Duurzaam opvoeden

11 februari 2022
516

Steeds worden wij bewuster van onze ecologische voetafdruk op de aarde. Hierdoor leven we steeds duurzamer. Eet je al minder vaak vlees en gebruik je al minder plastic? Dan ben je al op weg om een duurzamer leven te leiden, meer er is nog meer wat je kunt doen. Hoe kan je je kinderen bijvoorbeeld duurzaam opvoeden? Hoe leer je ze aan zelf ook groen te leven? In deze blog hebben we handige tips voor je op een rijtje gezet om duurzaam opvoeden zo gemakkelijk mogelijk te maken.

Duurzaamheid

Koop wasbare luiers

Wist je dat wasbare luiers en billendoekjes bestaan? Het is even een omschakeling van je gedachten, maar deze zorgen voor minder afval. De grootste berg baby afval bestaat natuurlijk uit luiers en doekjes. En zeg nou zelf, hoe fijn om niet steeds zoveel geld te hoeven besteden aan luiers? Een wasje meer of minder is ook niet zo erg. Als je echt geen extra wasje wilt draaien dan kun je er nog voor kiezen om duurzame luiers en vochtige doekjes te gebruiken. Dit helpt het milieu een stuk!

Ga voor tweedehands kleding

De productie van kleding is ontzettend slecht voor zowel het milieu als de maatschappij. Wellicht heb je dit wel eens gezien in een documentaire of op het nieuws. Het ergste is nog dat de impact van de kledingindustrie op het milieu alleen maar groter wordt! Kinderen groeien super snel uit deze kleding dus het ziet er misschien leuk uit, maar duurzaam zijn ze zeker niet. Ga hierom lekker naar een vintage store en koop tweedehands kleding. Je kan ook moeders vragen of ze toevallig nog wat kleding hebben liggen. Zonde als je veel geld hieraan uit geeft om het alleen na een maand alweer weg te gooien en zo ziet je kind er net zo goed uit!

Lees ook:  Waarom trek je toxische mensen aan?

Duurzaam opvoeden, koop minder speelgoed!

Ooit de impact van spullen op het milieu onderzocht? Deze is over het algemeen nog veel groter dan dat van kleding. Vaak hebben kinderen bakken vol met speelgoed die ze eigenlijk nooit gebruiken. Laat de kinderen speelgoed kiezen waarvan je weet dat ze dit veelvoudig zullen gebruiken. Ook wel eens erover nagedacht om je kinderen vaker buiten te laten spelen? Buiten vermaken kinderen zich prima en hiervoor hebben ze relatief weinig speelgoed nodig.

duurzaam speelgoed

Beperk de schermtijd een beetje

Wanneer krijg jij je eerste mobieltje? De kans is groot dat je een tiener of zelfs ouders was. Tegenwoordig kan je het zo gek niet bedenken of je ziet al een kind met een telefoon of een iPad lopen. Ze kunnen vaak deze technologie ook beter bedienen dan zich bijvoorbeeld weg wijs te maken in een krant of een tijdschrift. Het is lekker gemakkelijk om zo je kinderen te vermaken, maar niet heel goed qua duurzaam leven of voor je kind. Op de lange termijn zullen ze je dankbaar zijn als je hun schermtijd verminderd.

Laat je kinderen naar school fietsen

Kinderen leren het zelfstandig zijn wanneer ze leren fietsen. Dit is voor een kind ook een belangrijk moment in zijn of haar leven. Je hebt altijd kinderen die veel af worden gezet op school door middel van een auto. Leer je kinderen aan om zelf de fiets te pakken want dit is namelijk goed voor hun ontwikkeling en de gezondheid van je kind. Een kind kan vanaf een vroege leeftijd al leren fietsen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een loopfiets. Fietsen kan best leuk zijn en dit scheelt uiteindelijk ook veel benzinekosten.

Lees ook:  De psychologie achter cadeautjes
duurzaam fietsen

Leer ze goed omgaan met geld

De waarde van geld aan je kinderen leren is lastiger gezegd dan gedaan. Ze kunnen door deze les wel betere inschattingen maken in hun levens en leren zo ook ervaringen meer te waarderen. Je kan jouw kind deze les leren door ze bijvoorbeeld niet te veel zakgeld te geven. Laat ze een bijbaantje nemen als ze op leeftijd zijn zodat ze weten hoelang ze moeten werken voor een bepaald bedrag. Zodra ze de waarde van geld snappen, zullen ze bewuster omgaan met spullen en hun persoonlijke vermogen. Zo leeft jouw kind duurzaam en leren ze waarschijnlijk ook om te sparen.

Duurzaam opvoeden door te praten

Door met jouw kinderen te praten over duurzaam opvoeden, leren ze waarom sommige dingen wel of niet moeten. Leer ze daarom van jongs af aan om te genieten van ervaringen. Genieten van ervaringen in plaats van spullen zal ze een goed gevoel geven. Als je jouw kind spullen geeft, dan zal dit goede gevoel maar even duren, terwijl een fijne herinnering veel waardevoller is. Zo leert je kind van jongs af aan dat hij duurzaam met spullen om moet gaan. Plezier hoeft geen geld te kosten en dit is een belangrijke les voor jouw kind.

Duurzaam

Wij hopen dat we je met deze tips hebben kunnen helpen om duurzaam op te voeden. Wil je nou meer duurzaamheid tips? Lees dan ook of een auto delen ook duurzaam is. En ook op reis kun je duurzaamheid in het achterhoofd houden. Lees daarvoor onze blog over duurzaam en toch luxe reizen, waarbij je kunt genieten zonder schuldgevoel!

Lees ook:  De voordelen van 3 essentiële oliën

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Het mysterie van Aurora: een natuurlijk lichtspektakel

Alles wat je moet weten: emigreren naar het buitenland!

Hollandse hoogtepunten: wat Nederland zo mooi maakt

Van bureaus naar bytes: de moderne werkplek

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down