Dit Noorse psychiatrische ziekenhuis probeert zo min mogelijk medicijnen te geven

4390 VIEWS
Dit Noorse psychiatrische ziekenhuis probeert zo min mogelijk medicijnen te geven

In de westerse wereld zijn medicijnen vaak het directe en enige antwoord op psychische aandoeningen. Een antwoord waar niet iedereen even blij mee is. De zware medicijnen geven veel bijwerkingen of werken remmend op gemoed en creativiteit. Een Noors ziekenhuis heeft hier iets op bedacht.

Een speciale psychiatrische afdeling van het University Hospital of North Norway in Åsgård, Noorwegen is een initiatief gestart met behandelingen waarbij de nadruk minder wordt gelegd op medicijngebruik en meer ligt bij de behoefte van de patient. Heeft de persoon in kwestie een passie voor piano spelen? Dan krijgt hij of zij de ruimte hiermee aan de slag te gaan. Bestaat er een verlangen om het medicijngebruik af te bouwen? Dan wordt daar onder begeleiding geleidelijk naar toe gewerkt. Samenvattend: de wensen van de patient staan centraal.

 

Åsgård Psychiatrisch ziekenhuis

Åsgård Psychiatrisch ziekenhuis

Huiselijke sfeer

De afdeling biedt ruimte aan zes patienten en de behandelingen die zij krijgen leggen -naast persoonlijke hobby’s en lievelingsbezigheden-  de focus op communicatie, fysieke activiteiten en de draad van het dagelijks leven weer oppikken. Dit gebeurt in een huiselijke, ontspannen sfeer. Zo wordt de afdeling bijvoorbeeld regelmatig opgefleurd met verse bloemen en staat er een piano in de huiskamer.

Het doel is om patienten met een psychische aandoening een alternatief te bieden voor een behandeling waar medicatie op de voorgrond staat. Zo zegt Merete Astrup, directeur van de afdeling in webzine MadinAmerica:

Voorheen zeiden we tegen patienten “Dit is wat het beste werkt voor jou” Nu vragen we hen: “Wat zou je het liefst willen?”

Revolutionair

De pilot, die sinds 2017 is gestart, is revolutionair en heeft veel stof doen opwaaien in de Noorse medische wereld. De meningen over dit concept zijn verdeeld, toch waren er voldoende aanknopingspunten dit initiatief uit te voeren. Hoe dit zich verder ontwikkelt zal de tijd leren. Ondertussen hebben de eerste tevreden patienten zich al over het ziekenhuis uitgesproken.

Lees ook:  Kunst maken heeft een positieve invloed op de hersenen

Mette Hansen die er verbleef vanwege haar bipolaire aandoening zegt in webzine MadinAmerica

De afdeling in Åsgård heeft me rust gegeven en mij geholpen om langzaam van de lithium af te komen. Ik kon er mezelf zijn. Directeur Astrup is de eerste geweest die mij beleefd heeft benaderd. Dat is verfrissend en fijn. Ik ben zeer tevreden.

Ook Hanna Steinsholm die een tijdje in het ziekenhuis bleef is enthousiast:

Het beviel me er veel beter dan ik had verwacht. Het is easy-going op de afdeling en je word niet constant bestookt met medicijn gerelateerde zaken, zoals dat wel gebeurt in andere ziekenhuizen.

Het psychiatrisch ziekenhuis in Åsgård legt bewust de nadruk op de favoriete bezigheden van haar patienten. Of dit nu zingen, muziek luisteren of dansen is, de verplegers zijn ervan overtuigd dat deze bezigheden iets positiefs teweeg kunnen brengen. In dit artikel kun je lezen waarom dansen in het bijzonder zo gezond en goed voor je is.

 

Ontvang gratis onze beste artikelen!

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine

MEER INSPIRATIE

Let op deze voedingsstoffen bij het ouder worden
Wil jij ook op hogere leeftijd fit blijven? Hier 4 tips om een elektrische fiets uit te zoeken
Voorkom legionella, ook in jouw eigen huis!
Geniet van het prachtige weer met deze 3 lange fietstochten in Nederland