Dit wist u nog niet over het Drents heideschaap

3 oktober 2015
531
herdersfair balloo

Het Drents heideschaap is met zijn horens, veelkleurigheid, harige vacht en lange staart een opvallende verschijning. Inmiddels behoort het tot de zeldzame rassen van Nederland, maar dit schaap kent een eeuwenoude historie. Het is een prachtig stuk levend cultuurerfgoed!
Nieuwsgierig? Paradijsvogels Magazine geeft een aantal toegangskaarten weg voor de HerdersFair in Balloo waar het Drents heideschaap de hoofdrol heeft, op 10 en 11 oktober a.s. Wilt u ook hierheen? Laat dan uw gegevens achter en maak kans op twee gratis toegangskaarten!
[mc4wp_form id="23419"]
We vroegen de herders als voorproefje een tipje van de sluier op te lichten over dit bijzondere schapenras:

1. Het is het oudste schapenras van Nederland

Migranten brachten het schaap waarschijnlijk mee vanuit Frankrijk. Al vanaf 4000 v.Chr komt dit ras voor in Nederland. Ze werden voornamelijk gehouden op arme, onvruchtbare heidegronden. Niet zozeer voor hun vlees en vacht, maar vooral voor hun mest die werd gebruikt om de ruige akkers te bevruchten.

2. Ze zijn ook op de catwalk te vinden

De Nederlandse en internationaal bekende textielontwerpster Claudy Jongstra gebruikt de wol van het Drents heideschaap voor haar modecollecties en wandtapijten. Hiervoor houdt ze haar eigen kudde, en voor de plantaardige kleuring van de wol zette ze zelfs een speciale heemtuin op. Inmiddels zijn haar stukken ook te zien in o.a. het Stedelijk Museum en het Museum of Modern Art, en werd de wol ook gebruikt voor de kostuums die ze maakte voor het eerste deel van de film Star Wars.

3. Zowel de rammen als de ooien hebben horens

Waar u bij de meeste schaapachtigen de mannen van de vrouwen kan onderscheiden door hun gehoornde hoofdtooi, gaat dat bij het Drents heideschaap niet op: beiden zijn voorzien van mooie, vaak gekrulde horens.

Lees ook:  De beste wandelroutes voor tijdens een verblijf op Gran Canaria

4. Ze zijn vrij ongecompliceerd van aard

Drentse Heideschapen staan bekend om hun levendige, attente en nieuwsgierige aard. Er zit relatief veel “natuur” in. Het karakter is prettig, en vertrouwd naar hun bekende verzorger. De ooi wordt gemakkelijk drachtig, lammert vrijwel altijd zonder problemen af en is een goede moeder voor haar doorgaans 1 tot 2 lammeren.

5. Het zijn net bijen

In veel kuddes wordt het Drents heideschaap nog gehouden op de oorspronkelijke terreinen. Ze grazen vrij selectief waardoor de natuur in stand blijft en zeldzame plantensoorten in deze gebieden een kans krijgen. Een ander belangrijk onderdeel van de begrazing is dat de schapen in hun vacht zaden transporteren en zo bijdragen aan de belangrijke biodiversiteit.
drents heideschaap

6. U kunt ze een dagje hoeden!

Het ervaren van de vrijheid van een herder, een dag ontspannen, schapen schilderen of gewoon filosoferen over het leven op de hei? U kunt een dagje mee met de Herders van Balloo! Na een korte cursus schapendrijven gaat u samen met de herders en de schepershond op pad. U komt op plekken waar reguliere wandelaars niet komen, een prachtige kans om de natuurlijke heide te beleven.
[hr]
Op 10 en 11 oktober vindt de HerdersFair in Balloo (Drente) plaats. Traditioneel wordt hier de oogst ingeluid en kunt u kennismaken met alle bijzondere kwaliteiten van het Drents Heideschaap: van ambachtelijke producten tot het wolatelier. Heeft u ook zin gekregen om hier de herfst te vieren? Laat uw gegevens achter en maak kans op 2 gratis toegangskaarten voor de HerdersFair!
[mc4wp_form id="23419"]
drents heideschaap
 

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Een babyshower organiseren doe je zo

Muizen in huis? Dit kun je doen!

Trends in herenmode voor 2024

Bedrijfsuitjes: Waarom ze belangrijk zijn + Tips voor het organiseren

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings
chevron-down