Dubbelleven op het platteland van Hongarije

1373 VIEWS
Dubbelleven op het platteland van Hongarije

Dit zijn János and István Lukács. Hongaarse tweelingbroers die al hun hele leven samen werken op het land van Puszta. In 1985 kwam fotograaf Janos Stekovics met hen in contact. Nadat hij zich had verdiept in de omgeving, lieten de broers hem binnen. De boerderij is gebouwd door hun ouders toen de tweeling nog jong was. Nadat hun ouders overleden lieten ze de slaapkamer nog jarenlang intact.

Het gevoel van de tijd die stil lijkt te staan, is dan ook een overduidelijk thema in de foto’s van Stekovics. Hoewel de broers van de meeste zaken 2 identieke exemplaren bezaten – jassen, fietsen, kleding – hadden ze een totaal andere persoonlijkheid. István hield van gezelligheid en onderhield het huis, János had een stiller karakter en zorgde voor de dieren. Beide zijn ze nooit getrouwd.

Gedurende 4 jaar bezocht Stekovics de broers regelmatig. Volgens hem vonden ze de fotosessies ook een welkome afwisseling op het dagelijkse boerenleven. Met het overlijden van de broers, in 2005 en in 2007, heeft Stekovics het gevoel dat ook een deel van de rijke culturele historie van Hongarije verdwijnt: nieuwe bouwprojecten en  landbouwmethoden komen in de plaats voor deze vormen van oude ambacht.

Voor hem zijn de foto’s dan ook niet alleen een hommage aan de broers, maar ook aan de historie van het land en de diepe connectie die de fotograaf er mee heeft opgebouwd.

Lees ook:  De kleurrijke gezichten van het Hindoeïsme

Janos_Stekovics3 Janos_Stekovics4 Janos_Stekovics2 Janos_Stekovics5 Janos_Stekovics6 Janos_Stekovics7 Janos_Stekovics8 Janos_Stekovics9 Janos_Stekovics10 Janos_Stekovics11 Janos_Stekovics12 Janos_Stekovics13 Janos_Stekovics14 Janos_Stekovics15 Janos_Stekovics16 Janos_Stekovics

 

MEER INSPIRATIE

Levende beelden van het oude Japan
De honingjagers van de Himalaya
Deze Iraanse gebouwen laten zien dat de sprookjes van 1001nacht nog springlevend zijn
Dit curieuze verlaten kasteel heeft een duizelingwekkend mooi interieur