Duurzamer wonen? Overweeg dan om zonnepanelen te installeren en andere maatregelen te nemen

1 oktober 2019
462

Wil jij jouw huis ook duurzamer maken? Een goede eerste stap is het aanbrengen van zonnepanelen. Met zonnepanelen genereer jij zelf duurzame energie waarmee je én het milieu minder belast én geld kan besparen. Eerlijk is eerlijk: je gaat pas na ongeveer 7 jaar geld besparen, zo lang is de terugverdientijd van zonnepanelen namelijk. Andere mogelijkheden om duurzamer te wonen zijn het isoleren van je huis (denk aan dak, vloer, gevel en dubbele beglazing), het installeren van een warmtepomp en het opvangen en gebruiken van regenwater.

Zonnepanelen installeren

Je hoeft de panelen gelukkig niet zelf op je dak te leggen. Een bedrijf als Greenchoice kan voor de installatie van jouw zonnepanelen zorgen, zodat jij hier verder geen omkijken naar hebt. Over het algemeen is de installatie binnen een dag geregeld. Hierna beginnen de panelen direct energie terug te leveren waarmee jij stroom bespaart.

Hier een korte uitleg van Greenchoice hoe het aanleggen van zonnepanelen in zijn werk gaat:

Subsidie op zonnepanelen

Eventueel kan je ook subsidie krijgen op zonnepanelen of een zonneboiler, maar de regels hiervoor veranderen continu (en per regio). Lees hierover meer op deze pagina van de overheid. Ook zonder subsidie zijn zonnepanelen steeds beter te betalen doordat de prijzen ieder jaar dalen.

Isoleer je vloer, gevel en dak

Naast zonnepanelen zijn er diverse manieren om duurzamer te wonen. Om te beginnen is het aan te raden om goed te isoleren. Denk hierbij aan jouw dak, vloer en gevel om warmte binnen te houden (of juist buiten). Ook dubbele of driedubbele beglazing houdt warmte goed binnen waardoor je minder warmte nodig hebt om binnen een aangename temperatuur te houden. Het toepassen hiervan vergt een investering, maar je zal dit direct terugzien op jouw energierekening!

Lees ook:  Buiten eten in een kleine tuin

Zonneboiler of warmtepomp

Daarnaast is de aanleg van een zonneboiler of warmtepomp een goede manier om gas te besparen. Nadeel hiervan is dat het vrij kostbaar is om aan te leggen en je huis zeer goed geïsoleerd moet zijn voor een optimaal rendement. Het grote voordeel is dat je geen gas meer nodig hebt om jouw huis te verwarmen.

Andere mogelijkheden om duurzamer te wonen

Wil je nog verder gaan? Dan kan je regenwater opvangen en gebruiken voor bijvoorbeeld jouw wc en het sproeien van de tuin. Nadeel is dat dit vrij ingrijpend kan zijn omdat je een 2e type waterleiding in je huis moet aanleggen.

Eigenlijk kan je een voorbeeld nemen aan tiny houses, over het algemeen wekken die namelijk hun eigen stroom op met zonnepanelen en gebruiken andere mogelijkheden om zo duurzaam mogelijk te wonen. Hierdoor hoeven ze vaak niet aangesloten te zijn op het elektriciteits- en gasnet of riool.

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Fairtrade producten: een stap richting duurzame consumptie

Lieke Marsman; gedichten over de onontkoombare werkelijkheid

Mediteren kun je leren

Eindelijk wonen op jezelf, hoe pak jij dat aan?

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down