Dit Scandinavische ecodorp ligt op nog geen half uur van Amsterdam

11 januari 2018
413

Op nog geen half uur rijden van Amsterdam en Utrecht kan je vanaf 2018 wonen in een klein dorpje midden in het groen. Alle huisjes in dit ecologische minidorp hebben hetzelfde uitgangspunt: groter wonen op een kleiner oppervlak. Er is een enorme groene binnentuin waar je de gezelligheid van buren op kunt zoeken, maar ook veel privacy in de vrijstaande houten huisjes elk met grote tuin. 

Kvist is het bedrijf achter dit initiatief. Ruim tien jaar geleden bouwden zij hun eerste Scandinavische huisje van hout en een jaar later brachten ze een eerste exemplaar naar Nederland. Met de komst van het ecoproject Bolderburen kunnen ze hun droom waarmaken: een heel dorp bouwen geïnspireerd op de stijl van onze Noorderburen waar mensen in gemeenschapsvorm samen kunnen wonen.

Artikel gaat verder onder de afbeelding
Bolderburen ecodorp huisjes

Astrid Lingren als inspiratiebron

De boeken Bolderburen en Michiel van de Hazelhoeve dienden als inspiratie voor het ontwerp van dit dorp in Oosterwold (Flevoland): een kleine gemeenschap midden in het groen wat alle ruimte biedt om samen te leven, te spelen en je eigen eten te verbouwen.

Daarnaast hebben de ontwerpers van Kvist ook goed gekeken naar hoe zij zelf het liefst zouden wonen: Autovrij zodat kinderen gewoon voor de deur kunnen spelen, een focus op het gemeenschapsgevoel door de enorme gezamenlijke binnentuin en een mogelijkheid tot het verbouwen van eigen eten in moes- en kruidentuin. En het mooiste: een gezamenlijke buitensauna maakt het Zweedse gemeenschapsgevoel compleet.

Artikel gaat verder onder de afbeelding
Ecodorp bolderburen tuin

Ecologisch wonen op maat

Alle 22 huisjes op de 2 hectare biologische landbouwgrond zijn gemaakt van natuurlijke materialen en energie neutraal gebouwd. Energie wordt grotendeels zelf opgewekt en drinkwater wordt op eigen terrein gezuiverd. De huisjes in Oosterwold zijn ontworpen voor verschillende gezinssamenstellingen en leeftijdsfasen. Zo kun je kiezen voor een tiny house van slechts 20 vierkante meter, maar kan je ook je intrek nemen in één van de gezinsvilla's met maar liefst 5 slaapkamers. Wonen in ecodorp Bolderburen is wel wat aan de prijs, maar de animo voor dit project is zo groot dat een vervolgproject al in de startblokken staat.

Lees ook:  Tiny house inspiratie: binnenbuiten leven midden in de natuur

Voor ieder wat wils in dit Scandinavische ecodorp: van tiny houses tot gezinsvilla's

Bolderburen eensgezins

Tiny house bolderburen

Bolderburen tiny house

Bolderburen ecodorp

BOlderburen Kvist

Ecodorp bolderburen

Vooral geïnteresseerd in de tiny houses van dit dorp? Er bestaat nu een funda speciaal voor deze kleine huisjes met grote vrijheid. Bekijk in dit artikel een paar van de mooiste exemplaren waar je écht in kunt wonen en lees hoe je zelf op zoek kan gaan naar misschien wel jouw eigen droomhuis(je). 

 

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Met jouw fiets op vakantie: tips voor een veilige fietsvakantie

Kun je je yogamat ook als sportmat gebruiken?

Ontdek de geheimen van chakra healing

Meditatie voor chakra balans: ontdek hoe het werkt

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings