Alles wat je moet weten voor een bezoek aan Dublin

30 oktober 2020
419

De Ierse hoofdstad Dublin trekt jaarlijks vele reizigers en toeristen aan en dat komt vooral vanwege al het culturele erfgoed, de historische sfeer en de gastvrije inwoners. De stad is gelegen tussen Howth in het noorden en Dalkey in het zuiden. De rivier de Liffey, die uitmondt in de haven, snijdt de stad in tweeën en zorgt bovendien voor veel bekijks. Verschillende bruggen overspannen de kloof tussen noord en zuid en zijn een bezoek meer dan waard.

De magie van Dublin is bovendien gemakkelijk te ontdekken. Vooral als je door een van de levendige wijken loopt en de vele smalle steegjes en straatjes ontdekt heb je al snel het gevoel dat je je in een andere wereld bevindt. Bovendien hangt er een enorm gastvrije sfeer in de stad, waardoor je je vrijwel altijd welkom zal voelen.

Maar Dublin is ook een stad vol met bezienswaardigheden. Gebouwen uit lang vervlogen tijden, groene parken die uitnodigen tot ontspanning en de vele pubs zullen een reis al snel onvergetelijk maken. Wij hebben een groot aantal van deze bezienswaardigheden voor je op een rij gezet, helpen je vervolgens graag met het zo eenvoudig mogelijk bereiken van de stad en het vinden van de beste reistijd voor een bezoek aan Dublin.

Trinity College

Het bekende Trinity College behoort zonder enige twijfel tot de topbezienswaardigheden van de stad. Het is een van de belangrijkste attracties voor toeristen en de wereldberoemde bibliotheek heeft hier een groot aandeel in.

Het is bijna niet te bevatten dat de bibliotheek maar liefst vier en een half miljoen boekdelen, manuscripten en prenten tot zijn beschikking heeft. De bibliotheek bestaat uit vijf gebouwen en het oude gedeelte is met name erg populair onder toeristen.

In de Long Room zijn ongeveer 200 honderdduizend waardevolle boeken opgeslagen, die allemaal in een historische omgeving kunnen worden bekeken. Helaas is het niet mogelijk om de boeken zelf te lezen of aan te raken, maar alleen al het werpen van een blik op deze enorme collectie is de moeite waard.

Maak ook zeker even een wandeling over het terrein van Trinity College. Hier kan je namelijk in alle rust even genieten van het terrein en ontsnappen aan de drukte van de stad.

Dublin

Grafton Street

Vanaf Trinity Collega is het slechts een korte wandeling naar dé winkelstraat van Dublin: Grafton Street. Op deze locatie is de hele dag door vermaak en levendigheid om van te genieten. De straatmuzikanten, zangers en zelfs hele bands zijn hier in de ochtend, middag en avond te vinden. Dit geeft de straat al direct bij aankomst een bruisende en gemoedelijke sfeer mee.

Maar het zijn zeker niet alleen de muzikanten en zangers die hier de aandacht trekken en een bezoek de moeite waard laten zijn. Want in de straat kom je de ene na de andere winkel, boetiek of restaurant tegen. Overal waar je kijkt valt wel iets te beleven, kopen of bewonderen. Naast de kleinere boetieks en winkels zijn hier ook een aantal grote warenhuizen gevestigd.

Als je na al het winkelen wel even toe bent aan iets anders, is een het aanrader om het Powerscourt Townhouse Centre op te zoeken. Hier kom je allerlei hippe eetgelegenheden tegen waar je heerlijk kunt eten en drinken. Maar voor de shoppers onder ons die er niet genoeg van kunnen krijgen zijn er ook nog een aantal designwinkels om te bezoeken.

Dublin

St. Patrick’s Cathedral

De St. Patrick’s Cathedral is een van de topattracties in de stad. Vreemd is deze populariteit zeker niet, aangezien het de grootste kerk van Ierland is met zijn ruim 90 meter. Maar het is ook direct hét herkenningspunt van de stad, dat werd gebouwd aan het einde van de 12e eeuw.

De kerk heeft in al deze decennia al het nodige meegemaakt en staat garant voor vele bijzondere verhalen. De kerk werd bijvoorbeeld gebouwd naast een bron waarmee honderden christenen zijn gedoopt. Maar ook de brandschade en schade van vele stormen hebben hun sporen achtergelaten. Halverwege de 19e eeuw was het zelfs genoodzaakt om de kerk uitgebreid te renoveren.

In de kerk zelf is van alles te zien en bewonderen. Er zijn vele oude geschriften te bekijken. Maar ook een koor, dat nog iedere dag zingt, is in de kerk actief. Daarnaast beschikt de kathedraal over vele monumenten en altaren, en is er een ruim 140 meter hoge toren om te aanschouwen.

Als je eenmaal alles van binnen hebt ontdekt is het een aanrader om nog even door het uitgestrekte park rond de kathedraal heen te wandelen. Kom even heerlijk tot rust en geniet van de aangename sfeer in het park.

Dublin

St. Stephens Green

Vanaf Grafton Street loop je binnen een aantal minuten naar de hoofdingang van St. Stephen’s Green. Dit schitterende park wordt omringd door Georgische gebouwen en is maar liefst 22 hectare groot. Ondanks dat het een absolute topbestemming binnen de stad is, is het nog altijd een heerlijke locatie om tot rust te komen en te ontsnappen aan de drukte van de stad.

Helaas is er in Dublin op weinig dagen sprake van ideale weersomstandigheden, maar zodra ze zich voordoen is het park de ideale plek om al liggend op het gras te genieten van een paar heerlijke zonnestralen. Ook is het park uitermate geschikt om te picknicken. Nadat je tot rust bent gekomen zijn er nog een aantal sierlijke fonteinen, prachtige gazons, uitgebreide bloemperken en een eendenvijver om te bewonderen.

Lees ook:  Mevrouw Onkruid | Zoek de verschillen

Guinness Storehouse

Ierland staat natuurlijk bekend om de nationale passie voor bier, en een eigen biermerk mag dan ook niet ontbreken. Het bier van Guinness is overal in de stad en andere delen van het land terug te vinden. Toch is Guinness al lang niet meer alleen bekend onder de Ieren – het biermerk is inmiddels wereldwijd beroemd geworden.

In de Guinness Storehouse kun je alles leren over het brouwsel. Het gebouw heeft in totaal maar liefst zeven verdiepingen en bestaat uit een mediamuseum dat de geschiedenis van het Ierse biermerk uitgebreid in beeld brengt. Het laat het hele verhaal zien, van het begin in 1778 tot aan de huidige staat van Guinness.

In de Guinness Store wacht je de geschiedenis van het ontstaan ervan en spannende informatie over de voormalige distributiekanalen en oude reclames. Dankzij de prachtige media-ervaring waan je je echt even terug in de tijd en ontdek je de ruim 250 jaar lange geschiedenis van het biermerk.

En voor als dat allemaal nog niet genoeg is krijg je vanuit de zogenaamde Gravity Bar nog een schitterend uitzicht over de stad! Een bezoek aan het Storehouse mag dan ook eigenlijk niet ontbreken tijdens je verblijf en is met name een uitstekende optie om aan een regenachtige dag te ontsnappen.

Dublin

Het Kleine Museum van Dublin

Het Kleine Museum is een verborgen juweeltje in een charmante ruimte tussen alle historische bezienswaardigheden van de stad. Op enkele minuten loopafstand van Dawson Street is het een must-see voor degenen die geïnteresseerd zijn in hoe Dublin en zijn mensen hun leven leefden in de afgelopen eeuw.

In het bijzondere museum kom je allerlei bezittingen tegen van mensen die hier vroeger hebben geleefd. De eenvoud waarin de inwoners destijds leefden is duidelijk terug te zien.

Het museum werd pas in 2011 geopend en biedt tegenwoordig een enorme reeks aan tentoonstellingen en evenementen. Het bijzondere aan de tentoonstellingen is dat deze vaak tijdelijk zijn. Hierdoor is een bezoek nagenoeg nooit hetzelfde. Ook zijn er een aantal voorwerpen die permanent in het museum te vinden zijn en een aantal van hiervan heeft een muzikale achtergrond.

Dublin Castle

Een van de meest iconische gebouwen van de stad moet toch wel het Dublin Castle zijn. Het kasteel is gelegen in het midden van de oude stad en ligt op een kleine afstand van de Temple Bar, waar we later in het artikel nog verder op in zullen gaan.

Het imposante stadskasteel speelt een belangrijke rol in de geschiedenis van Dublin. Het kasteel in het midden van de oude stad dateert uit de 10e eeuw en fungeerde vroeger als een vesting.

De vesting is in de loop der jaren steeds verder uitgebreid en vernieuwd. Helaas werd ook dit bijzondere gebouw getroffen door een enorme brand, waardoor veel delen van het kasteel werden verwoest. Het kasteel is vanaf de 17e eeuw herbouwd en heeft sinds die tijd weinig kenmerken meer vanuit de 10e eeuw. De Record Tower is een van de weinige delen van het gebouw die de brand heeft overleefd en vandaag de dag nog is te bewonderen.

Naast het feit dat het gebouw werd gebruikt als vesting, is het ook gebruikt als een gevangenis. Tegenwoordig is het echter de thuisbasis van leden van de regering en hun gasten. Er is de mogelijkheid om een rondleiding door het kasteel te volgen en dit is absoluut de moeite waard. Tijdens de rondleiding neem je een kijkje in de bijzondere staatszalen, de bibliotheek en de koninklijke kapel.

Ook heb je na het bezoek nog de kans om de Dubh Linn Garden te bezoeken. Dit heerlijke park is midden in de stad gelegen en een ideale locatie om nog even na te praten na een bezoek.

Dublinia

Dublinia is een tentoonstelling die gaat over de geschiedenis van de Ierse hoofdstad in de middeleeuwse vikingtijd. Het is gevestigd in een bijgebouw van de Christ Church in Dublin en toont een aantal geweldige archeologische werken.

Er wordt gewerkt met levensechte figuren en vooral veel illustraties, waardoor het ook een toplocatie is voor gezinnen met kinderen. Tijdens een bezoek kom je van alles te weten over hoe de bevolking destijds leefde en welke wapens er werden gebruikt. Tijdens dit alles loop je gewoon door de smalle middeleeuwse straatjes en heb je de mogelijkheid om te kijken hoe Dublin in de loop der jaren is veranderd sinds deze roerende decennia.

Een ander hoogtepunt is de toren van het gebouw, vanwaar je een geweldig uitzicht krijgt over de stad.

Dublin

Phoenix Park

Het Phoenix Park beslaat maar liefst 700 hectare en vormt hiermee een enorme locatie om heerlijk te ontspannen na een drukke dag in de stad. Wie de hectiek van de grote stad wil ontvluchten komt naar het lokale recreatiegebied voor een aantal rustige uren. Het park is populair onder bezoekers van de stad, maar ook de lokale bevolking komt hier maar al te graag.

Lees ook:  5x waarom je op vakantie wilt naar Friesland

Het voormalige jachtgebied is de perfecte balans tegenover de vele attracties en bezienswaardigheden in de stad. Naast veel ontspanning zijn er in Phoenix Park ook tal van bijzondere locaties die kunnen worden bezocht.

Denk bijvoorbeeld aan de vestingwerken van het Magazine Fort, de presidentiële residentie Aras An Uachtarain of het uit de 15e eeuw daterende kasteel Ashtown. Ook is het Wellington Monument hier te bewonderen.

Voor wie niet genoeg kan krijgen is er ook nog de Dublin Zoo. Deze enorme dierentuin is de op drie na grootste van heel Europa en is de thuisbasis van vele diersoorten. Maar ook voor de sporters onder ons is het park een must. Cricket, polo en voetbal zijn hier vaak vertegenwoordigd, en er zijn nog veel meer sportvelden om gebruik van te maken. Bovendien is het park een locatie waar vaak evenementen of concerten van grote muzikanten plaatsvinden.

Het park is het beste te voet te verkennen, maar ook een fiets biedt een ideale uitweg. Je hoeft je overigens niet te haasten – het park is namelijk de gehele dag en nacht geopend.

National Gallery of Ireland

Een bocht naar rechts aan het einde van Kildare Street brengt je naar de National Gallery of Ireland. De National Gallery of Ireland is het nationale kunstmuseum van Ierland. Het museum opende al in 1864 zijn deuren en bezat destijds slechts 125 schilderijen. Tegenwoordig vind je hier mooiste collectie Ierse kunst ter wereld. Daarnaast is er een uitstekende collectie Europese kunst van de middeleeuwen tot aan het heden te bewonderen.

Na de opening in de 19e eeuw werden de vleugels toegevoegd in 1903, 1968 en recentelijk in 2002. Collecties hier omvatten het uitgebreide Yeats museum en vele zalen die zijn gewijd aan Italiaanse en Ierse kunst. Ook is er een barokzaal en een galerij die is verdeeld over verschillende verdiepingen. En het zou natuurlijk geen typisch Iers museum zijn zonder een heerlijk café, dat populair is onder zowel bezoekers van de stad als de inwoners van Dublin zelf.

Temple Bar

Wie op zoek is naar bruisende wijk vol met pubs en cafés is in Temple Bar aan het juiste adres. De gehele wijk behoort tot een van de meest populaire bezienswaardigheden van de stad en dat is zeker niet voor niets. De wijk staat bekend om de vele pubs en de moderne straten.

Waar de wijk vroeger niet bepaald een goede naam had - en zelfs even werd omgetoverd in een busstation – is dit tegenwoordig wel anders. Veel restaurants en cafés zijn hier gevestigd, maar ook een aantal kunst- en cultuurinstellingen zijn hier inmiddels te vinden.

Maak overdag een wandeling, neem plaats in een van de restaurants voor een heerlijke maaltijd en geniet van de vele straatmuzikanten. Hoewel er overdag al meer dan genoeg te beleven is, zijn het de avonduren die voor nog meer levendigheid zorgen.

Feesten, het bijwonen van toneelstukken of genieten van livemuziek – het is allemaal mogelijk tot in de late uurtjes. Iedereen die op zoek is naar de nodige rust is hier waarschijnlijk niet op zijn of haar plek, maar voor de feestgangers onder is Temple Bar een absolute toplocatie!

Old Jameson Distillery

Naast de Guinness Storehouse is er nog een locatie in Dublin voor iedereen die geïnteresseerd is in hoe de alcoholische dranken hier vroeger allemaal werden gemaakt. Als je namelijk meer wilt weten over een van de beste whisky’s van het land, mag een bezoek aan de Old Jameson Distillery niet ontbreken.

Tot aan 1971 werd op deze locatie whisky geproduceerd, maar vandaag de dag is het centrum waar bezoekers alles te weten komen over de geschiedenis van het merk. Tegenwoordig wordt de Jameson, die een wereldberoemd whisky-merk is geworden, namelijk alleen nog maar geproduceerd in de County Cork distilleerderij.

De distilleerderij werd al aan het einde van de 18e eeuw geopend en het leek destijds meer op een stad dan een distilleerderij. Vele ambachtslieden gingen hier wonen en werkte op de locatie – iets wat de plek alleen nog maar specialer maakt.

Het is mogelijk om een rondleiding te volgen met een gids. Hierbij ontdek je alles over de productie van de traditionele Ierse whisky en heb je na afloop ook de mogelijkheid om een proeverij bij te wonen.

Kilmainham Gaol

Een van de meest beruchte gebouwen in de stad is de Kilmainham Gaol. Deze brute gevangenis dateert al uit de 18e eeuw en speelde een grote rol in de Ierse geschiedenis. Zo werden leiders van de rebellen hier in de vorige eeuw opgesloten en geëxecuteerd. Mede hierdoor is het uitgegroeid tot een beruchte en ijzingwekkende gevangenis.

De tentoonstelling in een moderne zaal geeft een kijkje in de omstandigheden en schetst de strijd voor de Ierse onafhankelijkheid. Er zijn bovendien een aantal uitgebreide rondleidingen door de gevangenis, die ook verder ingaan op de geschiedenis van het gebouw.

Lees ook:  Dit is misschien wel de beste methode om in slaap te komen

Het is ongetwijfeld een van de meest intrigerende en bijzondere bezienswaardigheden binnen de stad.

The Spire

De Spire is gelegen in het hart van de stad en betreft een enorme naald die ruim 120 meter boven de omgeving uitsteekt. In tegenstelling tot veel andere bezienswaardigheden in Dublin heeft The Spire een minder rijke geschiedenis. Het bouwwerk werd namelijk pas in 2003 gebouwd.

Het is dankzij de indrukwekkende afmetingen wel een van de langste structuren ter wereld en absoluut het bekijken waard. Vooral in de avonduren is een bezoek aan de naald een aanrader te noemen. In de donkere uren van de dag wordt de top namelijk op een prachtige wijze verlicht en is deze van kilometers afstand nog te zien.

Dalkey Castle & Dalkey Island

De volgende bezienswaardigheid is niet gelegen in Dublin zelf, maar ondanks dat is een bezoek aan Dalkey er een die eigenlijk niet mag ontbreken. Dalkey ligt op slechts 25 minuten met de trein vanaf Dublin en beschikt over een aantal geweldige locaties. Zo is er het Dalkey Castle - wat ook direct een bezoekerscentrum is. In het kasteel krijg je allerlei informatie over het gebied, de tentoonstellingen in de buurt en de voorstellingen in de nabijgelegen theaters. Daarnaast is Dalkey Castle zelf al een leuke locatie om te bezoeken en is een rondleiding hier zeker een aanrader.

Heb je binnenkort ook een citytrip gepland naar Londen en wil je daar theaters bezoeken? Lees dan ook deze blog eens voor inspiratie.

Naarmate je verder Dalkey ontdekt kom je waarschijnlijk al snel de haven en het schitterende Dalkey-eiland tegen. Vroeger was de plek een belangrijke handelspost aan de kust van Dublin en werden er in de middeleeuwen vele vrachtschepen gelost. Tegenwoordig is het een prachtige plek om te ontdekken en brengt de Vico Road je naar een geweldig uitzicht over Killiney Bay. Ook kan je hier verder doorlopen naar de gelijknamige heuvel en een openbaar park ontdekken dat de thuisbasis is voor een aantal verschillende dier- en vogelsoorten.

Excursies rond Dublin

Dublin staat vol met historische en culturele bezienswaardigheden. Daarnaast beschikt de stad nog over een aantal prachtige parken en levendige wijken. Toch bewijst Dalkey dat er ook net buiten de stad nog veel te beleven valt. En dat blijft zeker niet alleen beperkt tot Dalkey zelf: er zijn nog veel meer bijzondere locaties om te ontdekken in de buurt van de Ierse hoofdstad.

Met de trein sta je bijvoorbeeld binnen twintig minuten in Malahide, een schitterend dorpje aan zee. Het plaatsje beschikt ook over een eigen kasteel en een aantal geweldige tuinen. De middeleeuwse sfeer maken een bezoek helemaal af.

Voor iedereen die meer van de rauwe Ierse kust wilt ontdekken geeft de trein nog meer mogelijkheden. Een voorbeeld hiervan is Howth Peninsula, van waaruit je een bezoek kunt brengen aan de vuurtoren en kan genieten van een geweldig panorama over de wilde zee.

Je kunt hier letterlijk nog een stap verdergaan en een uitdagende route langs de kliffen volgen. De wandeling duurt ongeveer twee tot drie uur, maar je wordt vervolgens wel beloond met een van de mooiste uitzichten die in Ierland te vinden is!

De bereikbaarheid van Dublin

Dublin is een populaire stad onder reizigers en vakantiegangers. Bovendien is de afstand naar de stad vanuit Nederland en België niet heel groot. Als gevolg is Dublin een goed bereikbare stad en hiermee ideaal voor een stedentrip of (korte) vakantie.

Als je kiest voor een korte trip van slechts een aantal dagen is het vliegtuig de beste optie. Er zijn veel (goedkope) luchtvaartmaatschappijen die een vlucht naar de stad aanbieden. Bovendien ligt de luchthaven van Dublin op slechts twaalf kilometer afstand van het stadscentrum. Met een van de vele bussen of taxi’s sta je binnen een paar minuten al in het centrum van de stad en kan de stedentrip direct beginnen.

Ook de trein en de auto zijn redelijk goede opties om Dublin te bereiken, maar houd er wel rekening mee dat de reis aanzienlijk langer zal duren dan met het vliegtuig het geval is. Er is voor reizigers die met de auto reizen geen directe ferry naar Ierland beschikbaar. Het is alleen mogelijk om via Engeland te reizen en gebruik te maken van verschillende ferry’s. Ondanks dat is de auto wel een goede optie als je van plan bent om nog meer van het Verenigd Koninkrijk te ontdekken door middel van een road trip.

Met name Schotland biedt een aantal schitterende wegen om van te genieten voor of na je bezoek aan Dublin.

Beste reistijd

Dublin beschikt helaas niet over de heerlijke temperaturen en weersomstandigheden die we in veel topsteden in Zuid-Europa wel tegenkomen. De beste tijd voor een bezoek aan Dublin zijn hierdoor de maanden juni tot en met augustus. In deze maanden is het namelijk nog vrij warm en is de kans op regen een stuk kleiner. De prijzen liggen in deze maanden wel een stuk hoger en er zijn aanzienlijk meer toeristen aanwezig.

Voor iedereen die de hoge prijzen en drukte liever ontloopt zijn de lente- en herfstmaanden een redelijk goed alternatief. In deze maanden is het iets kouder en regenachtiger, maar kan er wel zonder al teveel drukte worden genoten van alle toplocaties in de stad!

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Fairtrade producten: een stap richting duurzame consumptie

Lieke Marsman; gedichten over de onontkoombare werkelijkheid

Mediteren kun je leren

Eindelijk wonen op jezelf, hoe pak jij dat aan?

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down