Zakenvrouw Dorothé Schiks: 'Je zult mij niet horen zeggen, als ik ooit nog terugkom op deze wereld dan kom ik als man'

14 januari 2016
200

Elke maand portretteren we iemand met een bijzondere stijl: van buiten én van binnen. Mensen die uitstraling en persoonlijkheid combineren tot een eigenzinnige schoonheid. Wat heeft hem of haar  gevormd, en hoe uit zich dat in hun kledingstijl? Deze maand valt de beurt ten deel aan Dorothé Schiks (51); Dorothé is moeder van twee dochters en getrouwd met Frans. Samen hebben ze vijf volwassen kinderen en één kleindochter. Dorothé is directeur-eigenaar van Public Support & More. Haar bedrijf is gespecialiseerd in het organiseren van o.a. (netwerk)congressen, workshops en ontwikkeltrajecten voor secretariële medewerkers in de publieke sector.

[hr]

Dorothé heeft graag de touwtjes in handen. Zoals die ene keer dat er vlak voor haar auto een fietser ten val kwam: zonder EHBO ervaring nam ze meteen de leiding en zorgde ervoor dat de fietser zo snel mogelijk goed werd opgevangen. ‘Regie voeren’ blijkt de bakermat van haar zakelijk succes.

[quote text_size="medium"]

"Als de dag van gisteren weet ik nog hoe ik in februari 2003 bloednerveus in de auto stapte op weg naar kantoor. Dat duurde welgeteld één dag"

[/quote]

In 1987 startte Dorothé haar loopbaan bij Uitzendbureau Content, waar zij diverse functies had en betrokken was bij de opzet van Content Secretaries. Haar bewondering, liefde en kennis voor het secretaresse vak vond hier zijn oorsprong. Dertien jaar later maakte ze de overstap naar secretarieel uitzendbureau StarJob waar Dorothé de functie van Adjunct-Directeur bekleedde. Wanneer de toenmalige directeur met vervroegd pensioen ging nam Dorothé het stokje over. Een spannend moment: van de ene op de andere dag zwaaide ze de scepter over 19 vestigingen en 70 medewerkers. ‘Als de dag van gisteren weet ik nog hoe ik in februari 2003 bloednerveus in de auto stapte op weg naar kantoor. Dat duurde welgeteld één dag. Met mijn team ontwikkelde ik een nieuw cultuurprogramma, formuleerden we nieuwe kernwaarden en kozen we stijliconen als inspiratiebron. Ik nodigde Annemarie van Gaal uit als spreekster voor een teamdag en het jaar sloten we af met een waanzinnige trip naar Rome. StarJob werd helemaal zoals het in mijn ogen moest zijn met een uitstekend bedrijfsresultaat. Typerend voor die tijd was de hectiek, dynamiek en snelle veranderingen in de markt waarop snel geanticipeerd moest worden. Een fusie met een ander marktpartij stond hierdoor op stapel. Na de fusie bleef ik nog korte tijd aan als adviseur waarna ik in januari 2011 genoot van een paar maanden sabbatical. Ik kijk terug op een geweldige tijd!’

Een beetje ‘anders’

[quote text_size="medium"]

"Zo tussen mijn tiende en vijftiende, ontwierp ik mijn eigen kleding. Mijn moeder kon goed naaien en ik vroeg haar dan hetgeen ik getekend had voor mij te maken"

[/quote]

Dorothé is ervan overtuigd dat je kledingkeuze bepalend is voor ‘de indruk die je op anderen maakt’. Het is haar moeder die daarin een voorbeeldfunctie vervulde. ‘Ondanks haar gezondheidsklachten (ze is hart- en reumapatiënt) doet zij iedere dag haar best om er goed uit te zien. Mijn moeder wil gewoon niet dat je aan de buitenkant kon zien dat zij ziek was.’ Ook Dorothé was op jonge leeftijd al in de weer met kleding en mode. ‘Zo tussen mijn tiende en vijftiende, ontwierp ik mijn eigen kleding. Mijn moeder kon goed naaien en ik vroeg haar dan hetgeen ik getekend had voor mij te maken. Ik heb vanaf mijn jeugd de behoefte gehad om er net een beetje anders uit te zien dan anderen. Gestimuleerd door mijn vader, die vond het geweldig als ik nieuwe trends probeerde. Op mij 11e kreeg ik beenwarmers voor Sinterklaas, ​die kwamen toen net in. Ik was de eerste op de basisschool die daarmee liep.’

Lees ook:  De gebarsten emmer | Een verhaal over verborgen kracht

Dorothé Schiks

Practice what you preach

Tot aan haar 48e had Dorothé nog nooit echt gesport. Al jaren had ze hetzelfde gewicht. Drie jaar geleden liet de weegschaal ‘iets’ zien dat haar niet aanstond. Ging ze dit accepteren, met het risico dat er ieder jaar wat zou bijkomen, of ging ze er wat aan doen? ‘Ik realiseerde mij terdege dat ‘gezond zijn’ tot nu toe kennelijk vanzelf was gegaan. Ik ben ook van ‘practice what you preach’. Wanneer je als moeder je dochters een gezonde levensstijl wilt meegeven lukt dat niet vanaf de bank. Dan moet je zelf wel het goede voorbeeld geven. Daar komt nog bij dat het binnen je sociale netwerk ook helemaal niet leuk is om te zeggen dat je ‘niets’ doet.’

[quote text_size="medium"]

"Nog dezelfde avond zaten we voor een intake gesprek aan tafel bij Personal Trainer René. Het gesprek herinner ik me nog goed. Tegen de één zei hij: kan er mee door, tegen de ander: mag wel wat aan gebeuren..."

[/quote]

Dorothé besloot haar toenemende gewicht te gaan bestrijden en tegelijk wat aan haar conditie te doen. Ze zocht een laagdrempelige sportschool in de buurt samen met haar man Frans. En ze lieten er geen gras over groeien: nog dezelfde avond zaten ze voor een intake gesprek aan tafel bij Personal Trainer René. ‘Het gesprek herinner ik me nog goed. Tegen de één zei hij: kan er mee door, tegen de ander: mag wel wat aan gebeuren.​ In het begin had ik wel eens geen zin om te trainen, het mooie van de training is dat je achteraf nooit spijt hebt dat je geweest bent. Ik train samen met Frans op maandag van vijf tot zes en op zaterdag van tien tot elf. En nu, drie jaar verder, slaagt René er nog steeds in ons te trainen met een verrassende diversiteit aan programma’s. Ik hecht veel waarde aan zijn vakkennis. Hij weet inmiddels wel waar de grens is en tot hoever mijn hartslag het aankan. Zat ik al eens aan mijn taks, moest ik er toch nog een schepje bovenop doen. Dat is dan ook de enige keer dat ik hem echt heb uitgescholden. Wat ik zo heerlijk vind hier is dat het echt een plek is die goed voor mij voelt. Hier maak ik me totaal geen zorgen over mijn haar of mijn lipstick. Ik heb inmiddels een goede conditie en het sporten is een essentieel onderdeel van mijn leven geworden. Ik merk dat sporten je ook in staat stelt je eigen grenzen te verleggen. Ik pleeg nu onderhoud met lol, hou mijn gewicht in toom en merk dat mijn spieren echt vele malen sterker zijn dan ooit tevoren.

Lees ook:  Een energiezuinig huis kopen

Portret Dorothé Schicks | Paradijsvogels Magazine

Lady Africa

‘Deze jurk is van Lady Africa en ik heb hem voor het eerst aan. Mijn vriendin Irene Hin is oprichtster van de webshop en winkel in Den Haag. Irene heeft een Ghanese moeder en een Nederlandse vader. Culturen ‘verbinden’ en kleur op de Nederlandse straat brengen, daar staat Lady Africa voor. Alles gemaakt door ‘begenadigde handen’. Alleen al het feit dat ik het geweldig vind wat Irene doet maakt deze jurk bijzonder. Ik hou van items uit de collectie van Lady Africa omdat ik er een statement mee kan maken. Ik ‘mix’ regelmatig een Afrikaans kledingitem met mode uit mijn kast en geef er dan een eigen twist aan. De Afrikaanse kledingitems met print vind ik ‘plain’ wat minder geschikt voor de Hollandse vrouw. Ze worden juist helemaal leuk wanneer je deze items in een aangepaste vorm met bijvoorbeeld effen stoffen of stoere laarzen draagt. Of het nu om kleding, schoenen of tassen gaat in mijn geval wil ik het gewoon ‘hebben’. Ik ben er dol op!’

Vrouw zijn

Na een kortstondige overstap naar de reiswereld richtte Dorothé in 2012 Public Support & More op. Het is een onderdeel van de Public Support Groep en gespecialiseerd in het organiseren van congressen, workshops en ontwikkeltrajecten voor secretariële medewerkers.

[quote text_size="medium"]

"Haar ogen stralen wanneer ze vol vuur en passie haar toekomstvisie over het secretaresse vak deelt"

[/quote]

Haar enorme liefde voor het secretaresse vak in combinatie met haar historisch opgebouwde schat aan kennis en ervaring laten haar ogen stralen wanneer ze vol vuur en passie haar toekomstvisie over het secretaresse vak deelt. ‘De rol van de manager is dusdanig veranderd dat een secretaresse zich veel vaker moet afvragen; 'wat heb ik te bieden'. De ‘nieuwe manager’ heeft behoefte aan een secretaresse met eigen initiatief. De grootste verschuiving zit hem in van dienstbaar naar dienstverlenend.

Uiteraard hou ik met het uitoefenen van mijn beroep en de zakelijke afspraken die ik heb rekening met mijn kledingkeuze. Ik hanteer hier een simpele regel: wat ik mooi vind trek ik aan en ik voel me niet snel overdressed. Ik ben van mening dat kleding kracht kan geven! Soms stoppen vrouwen met vrouw zijn, zo zonde. Wanneer ik een baaldag heb kan ik maar beter iets leuks aantrekken dan een of ander slobber geval. En natuurlijk heb ook ik wel eens dagen dat het wat minder gaat. Dat mag dan twee dagen duren want dan zeg ik tegen mezelf ok. Nu is het klaar!

Lees ook:  'Older & Wiser' | Stijliconen over de hele wereld laten zien dat leeftijd echt maar een getal is

[quote text_size="medium"]

"Je zult mij niet horen zeggen; ‘als ik ooit nog terugkom op deze wereld dan kom ik als man"

[/quote]

‘Voor mij heeft vrouw zijn ook te maken met hoe je tegen de wereld aankijkt. Als vrouw kun je zo heerlijk ‘uitpakken’, het samenzijn met ‘vrouwen’ en de vrouwelijke intuïtie daar hou ik van. Onlangs kocht ik bij Victoria’s Secret in NY nog een kek hemdje voor in de sportzaal. Je zult mij niet horen zeggen; ‘als ik ooit nog terugkom op deze wereld dan kom ik als man’. Er is een verschil tussen het dragen van makkelijke kleding of ‘te makkelijk zijn’. Er leuk uitzien doe je primair voor jezelf en mocht je een partner hebben dan is het leuk om het daar ook een beetje gezellig voor te houden. Dat vrouwen soms stoppen met vrouw zijn, zonde vind ik dat!’

Ook nu heb ik weer iemand gevonden die kleding voor mij naait. Op Pinterest zoek ik dan de verschillende plaatjes en mijn coupeuse maakt ze voor mij na. Ik bestel ook regelmatig stoffen bij Vlisco. Dat gaat per twee, vier en zes Yard. Heb ik dan even géén verstand van en bestel direct 4 x 6 Yard. Ik heb dus nog meters van die stof liggen.

De magische leeftijd van 50

Het bereiken van de magische leeftijd van 50 maakt het leven voor mij alleen maar boeiender. Ik liep voor het eerst mee in een modeshow, stond model voor een website en heb tijdens het Sinterklaasfeest zelfs voor Piet gespeeld. Het zijn deze kleine geluksmomenten waar ik enorm van geniet.

[hr]

Meer inspiratie opdoen? Meld u aan voor de gratis inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine en ontvang tweewekelijks de beste artikelen in uw inbox:

[mc4wp_form id="15395"]

[hr]

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met de Image Professionals van Sara on the Road. Sara on the Road geeft prikkelend kledingadvies aan 50+ vrouwen. Ze biedt verrassende kledingprogramma's en events die vrouwen inspireren om al hun wijsheid en kracht te (her)ontdekken. Nieuwsgierig? Bekijk hier het Feestelijk Arrangement, de VIP-dag, en het event Garderobe & Welzijn. Neem zelf de regie en ga op weg!

Tekst: Karin Frensch (Sara on the Road)
Fotografie: Dianne van Nes (Sara on the Road)

[hr]

Ook uw verhaal in deze rubriek? Stuur een recente foto en korte motivatie naar de redactie.

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

De 5 populairste bezienswaardigheden in Gent

Ontspanning door meditatie: hoe het werkt en waarom het helpt

Top 3 mooiste tuinen in de wereld

Een modern interieur

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings