Duizendblad, goed voor duizend dingen | Mevrouw Onkruid

9983 VIEWS
Duizendblad, goed voor duizend dingen  | Mevrouw Onkruid

Ik droom wel eens van een geneesmiddel dat iedereen en alles beter maakt: een panacee (Panacea is de Griekse godin van de genezing). Volgens een oude Griekse legende bestaat er een kruid dat dichtbij een panacee komt. Zo droeg Achilles altijd een zak kruiden bij zich om zijn manschappen snel weer op de been te helpen. Het verhaal gaat dat hij zo de overwinning op Troje heeft behaald. Het magische kruid dat hij bij zich droeg heet duizendblad en is naar hem vernoemd (Achillea Millefolium).

Het is een sterk bloedstelpend en wondgenezend kruid. Dat kwam veldheer Achilles goed van pas..

Duizendblad: het perfecte EHBO-kruid

Millefolium betekent ‘duizenden blaadjes’ en verwijst naar het zeer fijn vertakte blad, waardoor het aan ons bloedvatenstelsel doet denken. En dat is ook precies dat plek waar het duizendblad veel goeds doet: het verbetert de circulatie, verlaagt de bloeddruk en versterkt en reinigt de bloedvaten. Duizendblad is een sterk bloedstelpend en wondgenezend kruid. Dat kwam veldheer Achilles goed van pas!

 

Maar ook voor de timmerman of bij een valpartij is het een handig kruid. En wat ziet u als u in de auto uit het raam kijkt? Juist op drukke en gevaarlijke kruispunten groeit veel duizendblad: een perfect EHBO kruid. U kunt het kruid direct vers op een wond gebruiken: het bloeden stopt en de pijn neemt af.

Goed tegen menstruatiepijn

Het innemen van het sap van de plant daarentegen stimuleert juist de doorbloeding. Zo kan het de menstruatie bevorderen – en in zeldzame gevallen ook een bloedneus veroorzaken. In het Engels heet de plant daarom ook wel nosebleed! Thee van duizendblad drinken tijdens de menstruatie zorgt voor een betere doorbloeding helpt tegen menstruatiekramp. De thee is ook vochtafdrijvend en helpt tegen oedeem en jicht.

Lees ook:  Deze bijzondere tent herbergt een volledige plantenapotheek

Een duizendblad is Kalmerend en bevorderend voor de spijsvertering

Daarnaast bevat duizendblad veel kalium waardoor het kalmerend werkt op de zenuwen en het hart en regulerend werkt op het hormoonstelsel. De bitterstoffen in de plant helpen de spijsvertering. Al met al een kruid om eens wat vaker in de keuken te gebruiken.

Het jonge, zachte blad in het voorjaar is heel geschikt voor in de salade. De bladeren smaken vrij zoet met een bittertje.

Duizendblad werd vroeger, voordat de werking van hop ontdekt werd, gebruikt bij de bierbereiding. Ook was de plant in de zeventiende eeuw een populaire groente. Het jonge, zachte blad in het voorjaar is heel geschikt voor in de salade. De bladeren smaken vrij zoet met een bittertje.

Versterkend in tijden van verkoudheid en griep

In najaar en winter is duizendblad al wat stugger geworden, maar nog steeds vol geneeskracht. Snijd of knip het blad dan heel fijn en gebruik het als kruid over de stamppot, door de soep of in een kruidenboter. Vooral de bloemschermen en het blad bevatten geneeskrachtige stoffen. De plant werd vroeger gebruikt als opwekkend en versterkend middel. En voor wie dat nog niet genoeg is: tegenwoordig wordt duizendblad nog wel gebruikt tegen verkoudheid en griep.

Lees ook:  Maak van dit gevreesde onkruid een supergezonde thee, salade of smoothie

Er is een kleine maar: duizendblad bevat een kleine hoeveelheid blauwzuur. Eet daarom nooit grote hoeveelheden van het blad, en gebruik de thee niet langer dan 3 weken achtereen dagelijks. Als u daar rekening mee houdt is duizendblad met recht het meest veelzijdige kruidje in mijn tuin, en verdient het om door u ontdekt te worden! Of het nu is om wondjes te stelpen, om menstruatiepijn te verzachten, om vocht af te drijven, om te kalmeren of de spijsvertering te bevorderen of om verkoudheid tegen te gaan..

 


Maaike Pfann stopte als kind al madeliefjes in haar mond, zoog de honing uit dovenetelbloemen en knabbelde op zuring-stokken en laurierdrop. Het stadse leven en een loopbaan als grafisch ontwerper en fotograaf zorgden tijdelijk voor een andere focus. Sinds ze in Waterland woont in een huis met een tuin begon haar groene bloed weer te stromen, een opleiding kruidengeneeskunde en biologische landbouw wakkerden het vuur verder aan. Opmerkelijk vond ze het dat nu juist de onkruiden die ze in de groentetuin wegschoffelde, in de kruidengeneeskunde gebruikt worden als medicijn. Daarom organiseert ze nu wildplukwandelingen en inspireert ze mensen om te koken met wilde groenten. Onkruid is gezond!


Beeld: Randi Hausken via Flickr.com

 

Bekijk eens onze potloden die uitgroeien tot kruiden

MEER INSPIRATIE

Mevrouw Onkruid in de boekeditie van Paradijsvogels Magazine
Citroenmelisse | Een eeuwenoud recept uit het Karmelietenklooster
Maak van dit gevreesde onkruid een supergezonde thee, salade of smoothie
Grootmoeders recept voor uienhoestdrank