Duizenden spreeuwen dansen boven een Nederlands veld

4249 VIEWS
Duizenden spreeuwen dansen boven een Nederlands veld

Een choreografie van duizenden spreeuwen, die als een wolk over een Nederlands veld trekt. Continu van richting, vorm en dichtheid veranderend. Dat de vogels in de zwerm niet tegen elkaar aan botsen is een wonder van de natuur. Het is een indrukwekkend gezicht dat je blik gevangen houdt. Het geluid van de snel fladderende vleugels en de zwerm die met een razend tempo op je afkomt, geeft het ook iets onheilspellends. Filmmaker Jan van Ijken maakte er de prachtige film “The Art of Flying” over.

 

twitters

 

Toen de winter van 2014/2015 een van de warmste Nederlandse winters ooit was, zag filmmaker Jan van Ijken een mooie kans. De spreeuwen, die normaliter naar het zuiden trekken, bleven boven de Nederlandse velden hun indrukwekkende vliegkunsten vertonen. Zodra het begint te schemeren beginnen ze aan hun schouwspel. Doordat elke vogel de beweging van zijn buurman nagenoeg kopieert, volgt de hele zwerm en blijven ze bij elkaar. Doordat ze elkaars bewegingen nooit exact kopieëren en door de kleine vertraging, veranderd de zwerm continu van vorm.

Inmiddels is Jan’s film al op meer dan 50 internationale filmfestivals en galerieën vertoond. De volledige versie van zeven minuten kun je hier (tegen betaling) bekijken. Hieronder hebben we vast de korte versie voor je, die zeker niet minder mooi is.

Lees ook:  Natuurkalender | Passie in maart

 

Tip: zet de beeldkwaliteit bij de instellingen op 540p of hoger. Misschien moet je computer dan even laden, maar dan kun je de verschillende vogels in de zwerm onderscheiden en wordt het spektakel nog indrukwekkender.

De Deense straatkunstenaar Thomas Dambo wilde de stadsvogels een fijn huisje bezorgen en daarmee steden opvrolijken. Inmiddels heeft hij al 3500 vogelhuisjes opgehangen.

Ontvang gratis onze beste artikelen!

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine

MEER INSPIRATIE

Liefdesverhaal van een ooievaar die elk jaar duizenden kilometers vliegt
Hoe vogels weten waar ze naar toe moeten vliegen
Foto’s waarop je elk veertje van exotische vogels perfect kan bestuderen
De mooiste vogels van Instagram