Dit zijn de beste zelfhulpboeken voor mensen die het leven met een korrel zout nemen

2230 VIEWS
Dit zijn de beste zelfhulpboeken voor mensen die het leven met een korrel zout nemen

De Deense kunstenaar Johan Deckmann onderzoekt de uitdagingen van het leven door slimme titels te schilderen op de omslag van fictieve zelfhulpboeken. Grote vragen, angsten en absurditeiten van het leven: alles komt voorbij.

Maar waarom is dit inspirerend? Deckmann is praktiserend psychotherapeut en weet dat taal een helende werking kan hebben op de menselijke geest. Hij is er bedreven in om de ontdekkingen die hij doet tijdens zijn therapiesessies om te zetten in geestige zinnen. Volgens Deckmann kunnen de juiste woorden werken als medicijn.

Tekst omzetten in beeldende kunst

Doordat Deckmann zijn teksten verpakt in een visuele creatie van vormgeving en kleur, prikkelt hij je zintuigen. Situaties en gevoelens worden zo nog herkenbaarder. Je beseft je daardoor opeens dat je je drukt maakt om niks. Of dat het gewoon is zoals het is.

Johan Deckmann 1

De boekenkaften die de kunstenaar heeft beschilderd, zijn geïnspireerd op de zelfhulpboeken die in de jaren ’70 enorm populair waren. Tegelijkertijd speelt Deckmann in op de huidige tijd, waarin zelfhulpboeken niet uit de boekwinkels zijn weg te denken.

Johan Deckmann 3 Johan Deckmann 4 Johan Deckmann 5 Johan Deckmann 6

Een komische noot

Hoewel Deckman focust op de dingen in het leven die niet altijd van een leien dakje gaan of belemmeringen kunnen vormen, spreekt uit zijn werken ook een prettig gevoel voor zelfspot. Dat vraagt hij ook van de kijker – zonder lichtvoetige zelfreflectie gaat de betekenis zomaar aan je voorbij.

Lees ook:  19 prikkelende vragen om je leven even bewust bij de kladden te grijpen

Johan Deckmann 2

Schermafdruk 2017-06-12 21.47.55 Schermafdruk 2017-06-12 21.50.16 Schermafdruk 2017-06-12 21.49.30 Schermafdruk 2017-06-12 21.49.20 Schermafdruk 2017-06-12 21.49.09 Schermafdruk 2017-06-12 21.48.49 Schermafdruk 2017-06-12 21.48.26

Deckmann speelt met zijn kunst in op hoe wij mensen soms zo heerlijk moeilijk kunnen doen over kleine dingen. Zijn werken zetten aan tot nadenken, maar toveren tegelijkertijd een glimlach op je gezicht. Het laat zien dat wij niet zoveel van elkaar verschillen, dat het leven kort is en we er van moeten genieten.

Maar bovenal: lach!

Anderen bekeken ook: Fascinerende boeksculpturen | Ingewikkeld en mooi en De bezoekers van deze boekwinkel brengen boeken letterlijk tot leven

Via: thisiscolossal.com

Ontvang gratis onze beste artikelen!

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine

MEER INSPIRATIE

7 simpele Feng Shui tips voor een woonkamer waar je écht blij van wordt
Subtiele wijsheden uit het boek De Geheime Tuin
7 mooie citaten uit Paulo Coelho’s De Alchemist over het volgen van je dromen
In deze Zweedse gevangenis krijgen mensen yoga en meditatielessen