Video | Zo wordt een blok hout een levend kunstwerk

1747 VIEWS
Video | Zo wordt een blok hout een levend kunstwerk

Animator en ingenieur Brett Foxwell maakte in samenwerking met animator en muzikant Conor Grebel een korte film, genaamd WoodSwimmers. In deze film zie je hoe de binnenkant van een boomstronk laagje voor laagje wordt blootgelegd. Enorm fascinerend, want het hout lijkt een levend kunstwerk.

Speciale filmtechniek

Als animator en ingenieur werkte hij al mee aan grote science-fictionfilms, waaronder Star Wars. Brett is daarnaast een groot fan van de stop-motiontechniek. Dit is een speciale filmtechniek waarbij heel veel foto’s worden gemaakt en vervolgens achter elkaar afgespeeld, zodat er een filmpje ontstaat. Stop-motion werd vroeger veel gebruikt om special effects te creëren.

Fotoscans van een boom

Voor dit project van WoodSwimmers werd Brett geïnspireerd door de buitenaardse vormen die je veel tegenkomt in materiaal wat om ons heen groeit. Brett heeft gekozen om een boomstronk met een freesmachine te bewerken en maakte een foto als er een stukje werd afgezaagd. Zo ontstonden er een soort fotoscans van het materiaal en je ziet het hout ook steeds veranderen van vorm.

De structuur van het hout, noppen, kleur en het zaagsel dat van de boomstronk afkomt: het wordt allemaal blootgelegd. Heel fascinerend en rustgevend om naar te kijken. Het brengt je bijna in een trans.

Brett Foxwell 3 Brett Foxwell 4 Brett Foxwell 5 Brett Foxwell 6 Brett Foxwell 7

Bekijk ook dit bijzondere time-lapse filmpje waarin het net lijkt of wolken als golven door de lucht rollen.

MEER INSPIRATIE

Stillevens om bij weg te dromen
Het gouden geluid van innerlijke stilte
Gerecyclede tijdschriften worden prachtige insecten
Handgemaakte natuurcollages van ultrafijn metaal