Dit weekend zijn er vallende sterren te zien!

1860 VIEWS
Dit weekend zijn er vallende sterren te zien!

In de nacht van zaterdag 21 op zondag 22 oktober kunnen we een vallende sterren aanschouwen! De vallende sterren zijn afkomstig van de meteorenzwerm Orionden, afkomstig van de komeet Halley. 

Komeet Halley

Halley scheerde al in 1986 langs de aarde en ieder jaar in tweede helft van oktober zijn de vallende sterren te zien. Dat komt omdat de aarde in die periode door de staart van de komeet trekt en daardoor komen er stofdeeltjes in onze dampkring terecht. Zodra de stofdeeltjes verbranden veroorzaken zij een mooi spektakel.

Komeet Halley | Afbeelding via: Wikipedia
Komeet Halley | Afbeelding via: Wikipedia

Helder weer

Om de vallende sterren te kunnen zien moet de lucht helder zijn. Dat treft: er zijn brede opklaringen voorspeld over het westen van het land, waardoor we goed zicht hebben op de hemel. Het hoogtepunt van de meteorenzwerm vind rond 06:00 uur ‘s ochtends plaats. Er zijn dan maximaal 37 vallende sterren per uur te zien (dat is er gemiddeld één per anderhalve minuut!).

Volgens Weeronline hebben de mensen in Groningen, Overijssel, Drenthe, Gelderland en Limburg de meeste kans om dit fenomeen te kunnen aanschouwen. Dus woon of bevind je je dit weekend toevallig in één van deze provincies, zet de wekker maar vast – the early bird catches the worm!

halley 1
Vallende ster | Afbeelding via: Unsplash

Wat tevens een bijzondere ervaring is, is om eens te slapen onder de sterren. Wij maakten ter inspiratie een lijst van 10 bijzondere locaties om onder de sterrenhemel te slapen. Misschien leuk om dit weekend uit te proberen, maar dan vanuit je eigen tuin.

MEER INSPIRATIE

Levende bruggen: een unieke samenwerking tussen mens en natuur
Een buitenaards universum in edelstenen
De natuur als (ijs)kunstenaar
De betoverende schoonheid van het uiterste noorden