka Spar - groeien niet naar elkaar toe, waardoor een scheurenpatroon ontstaat. Dit staat ook wel bekend als het fenomeen van de verlegen boomtoppen.

Wetenschappers houden zich al decennia bezig met de vraag waarom de takken van deze bomen niet in elkaar groeien, maar er is nog geen antwoord gevonden. Er doen meerdere theorieën de ronde. De eerste is dat de bomen zichzelf zo beschermen tegen bepaalde insecten die voor hen gevaarlijk kunnen zijn, een andere luidt dat het planten in staat stelt optimaal licht te verkrijgen voor fotosynthese.

Wat de reden ook moge zijn, het is een bijzonder fenomeen en misschien wel interessant om tijdens een wandeling in je eigen omgeving te onderzoeken of er ook bomen zijn die deze karaktertrek vertonen.

verlegen boomtoppen 2,

verlegen boomtoppen 3

verlegen boomtoppen 4

verlegen boomtoppen 5

verlegen boomtoppen 6

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

verlegen boomtoppen 8

verlegen boomtoppen 1

Ook een bijzonder fenomeen is het Kryzwy Las-bos in Polen. Hier groeien de bomen niet recht naar boven, maar heeft iedere boom een boog van 90 graden bij de grond. Hoe het zo is ontstaan is voor iedereen een raadsel, maar mooi is het wel.

mymodernmet.com
Lees ook:  Wordt één met de natuur in dit schitterende glazen huis

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

De 5 populairste bezienswaardigheden in Gent

Ontspanning door meditatie: hoe het werkt en waarom het helpt

Top 3 mooiste tuinen in de wereld

Een modern interieur

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings