Dit Scandinavische ecodorp ligt op nog geen half uur van Amsterdam

7998 VIEWS
Dit Scandinavische ecodorp ligt op nog geen half uur van Amsterdam

Op nog geen half uur rijden van Amsterdam en Utrecht kan je vanaf 2018 wonen in een klein dorpje midden in het groen. Alle huisjes in dit ecologische minidorp hebben hetzelfde uitgangspunt: groter wonen op een kleiner oppervlak. Er is een enorme groene binnentuin waar je de gezelligheid van buren op kunt zoeken, maar ook veel privacy in de vrijstaande houten huisjes elk met grote tuin. 

Kvist is het bedrijf achter dit initiatief. Ruim tien jaar geleden bouwden zij hun eerste Scandinavische huisje van hout en een jaar later brachten ze een eerste exemplaar naar Nederland. Met de komst van het ecoproject Bolderburen kunnen ze hun droom waarmaken: een heel dorp bouwen geïnspireerd op de stijl van onze Noorderburen waar mensen in gemeenschapsvorm samen kunnen wonen.

Artikel gaat verder onder de afbeelding
Bolderburen ecodorp huisjes

Astrid Lingren als inspiratiebron

De boeken Bolderburen en Michiel van de Hazelhoeve dienden als inspiratie voor het ontwerp van dit dorp in Oosterwold (Flevoland): een kleine gemeenschap midden in het groen wat alle ruimte biedt om samen te leven, te spelen en je eigen eten te verbouwen.

Daarnaast hebben de ontwerpers van Kvist ook goed gekeken naar hoe zij zelf het liefst zouden wonen: Autovrij zodat kinderen gewoon voor de deur kunnen spelen, een focus op het gemeenschapsgevoel door de enorme gezamenlijke binnentuin en een mogelijkheid tot het verbouwen van eigen eten in moes- en kruidentuin. En het mooiste: een gezamenlijke buitensauna maakt het Zweedse gemeenschapsgevoel compleet.

Lees ook:  Generaties wisselen van kleding

Artikel gaat verder onder de afbeelding
Ecodorp bolderburen tuin

Ecologisch wonen op maat

Alle 22 huisjes op de 2 hectare biologische landbouwgrond zijn gemaakt van natuurlijke materialen en energie neutraal gebouwd. Energie wordt grotendeels zelf opgewekt en drinkwater wordt op eigen terrein gezuiverd. De huisjes in Oosterwold zijn ontworpen voor verschillende gezinssamenstellingen en leeftijdsfasen. Zo kun je kiezen voor een tiny house van slechts 20 vierkante meter, maar kan je ook je intrek nemen in één van de gezinsvilla’s met maar liefst 5 slaapkamers. Wonen in ecodorp Bolderburen is wel wat aan de prijs, maar de animo voor dit project is zo groot dat een vervolgproject al in de startblokken staat.

Voor ieder wat wils in dit Scandinavische ecodorp: van tiny houses tot gezinsvilla’s

Bolderburen eensgezins

Tiny house bolderburen

Bolderburen tiny house

Bolderburen ecodorp

BOlderburen Kvist

Ecodorp bolderburen

Vooral geïnteresseerd in de tiny houses van dit dorp? Er bestaat nu een funda speciaal voor deze kleine huisjes met grote vrijheid. Bekijk in dit artikel een paar van de mooiste exemplaren waar je écht in kunt wonen en lees hoe je zelf op zoek kan gaan naar misschien wel jouw eigen droomhuis(je). 

 

MEER INSPIRATIE

Wonen op de mooiste plek van Nederland: een tiny house op de Veluwe
Een tiny house kopen, hoe werkt dat?
Aan dit tiny house zit een kas(je) vast!
Leer je weer even heerlijk vervelen in deze tiny houses zónder technologie