Dit zijn de mooiste planten voor in huis

5 januari 2022
186
Grote kamerplanten

In elk huis zie je tegenwoordig kamerplanten staan. Niet gek ook, want planten zijn goed voor de luchtkwaliteit in je huis. Daarnaast zorgen ze voor zuurstof wat uiteindelijk ook goed is voor jou als mens. Grote kamerplanten zorgen ervoor dat je gezond blijft, wat betekent dat het kan helpen om keelpijn, een verstopte neus of hoesten kan remmen. De populairste kamerplanten zijn vetplanten, maar liefst 53% van de respondenten uit een onderzoek, hebben thuis deze makkelijke kamerplanten staan. Daarbij geeft men ook steeds meer geld uit aan kamerplanten, aangezien de omzet jaarlijks stijgt met anderhalve procent. Wil je graag kamerplanten hebben in je woning, maar weet je niet welke? In dit artikel lichten we een aantal kamerplanten toe, van makkelijke tot luchtzuiverende kamerplanten.

De 5 makkelijkste kamerplanten

Ervan uitgaande dat je geen groene vingers hebt en planten geen kans hebben bij jou om te overleven, beginnen we met makkelijke kamerplanten. Op die manier kunnen ook planten overleven in jouw woning.

  1. Tillandsia

Deze plant is razend populair: de Tillandsia. Het is een plant die geen wortels heeft en bekend staat als luchtplantje. Dat zijn planten die al hun voedingsstoffen halen direct uit de lucht en dus niet uit de aarde. De plant is makkelijk te onderhouden, omdat je deze maar eens in de tien dagen hoeft te besproeien met water.

  1. Cactus

Een cactus is de bekendste in het rijtje. Deze is het makkelijkst te onderhouden en overleeft vrijwel elke situatie. Cactussen en andere vetplanten hoef je maar weinig water te geven. In de winter hoef je een cactus, maar eens in de vier weken een beetje water te geven. In de zomer kun je af en toe een flinke plens water geven.

Lees ook:  Vier de lente met deze schitterende bloementaarten
Grote kamerplanten
  1. Lepelplant

Een makkelijke en een mooie plant? Dan is de lepelplant iets voor jou. Deze behoort tot het rijtje luchtzuiverende kamerplanten. Een ander leuk weetje is, dat NASA (National Aeronautics and Space Administration) deze plant heeft verkozen tot de beste luchtzuiveraar ter wereld. Ook deze plant is gek op water, dus geef deze zeker eens in de twee weken water.

  1. Rubberplant

Een andere makkelijke plant is de rubberplant die afstamt van de rubberboom. Vergeet dan ook niet om de plant te snoeien, anders is binnen een mum van tijd je hele woonkamer ingenomen door deze plant. Doordat de plant flink groeit, behoort hij ook tot de grote kamerplanten. Om de plant mooi te houden kun je af en toe de bladeren poetsen.

  1. Dracaena

Deze plant verbruikt weinig water, waardoor deze zeker in het rijtje van "makkelijke kamerplanten" behoort. Daarnaast doet de plant het goed in de (half)schaduw, wat deze ook geschikt maakt voor wat donkerdere ruimtes. Echter, is deze plant af te raden als je in het bezit bent van een hond of kat, want deze plant is giftig voor hen.

Luchtzuiverende kamerplanten

Wat de naam al zegt: deze planten zorgen ervoor dat de lucht wordt gezuiverd in je woning. Naast dat dit als voordeel heeft dat je gezond blijft, zorgen ze er ook voor dat je beter slaapt. Doordat de planten via fotosynthese de koolstofdioxide van de plant omzetten in zuurstof, slaap je beter. In combinatie met aromatische stoffen die er gecreëerd worden, zoals bij lavendel, ben je verzekerd van een goede nachtrust. Onderstaand staan luchtzuiverende kamerplanten voor je opgesomd.

Lees ook:  Misschien wel het beste voornemen voor het nieuwe jaar: blijf je verwonderen
Grote kamerplanten
  1. Klimop

Een bekende plant, die zoals de naam al zegt, zich kenmerkt als klimplant. Het is een gemakkelijke plant die niet heel veel licht nodig heeft. Probeer de plant vochtig te houden, zodat deze niet uitdroogt. Een ander voordeel van de plant is, dat deze sporen van schimmels en dierlijke uitwerpselen uit de lucht haalt. Let er wel op dat je huisdier geen hap neemt van een blad, want het blad is giftig. Ook voor de mens!

  1. Goudpalm

Dit is een relatief snel groeiende plant die gemakkelijk groeit. Het enige wat de plant nodig heeft, is een lichte plek en potgrond die nooit uitdroogt. Naast dat deze plant de lucht zuivert door middel van xyleen en tolueen, zorgt de plant ook voor een goede luchtvochtigheid in je kamer.

  1. Scindapsus

Deze plant kenmerkt zich net als de klimop als een klim- of hangplant. De plant dient een plek te krijgen in het licht, zodat deze zijn bladtekeningen behoudt. Daarnaast is het belangrijk om de potgrond te bevochtigen en ook vochtig te houden. De plant pakt chemische stoffen aan, waardoor deze zich mag kenmerken als een luchtzuiverende kamerplant. Ook bij deze plant is het zo, dat deze licht giftig is voor huisdieren.

Onderhouden van je kamerplanten

Hoewel je zou denken dat een plant onderhouden kinderspel zou moeten zijn, gaat het vaak mis waardoor de planten verdorren of zelfs dood gaan. Veel mensen geven de planten te weinig of juist te veel water. Zo heeft een cactus weinig water nodig, dus geef deze dan ook niet te veel water. Ook is het belangrijk om je planten te bemesten, al moet je dat niet doen met restanten van koffie of thee. Soms gooit men zelfs restanten van wijn in de kamerplant, maar dat is uiteraard niet goed voor de plant.

Lees ook:  Je tuin Feng Shui inrichten
Grote kamerplanten

Voeding voor je plant

De meeste kamerplanten zijn geplant in zogeheten potaarde, maar beter zijn hydrokorrels. Hoewel deze duurder zijn in aanschaf, ben je ervan verzekerd dat je plant langer leeft. Bovendien zijn ze hygiënischer dan potaarde. In ziekenhuizen zie je dan ook altijd hydrokorrels bij kamerplanten.

Over de auteur

Stan Vreuls

Recente berichten

Ontspanning door meditatie: hoe het werkt en waarom het helpt

Top 3 mooiste tuinen in de wereld

Een modern interieur

Begonia's snoeien en verzorgen

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings