Dit Noorse psychiatrische ziekenhuis probeert zo min mogelijk medicijnen te geven

10 februari 2018
691

In de westerse wereld zijn medicijnen vaak het directe en enige antwoord op psychische aandoeningen. Een antwoord waar niet iedereen even blij mee is. De zware medicijnen geven veel bijwerkingen of werken remmend op gemoed en creativiteit. Een Noors ziekenhuis heeft hier iets op bedacht.

Een speciale psychiatrische afdeling van het University Hospital of North Norway in Åsgård, Noorwegen is een initiatief gestart met behandelingen waarbij de nadruk minder wordt gelegd op medicijngebruik en meer ligt bij de behoefte van de patient. Heeft de persoon in kwestie een passie voor piano spelen? Dan krijgt hij of zij de ruimte hiermee aan de slag te gaan. Bestaat er een verlangen om het medicijngebruik af te bouwen? Dan wordt daar onder begeleiding geleidelijk naar toe gewerkt. Samenvattend: de wensen van de patient staan centraal.

 

Åsgård Psychiatrisch ziekenhuis

Åsgård Psychiatrisch ziekenhuis

Huiselijke sfeer

De afdeling biedt ruimte aan zes patienten en de behandelingen die zij krijgen leggen -naast persoonlijke hobby’s en lievelingsbezigheden-  de focus op communicatie, fysieke activiteiten en de draad van het dagelijks leven weer oppikken. Dit gebeurt in een huiselijke, ontspannen sfeer. Zo wordt de afdeling bijvoorbeeld regelmatig opgefleurd met verse bloemen en staat er een piano in de huiskamer.

Het doel is om patienten met een psychische aandoening een alternatief te bieden voor een behandeling waar medicatie op de voorgrond staat. Zo zegt Merete Astrup, directeur van de afdeling in webzine MadinAmerica:

Voorheen zeiden we tegen patienten “Dit is wat het beste werkt voor jou” Nu vragen we hen: "Wat zou je het liefst willen?”

Revolutionair

De pilot, die sinds 2017 is gestart, is revolutionair en heeft veel stof doen opwaaien in de Noorse medische wereld. De meningen over dit concept zijn verdeeld, toch waren er voldoende aanknopingspunten dit initiatief uit te voeren. Hoe dit zich verder ontwikkelt zal de tijd leren. Ondertussen hebben de eerste tevreden patienten zich al over het ziekenhuis uitgesproken.

Lees ook:  Deze 9 intrigerende sculpturen tarten de wetten van de zwaartekracht

Mette Hansen die er verbleef vanwege haar bipolaire aandoening zegt in webzine MadinAmerica

De afdeling in Åsgård heeft me rust gegeven en mij geholpen om langzaam van de lithium af te komen. Ik kon er mezelf zijn. Directeur Astrup is de eerste geweest die mij beleefd heeft benaderd. Dat is verfrissend en fijn. Ik ben zeer tevreden.

Ook Hanna Steinsholm die een tijdje in het ziekenhuis bleef is enthousiast:

Het beviel me er veel beter dan ik had verwacht. Het is easy-going op de afdeling en je word niet constant bestookt met medicijn gerelateerde zaken, zoals dat wel gebeurt in andere ziekenhuizen.

Het psychiatrisch ziekenhuis in Åsgård legt bewust de nadruk op de favoriete bezigheden van haar patienten. Of dit nu zingen, muziek luisteren of dansen is, de verplegers zijn ervan overtuigd dat deze bezigheden iets positiefs teweeg kunnen brengen. In dit artikel kun je lezen waarom dansen in het bijzonder zo gezond en goed voor je is.

 

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

De rol van orakels in de Griekse mythologie: Voorspellingen en raadplegingen

Fairtrade producten: een stap richting duurzame consumptie

Lieke Marsman; gedichten over de onontkoombare werkelijkheid

Mediteren kun je leren

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down