Hoe gaat het met de familie die drie jaar lang in een kas woonde?

22 maart 2018
821
Duurzaam wonen

 

Eerder schreven we over styliste en interieur decorateur Helly Scholten die in 2015 het spannende avontuur aanging met haar gezin door voor drie jaar in een kas te wonen in Rotterdam. Eind mei 2018 zitten die drie jaar van duurzaam wonen er alweer op. Hoe is het de familie Scholten vergaan? Wat waren de plussen en minnen van zowel binnen als buiten samenwonen met de natuur?

Helly verhuisde in de zomer van 2015 naar het duurzame stekje op de Rotterdamse Heijplaat als onderdeel van een experimenteel project (Greenhouse) van de Erasmus Universiteit.

Win-win situatie

Er was sprake van een win-win situatie. De universiteit zocht bewoners die de kas- puur opgezet voor onderzoeksdoeleinden- wilden testen op geschiktheid voor enerzijds comfortabel wonen en duurzame temperatuurregulering en anderszijds de mogelijkheid om eigen voedsel te produceren. Helly was samen met man en dochters naarstig op zoek naar een duurzame woonplek waar ze kon leren hoe duurzaam wonen in de praktijk werkt. Een onderwerp waar ze nu goed over mee kan praten. Op de site Het kan wel zegt Helly:

Het (wonen in de kas) is fantastisch. Ik heb heel veel geleerd en die kennis wil ik de komende periode graag delen met anderen.

Een kijkje in de kas

Op 22 april organiseert de familie daarom (een eenmalige en laatste) open huis waarbij je de unieke mogelijkheid krijgt om een kijkje te nemen in de kaswoning. Inschrijven kan via Helly Scholten. Ben je niet in de gelegenheid om deze persoonlijke rondtour bij te wonen, dan deelt Helly in ieder geval al veel ervaringen, foto's en filmpjes op haar Instagram en website.

In een huis wonen dat omringd is door glas, lemen muren, houten plafonds en vloeren is geweldig. Het lijkt soms alsof je op een tropische vakantie bent, (..) maar de temperaturen zijn wel een issue: in de winter ijskoud, in de zomer bloedheet. We hebben 's zomers wel eens 66 graden gemeten. En als het in een heldere winternacht vriest, wordt het binnen in de kas op het zuiden zelfs kouder dan buiten!

Duurzaam wonen in een kas: bezint eer ge begint

Duurzaam wonen in een kas: het klinkt mooi en ecologisch verantwoord- in zekere zin is dat absoluut het geval- maar het is niet allemaal zo romantisch als het vooraf lijkt. Zo is het huis op zo'n manier ontworpen dat het gezin in theorie maar twee weken per jaar zou hoeven stoken met een houtkachel, maar in de praktijk bleek het toch anders. Uiteindelijk stond de kachel van oktober tot april 24 uur per dag aan om het een beetje warm te krijgen. Geen enkele plant in de tuinkas overleefde de eerste winter, omdat het genadeloos vroor. Helly vult eerlijk aan:

Vanaf het moment dat we in de kas trokken, hadden we onze handen vol. Sommige aspecten van wonen in dit huis zijn heerlijk, maar andere simpelweg niet. Problemen oplossen is tot een groot deel van mijn dagelijkse routine gaan behoren.

Positieve ervaring

Toch ervaart familie Scholten het duurzaam wonen in de kas als positief. Het binnen-buiten leven bevalt goed. De familie kookt het hele jaar door buiten en als het even kan slapen ze met open deuren. Het is gezonder, je staat volledig in contact met de natuur en slaapt beter. Onweer, regen, wind of volle maan: je maakt het allemaal bewuster mee en het is ontzettend spectaculair. Grote pluspunten zijn verder het zelf kunnen verbouwen van groenten en fruit, het volop kunnen genieten van het daglicht door het vele glaswerk en het in bed liggen terwijl je naar een prachtige sterrenhemel kijkt.

Lees ook:  Tiny houses | Minder ruimte = meer ruimte!

Toekomstplannen

Het is nog niet duidelijk waar de familie Scholten heen gaat als ze de kas eind mei zullen verlaten. Wel is zeker dat Helly alle opgedane kennis over duurzaam wonen en bouwen zal gebruiken voor een nieuw project: een drijvende camping voor iedereen die hier maar interesse in heeft. Voor meer informatie over dit project kun je terecht op de floatcamp website.

Hieronder vind je een selectie Instagram foto's die Helly gemaakt heeft.

Vrieskou. Bevroren leidingen. Vijfde dag zonder water. We zijn bij vrienden (om een douche te nemen en waterflessen te vullen).

Sneeuw maakt alles zoveel mooier. De dagelijkse geluiden klinken anders -ik houd daarvan-. Mensen zijn vriendelijker op het moment dat de natuur ons een excuus geeft te vertragen.

 

A post shared by Experimental Living (@greenhouse_living) on

Citroengras oogsten. We knippen de stengels zodanig dat ze in de vriezer passen

on

Door extreme regenval zijn vele straten blank komen te staan

Lijkt duurzaam wonen in een kas toch net iets te spannend, maar ben je wel gecharmeerd van het eigenhandig oogsten van groenten en fruit? Bezoek dan één van deze vijf zelfoogsttuinen in Nederland. Afhankelijk van de seizoenen haal je verse wortels, kolen, pompoenen of zomerfruit, zo van het land!

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Een babyshower organiseren doe je zo

Muizen in huis? Dit kun je doen!

Trends in herenmode voor 2024

Bedrijfsuitjes: Waarom ze belangrijk zijn + Tips voor het organiseren

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings
chevron-down