Adriana Hulshof: "Kunst geeft me energie en wekt mijn nieuwsgierigheid"

22 november 2016
221
dustin yellin

Tijdens het Amsterdam Art Weekend kun je je vier dagen lang van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat onderdompelen in de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van hedendaagse kunst: van jonge kunstenaars in galeries tot aan gevestigde namen in musea. Een prachtige ontdekkingstocht voor kunstliefhebbers: meer dan vijftig (ongewone) locaties verspreid door de stad stellen bijzondere - en soms nog nooit eerder vertoonde - kunst tentoon.

Drijvende kracht achter dit evenement is Adriana Gonzalez Hulshof. Toen zowel het Stedelijk, De Appel en het Rijksmuseum gesloten waren werd ze benaderd om iets te organiseren zodat de bezoekersstroom en het internationale imago van de kunstscène op peil zouden blijven. Hiervoor benutte ze het Amsterdamse aanbod van de hedendaagse kunst waarin de hoofdrol is weggelegd voor de Rijksakademie en een selectie van 25 topgaleries.

Omringd door kunst

Adriana zelf is dagelijks omringd door kunst, inmiddels ademt en leeft ze niet anders: "het geeft me energie, wekt mijn nieuwsgierigheid, geeft me inspiratie en leert me veel. In mijn vrije tijd bezoek ik tentoonstellingen, kunstenaarsstudio’s, galeries, noem maar op. Veel vrienden zijn kunstenaar, galeriehouder of werkzaam in de kunst. Ik ben continu ermee omgeven."

adriana-hulshof

Adriana Gonzalez Hulshof: " Kunst geeft me energie, wekt mijn nieuwsgierigheid, geeft me inspiratie en leert me veel"

Voor haar is het dan ook de kick dat tijdens Art Amsterdam zoveel geweldige kunst in de stad te zien is. "Kunstenaars, kunstverzamelaars, -professionals en -liefhebbers van overal ter wereld verenigen zich tijdens dit evenement in onze hoofdstad." Het programma is veelzijdig en toont de laatste tendensen in de hedendaagse kunst met programma’s die speciaal voor het Art Weekend zijn gemaakt: van kunstfilms en speciale tentoonstellingen tot performances en debatten over kunst.

Lees ook:  Markante scenes uit het leven van beroemde kunstenaars

Adriana heeft ook een tip voor iedereen die een kijkje achter de schermen van kunst wil nemen: "Ga dan naar de kunstenaarsstudio's van de Rijksakademie. Hier kun je meer dan  vijftig kunstenaarsateliers bezoeken!"

Vier bijzondere kunstenaars op het lijstje van Adriana Gonzalez Hulshof

Eén ding is zeker, er is zoveel te zien dat alles bekijken onmogelijk is. We vroegen Adriana daarom naar de vier kunstenaars die in ieder geval op háár lijstje staan:

Op de Rijksakademie is het werk te zien van Rutger de Vries. Hij deed onderzoek naar de kleuren YMC en ontwierp een verf die zich niet laat mengen. Daar heeft hij een kunstwerk mee gemaakt die op de muren is gespoten en vanuit daar naar de grond druipt. Het resulteert in de meest mooie vormen. Ik heb enkele foto’s gezien van wat komen gaat en het wordt een spectaculair kleurfestijn.

Dan: Dustin Yellin. Hij wordt ook wel de jonge Hiëronymus Bosch genoemd. In galerie GRIMM heeft hij een 6,5 meter lange collage gemaakt opgebouwd uit zijn schilderijen en afbeeldingen uit kranten en tijdschriften. Dustin creëert een coulisse effect doordat hij steeds een laag glas afwisselt met beeld. Zijn werk 10 Parts (zie hieronder) is nog nooit eerder vertoond.

dustin yellin

Dustin Yellin, 10 Parts (2015 - 2016) | ca 45 x 200 x 650 cm. Te zien in Grimm gallery tijdens Amsterdam Art Weekend 2016.

Ook heel mooi: de wandkleden van El Anatsui. Gemaakt van blikafval zijn zijn kunstwerken ware juwelen. De Prins Claus Fonds Gallery opent speciaal voor het Art Weekend een tentoonstelling met zijn werk. De moeite waard!

El Anatsui, Earth Growing Roots, 2007. Te zien in de Prince Claus Fund Gallery.

El Anatsui, Earth Growing Roots, 2007. Te zien in de Prince Claus Fund Gallery.

Tot slot: Marinus Boezem, een van de grondleggers van de conceptuele kunst, heeft voor de Oude Kerk (het oudste gebouw van Amsterdam) een verticaal labyrint gemaakt. Met een lift ga je naar de top van de kerk. Niet te missen, het belooft een waar spektakel te worden.

Lees ook:  Kunstenaar creërt aandacht voor dierenmishandeling met deze illustraties

Kunst kopen tijdens Amsterdam Art Weekend

Iedereen die niet alleen wil kijken maar ook iets wil kopen moet bij de galeries zijn (volgens Adriana overigens ook dé locatie als je kunstenaars wil ontmoeten, speciale performances of kunstboekpresentaties wil zien). De routes langs de galeries zijn thematisch opgesteld, dus laat je al naar gelang je smaak leiden langs de schilderkunst, fotografie of een ander medium. Of laat je verrassen en kies voor de route door een specifiek stadsdeel. Wie weet welke boeiende verrassingen je tegenkomt.

Studio van Juliaan Andeweg, RijksakademieOPEN. Foto: Thomek Dersu Aaron

Studio van Juliaan Andeweg, RijksakademieOPEN. Foto: Thomek Dersu Aaron

Zelf koopt Adriana ook regelmatig kunst, hoe kan het ook anders als je elke dag zoveel mooie dingen onder ogen krijgt. Haar laatste aanschaf is een kleed uit Indonesië. "De patronen en kleuren trokken me erg aan, het heeft iets vorstelijks. Ik ben weg van kleden, ook al plaats ik er geen enkele in huis!"

Van 24 tot en met 27 november vindt de vijfde editie van Amsterdam Art Weekend plaats.

[hr]

Petra Hart breekt tijdens haar studie aan de Rietveld Academie door met haar Fam.Li kunstproject / goed doel Heart-World. Exposeert in Brussel, New York, London en Hamburg. Richt samen met kunstverzamelaar Bas Kuiper platform AMFAD (Amsterdam Fashion Art & Design) op en brengt hiermee netwerken uit verschillende disciplines bij elkaar. Petra houdt zich nu bezig met nieuwe serie kunstwerken en geeft rondleidingen en diners in haar studio. Meer informatie op www.petrahart.com

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

De 5 populairste bezienswaardigheden in Gent

Ontspanning door meditatie: hoe het werkt en waarom het helpt

Top 3 mooiste tuinen in de wereld

Een modern interieur

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings