Een avontuurlijke trip naar de meest bijzondere Italiaanse vulkanen

10 november 2020
418

Wie aan Italië denkt komt al snel uit bij het heerlijke Italiaanse eten, de historische steden en het aangename klimaat. En hoewel dit absoluut de hoogtepunten van het land zijn, is er nog zoveel meer om te ontdekken. Zo beschikt het land ook over een geweldig landschap en nog veel beter: over een vrij groot aantal vulkanen.

Een aantal vulkanen zijn heel bekend, zoals de Etna en de Vesuvius, maar er zijn ook een aantal vulkanen op de Italiaanse bodem die minder bekend zijn. Toch zijn ook deze unieke natuurverschijnselen het bezoeken absoluut waard.

In dit artikel hebben wij daarom een aantal van de meest bijzondere vulkanen in Italië voor je in beeld gebracht.

https://pixabay.com/photos/fumaroles-volcanism-steam-sulfur-2325636/

De oorsprong van de vulkanen in Italië

De vulkanen van Italië zijn verdeeld over 4 verschillende vulkanische provincies: De eerste bestaat uit de vulkanische keten langs de Apennijnen. In dit gedeelte is de regio van Toscane inbegrepen, maar ook de Vesuvius behoort tot deze vulkanische provincie. In de tweede provincie is de wereldberoemde vulkaan Etna gelegen. Deze vulkaan behoort tot Sicilië en is een van de bekendste vulkanen van het hele land.

Vervolgens zijn er de Eolische eilanden, welke in de Tyrreense zee zijn gelegen. Tot slot is ook de laatste vulkanische regio gelegen in de omgeving van Sicilië. Iets ten zuiden van het eiland ligt de Straat van Sicilië, waar een aantal bijzondere vulkanen te vinden zijn.

De samenkomst van de continentale platen van Afrika en Europa zijn verantwoordelijk voor het vulkanisme in Italië. Dit komt doordat de grond van oostelijke middellandse Zee is opgedeeld in verschillende platen. Door verschuiving van deze platen vindt er versmelting plaats, waardoor uiteindelijk magma ontstaat. Door dit natuurfenomeen zijn uiteindelijk – met name in het zuidwesten van Italië – verschillende (actieve) vulkanen ontstaan.

Lees ook:  Alles wat je nodig hebt voor je trip naar Napels

https://pixabay.com/photos/vulcano-italy-sicily-mediterranean-1187221/

Vesuvius

De Vesuvius is zonder enige twijfel de beroemdste vulkaan van Italië en staat dan ook bovenaan de lijst met vulkanen in Italië die het bezoeken waard zijn. De vulkaan is gelegen in de buurt van de stad Napels en domineert het beeld en de uitstraling van de stad. Bovendien zorgt de ligging dichtbij de stad ervoor dat een bezoek aan de vulkaan perfect te combineren is met een stedentrip. Napels ligt namelijk op minder dan tien kilometer afstand van de vulkaan – iets wat het alleen nog maar indrukwekkender maakt.

De reden dat de vulkaan zo populair is, is gelegen in het feit dat de vulkaan ongeveer twee duizend jaar geleden uitbarstte en daarmee de val van de beroemde stad Pompeï betekende.

De laatste uitbarsting van de vulkaan dateert echter alweer van halverwege de vorige eeuw. Sindsdien zijn er slechts kleine bevingen geweest, maar hebben er geen grote uitbarstingen meer plaatsgevonden. Dit wekt misschien de indruk dat de vulkaan niet langer actief is, maar niets is minder waar. Deskundigen waarschuwen namelijk nog altijd voor een nieuwe uitbarsting van de vulkaan.

Of de vulkaan in de (nabije) toekomst nog actief wordt is de vraag, maar dat een bezoek de moeite waard is staat inmiddels wel vast!

https://pixabay.com/photos/landscape-view-italy-volcano-2857372/

Stromboli

De vulkaan Stromboli spreekt wellicht iets minder tot de verbeelding, maar ook deze vulkaan verdient een aanbeveling. Deze vulkaan is onderdeel van een van de eilanden die samen met de Vulkaan de Eolische eilandengroep vormen. De eilandengroep ligt op ongeveer 30 kilometer van het bekende eiland Sicilië. Door zijn ligging en constante vulkanische activiteit wordt de vulkaan ook wel de vuurtoren van de Middellandse Zee genoemd.

Lees ook:  De 6 beste bezienswaardigheden in Bordeaux

Vooral in de avonduren is een bezoek aan de vulkaan de moeite waard. Tijdens de donkere uren van de dag is de vlammende kleur van het magma extra goed te zien, waardoor de vulkaan plotseling nog indrukwekkender wordt. Met name wanneer het in aanraking komt met de ondergelegen zee ontstaat er een geweldig en uniek beeld.

https://pixabay.com/photos/stromboli-sicily-the-volcano-2938908/

De Etna

Naast de Vesuvius mag natuurlijk nog een andere vulkaan absoluut niet ontbreken op de lijst: de Etna. Deze beroemde vulkaan is de grootste actieve vulkaan van Europa en heeft een oppervlakte van maar liefst twaalf honderd vierkante meter.

Voor wie de vulkaan wilt beklimmen is het goed om te rekenen op een flinke uitdaging. Vooral tijdens de warmere maanden vraagt een klim de nodige inspanning. In de zomermaanden vertrekt er 's morgens vroeg een bus vanaf het hoofdstation in Catania. Van daaruit kun je de kabelbaan nemen om vervolgens per truck verder te gaan.

Gidsen op de top wachten je op en nemen je maar al te graag mee op een rondleiding. Hierbij blijkt al snel dat de inspannende klim de moeite volledig waard is geweest. Je wordt namelijk getrakteerd op een schitterend landschap, waarbij het nog het meeste weg heeft van de maan. Overal zijn kraters, dampen en kleine uitbarstingen te zien.

https://pixabay.com/photos/volcano-mountain-lava-etna-sicily-3630542/

Houd er wel rekening mee dat dit soort rondleidingen vrij druk en toeristisch kunnen zijn. Maar dat vergeet je al snel wanneer je wordt beloond op het geweldige en unieke landschap van de vulkaan.

Lees ook:  Zonder zorgen op fietsvakantie

Een van de meest bijzondere manieren om de vulkaan te ontdekken is door gebruik te maken van het treintje dat vertrekt vanuit Catania. Dit leuke vervoersmiddel brengt je uiteindelijk in ruim 3 uur naar de vulkaan. Dit lijkt een hele lange tijd, maar dankzij alles wat je onderweg tegen zult komen zal de reis voorbij vliegen. Je komt langs wijngaarden, authentieke villa’s, prachtige tuinen en geweldige landschappen. Op de terugweg kan je kiezen voor de snellere trein die loopt van Giarre naar Catania – welke je in ruim een half uur terugbrengt naar Catania.

Vulcano

De naam van de laatste vulkaan binnen deze lijst laat er weinig twijfel over bestaan. Vulcano is gelegen op het gelijknamige eiland. Een eiland dat onderdeel is van de Lipari-eilanden. Hoewel het eiland meer te bieden heeft dan alleen de vulkaan, is het met afstand het meest iconische en kenmerkende gedeelte van het eiland.

Daarnaast is ook deze vulkaan nog altijd actief. De vulkaan is zelfs zo actief dat de vulkaan iedere dag nauw in de gaten wordt gehouden om zo snel mogelijk te kunnen reageren bij een uitbarsting. De grootste uitbarsting mag dan wel al ruim honderd jaar geleden zijn, er wordt nog altijd rekening gehouden met een nieuwe uitbarsting.

Ondanks dat is het nog altijd mogelijk om de vulkaan te bezoeken – en het zou natuurlijk zonde zijn om deze kans aan je voorbij te laten gaan!

https://pixabay.com/photos/vulcano-island-italy-sicily-4375106/

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

De rol van orakels in de Griekse mythologie: Voorspellingen en raadplegingen

Fairtrade producten: een stap richting duurzame consumptie

Lieke Marsman; gedichten over de onontkoombare werkelijkheid

Mediteren kun je leren

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down