Duurzaam transport

14 juli 2021
487
duurzaam transport

Duurzaamheid is tegenwoordig geen trend meer te noemen, maar een levensstijl. Over de hele wereld proberen mensen bewuster te leven om op deze manier bij te dragen aan duurzaamheid. Als we allemaal wat duurzamer gaan leven, zou de wereld een stuk groener worden. Wist je dat duurzaam leven al kan beginnen met de kleinste veranderingen? Scheid je afval, douche net wat minder lang en pak eens wat vaker de fiets in plaats van de auto. Ook op het gebied van transport en koopgedrag speelt duurzaamheid een belangrijke rol. Duurzaam transport wordt steeds belangrijker en jij als consument kan hieraan bijdragen door je koopgedrag aan te passen.

Transport is een grote bron van CO2

Bestel je wel eens iets uit China omdat het zo goedkoop is? Of uit een ander ver land, waarbij het vrijwel zeker is dat je pakket per vliegtuig naar Nederland wordt gebracht? Hoe verleidelijk dit ook kan zijn, het is erg vervuilend en slecht voor het milieu. Transport is een grote bron van CO2 en alle vliegtuigen die dagelijks op en neer vliegen met die goedkope pakketjes erin dragen niet bij aan duurzaamheid. We vertellen je graag hoe je als consument je koopgedrag kunt aanpassen om bij te dragen aan duurzaam transport.

Duurzaam transport: hoe let je hier op tijdens het kopen?

Er zijn allerlei bedrijven die zich op een of andere manier bezighouden met duurzaam transport. Je kunt bijvoorbeeld bij verschillende bedrijven al kiezen voor CO2 neutrale verzending. Zo biedt PostNL de mogelijkheid om de CO2 uitstoot van je bestelling te compenseren door te investeren in duurzame projecten. Bedrijven zoals Zalando rekenen extra kosten voor een zogeheten langeafstandsitem, waardoor de consument wordt gemotiveerd om te kiezen voor een ander product. Je hebt ook vast al eens een van de groene busjes van postbedrijf DHL zien rijden. Deze busjes rijden op groene energie en zijn dus hartstikke duurzaam. Als consument kun je ook zeker bewuste keuzes maken op het gebied van duurzaam transport. Kies bijvoorbeeld voor bedrijven die producten produceren in eigen land of koop producten bij bedrijven die investeren in duurzaamheid en een groen beleid voeren. Verdiep je eens in bedrijven en hoe zij bijdragen aan duurzaamheid. Op internet is veel informatie te vinden over bedrijven waar duurzaamheid hoog in het vaandel staat.

Lees ook:  Een energiezuinig huis kopen

duurzaam transport

De toekomst van duurzaam transport

Volgens experts kan duurzaam transport bijdragen aan het behalen van de klimaatdoelen en het terugdringen van de CO2 in ons land. Lees hieronder welke vijf trends in duurzaam goederenvervoer we in de toekomst zullen gaan zien.

Stekker erin tijdens het laden en lossen

Er zijn steeds meer laadpunten te vinden, waardoor elektrisch rijden steeds aantrekkelijker wordt. Door het opladen van een vrachtwagen of ander vervoersmiddel te combineren met het laden, lossen en een eventuele pauze van de chauffeur kan er efficiënter worden gewerkt. Daarnaast is het ook nog eens goedkoper, omdat het grootverbruikerstarief van toepassing is bij het opladen van een vrachtwagen bij een depot of distributiecentrum. In deze trend komt ook het snel laden naar voren. Iedereen met een vrachtauto rijbewijs weet dat laden en lossen efficiënt en snel moet gebeuren, waardoor het wenselijk is dat het vervoersmiddel snel geladen kan worden.

Projecten op batterijen

In Nederland gaan er steeds meer batterij-elektrische voertuigen de weg op. Dit is niet alleen een goedkopere manier om te rijden ten opzichte van diesel of waterstof, maar het draagt ook nog eens bij aan duurzaamheid.

Milieuzones stimuleren

Milieuzones werken als stimulans om duurzaam transport te gebruiken. In steden zoals Amsterdam en Rotterdam rijden de meeste elektrische vrachtwagens rond en dat is niet voor niets. Deze steden hebben ambitieuze doelstellingen die bijdragen aan duurzaamheid. Door milieuzones in te stellen worden transportbedrijven verplicht om duurzaam transport te gebruiken. Amsterdam streeft er zelfs naar om in 2030 volledig uitstootvrij te zijn. Als meer regio’s milieugerichte doelstellingen opstellen, zal er een nog grotere toename van duurzaam transport plaatsvinden.

Lees ook:  Van de natuur genieten zonder het te schaden

Eenvoudig een vrachtwagen opladen

We hebben het al kort gehad over het efficiënt opladen van een vrachtwagen, bijvoorbeeld tijdens het laden en lossen. Een trend op het gebied van opladen van vrachtwagens is dat het op steeds meer plekken in Nederland wordt ontwikkeld, en dat is gunstig! Er wordt een steeds groter landelijk dekkend laadnetwerk gecreëerd waardoor het eenvoudiger is om een vrachtwagen ergens op te laden. Ook voor voertuigen die rijden op waterstof is dit een belangrijke ontwikkeling. Een mobiel vulpunt kan een uitkomst bieden voor voertuigen op waterstof. Het zijn voornamelijk vuilniswagens die rijden op waterstof, omdat er veel energie nodig is voor het samenpersen van het vuilnis.

Batterij-trucks van een lopende band

Tot nu toe werden de meest duurzame voertuigen gebaseerd op een bestaand voertuig om hierna omgebouwd te worden. Echter vinden er grote ontwikkelingen plaats op het gebied van de productie van duurzame voertuigen. Vrachtwagenfabrikanten zijn volop bezig met het seriematig produceren van batterij-elektrische voertuigen. Dit is een positieve ontwikkeling, omdat er op een efficiënte en snelle manier meer batterij-elektrische voertuig gemaakt kunnen worden.

Hopelijk ben jij na het lezen van deze blog gemotiveerd om je steentje bij te dragen aan duurzaam transport!

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Populariteit plantaardige levensstijl: waar komt het vandaan?

Het mysterie van Aurora: een natuurlijk lichtspektakel

Alles wat je moet weten: emigreren naar het buitenland!

Hollandse hoogtepunten: wat Nederland zo mooi maakt

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down