Dwars door Limburg: dit zijn de mooiste wandelgebieden

24 juli 2021
612

Uitgestrekte bossen, rustig kabbelende beekjes, sfeervolle dorpjes en schitterende vakwerkhuisjes. Je komt het allemaal tegen als je een wandeling maakt door het natuurrijke Limburg. Kilometerslange wandelpaden leiden je door de schitterende natuur en laten je genieten van al het moois dat deze provincie te bieden heeft. Wandelen geeft je rust, laat je tot bezinning komen en laat je één worden met de omgeving. Maar wandelen doet nog veel meer met je. Wist je namelijk dat wandelen het risico op Alzheimer enorm verkleind? Ook is wandelen goed voor je spieren en botten. En dat allemaal terwijl je kunt genieten van de mooie natuur. Dus pak je wandelschoenen en ga op pad! Wij vertellen je waar je in Limburg moet zijn voor de mooiste wandelgebieden.

Waarom is wandelen in Limburg zo geliefd?

Als je aan wandelen denkt, dan denk je aan Limburg. Of niet? Wie ooit wel eens in Limburg is wezen wandelen zal er zeker zo over denken. Deze prachtige provincie in het zuiden van ons land heeft namelijk alles te bieden waar je wandelhart sneller van gaat kloppen. Behalve schitterende natuurgebieden kent Limburg namelijk ook vele pittoreske dorpjes. Talloze wandelpaden leiden je van het ene prachtige dorpje naar het andere. Ondertussen loop je dwars door de natuur. Langs kabbelende beekjes, over houten bruggetjes en langs bijzondere planten en dieren. Trek je wat meer naar het zuiden van de provincie, dan kun je genieten van schitterende vergezichten over het heuvelachtige landschap. Holle wegen laten je de schoonheid van de natuur aanschouwen en met een beetje geluk kom je onderweg een ree of zelfs een ijsvogel tegen. En dat alles maakt van Limburg zo’n geliefde wandelbestemming. Wij trekken dwars door Limburg, van noord naar zuid. En nemen je mee naar de mooiste plekken waar je nogal volop kunt genieten van rust, ruimte en natuurschoon.

Lees ook:  Misschien wel de mooiste stranden van Nederland

makelaar heuvelland

Noord-Limburg: Nationaal Park De Maasduinen

We starten onze wandeltocht in Noord-Limburg. Hier vind je het schitterende natuurgebied De Maasduinen. Op deze plek lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan. De invloeden uit de ijstijd zijn zelfs nog zichtbaar in het landschap. Dit uitgestrekte natuurgebied kent vele prachtige wandelroutes langs zandduinen, vennetjes, heidevelden en naaldbossen. Het prachtige Reindersmeer is het stralende middelpunt. Je kunt er omheen lopen of het meer oversteken met een trekpontje. Erg leuk! Bovenop de uitkijktoren heb je een schitterend uitzicht over de omgeving. Bij de vogelkijkmuur heb je kans om bijzondere vogels te spotten. En wandelend door dit gebied heb je ook nog eens kans om Schotse Hooglanders, schapen, bevers, dassen en wasberen te spotten. Een plek van pure rust en schoonheid.

Midden-Limburg: De Meinweg

In Midden-Limburg is Nationaal Park De Mein het natuurgebied dat je absoluut niet mag overslaan. Dit grensoverschrijdend natuurgebied leidt je zelfs tot in Duitsland. Je kunt er gemakkelijk uren doorheen dwalen zonder je ook maar één moment te vervelen. Doordat het gebied zo groot is, kom je er nauwelijks andere mensen tegen. En dat is uniek in Nederland. Nergens anders kan je kilometers wandelen zonder ook maar iemand tegen te komen. Loop hiervoor natuurlijk wel diep het bos in en geniet ondertussen van de stilte. Luister naar de prachtige fluitende vogeltjes en met een beetje geluk kruist een ree je pad. Of wilde zwijnen! Ook hier kun je bijzondere vogels spotten op een mooie plek in het bos. Hier is een speciale vogelkijkmuur gemaakt. En wie weet zie je hier de grauwe klauwier rustig zittend op een takje zijn omgeving bekijken. De wandelroutes zijn goed aangegeven en leiden je over kronkelend zandpaadjes naar prachtige plekjes. In augustus is De Meinweg nóg mooier als de heide volop in bloei staat. De paarse gloed strekt uit tot zover je kunt kijken. Even tot rust komen kan op het mooie terras van manege Venhof.

Lees ook:  De 5 mooiste plekken in en om Parijs voor natuurliefhebbers

makelaar heuveldal

Zuid-Limburg: Het Geuldal

Daar waar de rivier de Geul zich een weg baant door de heuvels vinden we het Geuldal. Dit is het mooiste wandelgebied van Zuid-Limburg. Holle wegen, schitterende vergezichten en sfeervolle, pittoreske dorpjes. Je vindt het hier allemaal. Het Geuldal is zelfs uitgeroepen tot een van de mooiste landschappen van Nederland. Een plek die je dus absoluut niet mag missen tijdens je wandeltocht. Het mooie riviertje de Geul meandert hier door het groene landschap. Wandel langs het rustig kabbelende beekje, langs prachtige wilgenbomen en kleurrijke bloemenweiden. Dwars door holle wegen en over graspaadjes. Het gebied is heuvelachtig en dat merk je tijdens je wandeling. Maar de soms pittige heuvels belonen je wel met een adembenemend mooi uitzicht. En dat maakt het allemaal meer dan waard. In dit prachtige gebied vind je talloze wandelroutes. Sommigen leiden je door de natuur, weer andere leiden je langs vakwerkhuisjes en sfeervolle dorpjes. Met name in de lente is het hier prachtig. De bloemen bloeien volop en de natuur is dan op haar allermooist. Dus heb je nog wat energie over na je wandeltochten in De Maasduinen en De Meinweg? Wandel dan zeker verder, want het Geuldal is misschien wel het mooiste wandelgebied van heel Nederland.

Wandelen in Limburg

We hebben je meegenomen naar de mooiste wandelgebieden van Limburg. Dwars door de provincie, van noord naar zuid. De schitterende natuur van deze provincie, de gastvrije mensen, de sfeervolle dorpjes en de historische steden laten je in één oogopslag verliefd worden op dit gebied. De groene heuvels en de eeuwenoude kastelen doen bijna buitenlands aan. Door de gemoedelijke sfeer die er hangt en de bourgondische levensstijl wil je er bijna niet meer weggaan. Ben je onderweg verliefd geworden op zo’n prachtig huisje in de heuvels? Dat geloven wij graag! Vergeet niet een makelaar in het heuvelland in te schakelen en wie weet mag jij straks het heuvelland jouw achtertuin noemen. Wie droomt daar nou niet van?

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Avontuur met aanhanger

De meest spraakmakende culturele feesten ter wereld

Edelstenen en je sterrenbeeld: dit is de perfecte match

Hoort euthanasie een mensenrecht te zijn?

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down