Dit is het eerste Nederlandse dorp waar je volledig zelfvoorzienend kan wonen

6634 VIEWS
Dit is het eerste Nederlandse dorp waar je volledig zelfvoorzienend kan wonen

 

Wonen in een gemeenschap waar alle energie, water en voedsel uit eigen huis en omliggende grond wordt opgewekt en geproduceerd lijkt misschien futuristisch, maar het nieuwe project van het Amerikaanse bedrijf ReGen beoogt precies dit. Hun volgende project in Nederland (!) is in volle gang en heeft een ambitieus en duurzaam streven: een 100-huizen tellend volledig zelfvoorzienend dorp bouwen in de buurt van Almere.

Volledig zelfvoorzienend

Oprichter James Ehrlich wil met behulp van verschillende technieken dorpen en woonwijken ontwikkelen die volledig zelfstandig kunnen draaien. De naam ReGen komt van regeneratieve landsbouw techniek en is één van deze methoden. Een regeneratieve, ook wel herstellende landbouwtechniek, bootst de ecosystemen van moeder aarde na in een ontwerp waarbij een overvloed zal ontstaan. Op deze manier wordt de natuur ontlast en kan een heel dorp voorzien worden in voedsel, bouwmaterialen, gas, water en licht.

Artikel gaat verder onder de afbeelding
Regen - 5

De cirkel rond

Hoe ziet zo’n regeneratief systeem er uit? Huis- tuin- en keukenafval wordt verzameld en gesorteerd in categorieën voor hergebruik. Het groenafval van de huishoudens wordt gebruikt als veevoer en het kweken van soldaat vliegen. Deze vliegen dienen op hun beurt als visvoer en de ontlasting van het vee wordt gebruikt als mest voor het telen van groente en fruit in de seizoenstuinen. De uitwerpselen van de vissen worden via een ingenieus watersysteem als bemesting voor het kweken van planten in water gebruikt. Meer lezen over deze manier van voedselvoorziening kan (in het Engels) op de website van het project.

Lees ook:  In deze 5 zelfoogsttuinen doe je boodschappen op het land

Artikel gaat verder onder de afbeelding
Regen - 4

Voordelig ecosysteem

Naast voordelen voor het milieu heeft leven in een zelfvoorzienend dorp ook grote (financiele) voordelen voor de inwoners zelf. Het ecosysteem draagt zorg voor voldoende (seizoens)groenten, fruit, vis en vlees om het dorp het hele jaar door te voeden, regenwater wordt opgevangen, gezuiverd en gebruikt voor douche en toilet en zonlicht opgeslagen in enorme batterijen voor elektriciteit. Waar in de huidige maatschappij ongeveer eenderde van onze inkomsten opgaat aan huishoudelijke consumptie (huur, energie, water en voedsel), biedt ReGen de mogelijkheid te wonen in een gemeenschap die voor óns werkt.

In dit dorp kunnen alle 100 huishoudens worden voorzien van voldoende voedsel, gas, water en licht
ReGen - 1

ReGen - 3

Al tientallen jaren spruiten er over de hele wereld kleinere zelfvoorzienende wooninitiatieven uit de grond. In dit artikel schreven we over misschien wel de meest bijzondere: een drijvend eiland, door een excentriek kleurrijk stel gebouwd, telt inmiddels 12 platforms met elk een eigen functie (een woon-, slaap-, en zelfs een dansplatform).

 

MEER INSPIRATIE

Muurschilderingen door Adele Renault
Slapen in een glazen iglo bij het Noorderlicht: Kakslauttanen
Apfelhotel Torgglerhof: Zuid-Tirol, Italië
16 mooie en creatieve deuren die u in uw huis zou willen hebben