Duurzaam wonen voor een groenere toekomst

22 mei 2023
578

Duurzaamheid is een trend die steeds belangrijker wordt en onmisbaar is in onze samenleving. Er wordt steeds meer aandacht besteed aan duurzaamheid en dit zie je terug in duurzaam wonen. Tijdens de verbouwing van een huis worden er al duurzame keuzes gemaakt om zo bezig te zijn met het milieu en daardoor krijgen we vaak ook een goed gevoel. Denk bijvoorbeeld aan het installeren van zonnepanelen. Zo ben je bezig om te zorgen voor een groenere toekomst. In deze blog lees je hoe jij duurzaam kan wonen voor een groenere toekomst.

Begin met energiebesparing in je woning

Om duurzaam te wonen is het belangrijk om op de energie in je woning te besparen. Dit kun je doen door te kiezen voor energiezuinige apparaten. Heb je oude apparaten zoals een koelkast of diepvries en werken ze nog goed? Dan raden we je toch aan om nieuwere modellen te kopen. Nieuwe apparaten zijn vaak energiezuiniger dan oude apparaten. Je kunt ook investeren in LED-verlichting in plaats van gloeilampen of zorgen voor een goede isolatie. Zo hoef je minder energie te verbruiken om je huis te verwarmen of te verkoelen.

Zelfs het nemen van een koude douche zal hier een klein verschil in maken!

Maak gebruik van groene energiebronnen

In een duurzame woning mogen groene energiebronnen niet ontbreken. Van groene energiebronnen krijg je groene stroom die wordt opgewekt uit duurzame energiebronnen zoals wind, water en zon. Zo kun je ervoor kiezen om zonnepanelen van Sunet Solarpad te installeren op de daken om te voorzien zijn van zonne-energie. Er zijn ook mogelijkheden om windturbines op de daken te plaatsen. Door middel van deze groene energiebronnen zijn we minder afhankelijk van fossiele brandstoffen en zo verminderen we de uitstoot van broeikasgassen.

Lees ook:  Huurwoningen worden steeds populairder

Kies voor duurzame bouwmaterialen

Als de mogelijkheid er voor is om nu nog te kiezen voor andere bouwmaterialen dan raden wij je aan om te kiezen voor duurzame materialen. Dit zorgt ervoor dat je woning ook gebouwd is met duurzaamheid. Er zijn tegenwoordig veel meer bouwmaterialen die duurzaam zijn zoals gerecycled hout, bamboe en gerecyclede metalen. Door voor deze materialen te kiezen verminder je de impact op het milieu. Ben je een huis aan het bouwen? Dan kun je er ook rekening mee houden aan energiezuinige ontwerpen zoals bijvoorbeeld vooraf te kijken naar een natuurlijke ventilatie.

duurzaam wonen en leven met lokaal eten

Leef duurzaam en bewust

Duurzaam wonen is een breed begrip, wat niet alleen gaat over een woning alleen. Het gaat ook over duurzaam leven in je woning en daarbuiten. Je kunt duurzame keuzes maken in de supermarkt door producten te kiezen die een duurzaamheidslabel hebben of te kiezen voor lokale producten. Bij vlees kun je er op letten door te kiezen voor biologisch vlees. Als je gaat winkelen voor kleding kun je eens kiezen voor tweedehands kleding, ook wel vintage kleding genoemd. Dit geldt ook voor meubels, want daar heb je tegenwoordig hele leuke winkels voor vintage spullen! Maak je woning duurzaam maar kies er ook voor om zelf duurzaam en bewust te leven. Zo zorg je voor een beter milieu.

Wil je meer lezen over duurzaamheid? Lees dan deze blogs: Tips voor een duurzaam leven, Eerste hulp bij duurzame kleding en Waarom we steeds vaker vintage meubels shoppen.

Over de auteur

Jasper Voorn

Recente berichten

De rol van orakels in de Griekse mythologie: Voorspellingen en raadplegingen

Fairtrade producten: een stap richting duurzame consumptie

Lieke Marsman; gedichten over de onontkoombare werkelijkheid

Mediteren kun je leren

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down