Dit allereerste kleurboek voor volwassenen stamt uit 1760

10 juli 2017
697

Een aantal jaar geleden nam de verkoop van kleurboeken voor volwassenen een grote vlucht. Als alternatief voor meditatie of gewoon een fijne manier om tot rust te komen is dit medium nog steeds enorm populair. Maar zoals met veel zaken bestond deze 'innovatie' eigenlijk allang. Een Amerikaanse wetenschapper deed recent namelijk een bijzondere ontdekking: ze vond een kleurboek voor volwassenen uit de 18e eeuw!

Ontwikkelen van artistieke vaardigheden

Amy Bloom, een plantentaxonoom bij de Missouri Botanical garden, vond tijdens haar zoektocht naar de geschiedenis van botanische illustraties het boek The Florist uit 1760. Toen zij dit boek opensloeg, bleek het om een kleurboek voor volwassenen te gaan. Er staan heel mooie en gedetailleerde illustraties in van verschillende bloemen en planten, maar The Florist is niet zomaar een kleurboek.

Wat dit boek heel bijzonder maakt, is dat het gemaakt is voor mensen die graag meer artistieke vaardigheden wilden ontwikkelen. Bij iedere prent staat een uitgebreide instructie over hoe je elke bloem moet beschilderen (kleurpotloden waren nog niet uitgevonden) om zo de werkelijke kleuren van de bloem te krijgen.

Botanische bloemen en planten tot leven brengen

Tegenwoordig stappen we in de auto of het vliegtuig. Je zit in een mum van tijd in een ander land en kan je ogen de kost geven aan bijzondere landschappen, of je zoekt snel even op internet op hoe een bepaalde plant er uitziet. Ten tijde van de ontwikkeling van dit boek waren er natuurlijk nog geen vliegtuigen en computers, dus op deze manier kwamen de planten meer tot leven en sprak het echt tot de verbeelding.

Lees ook:  Helleborus - Hoe moet je ze snoeien en verzorgen?

Waarom The Florist is uitgebracht in een tijd waarin kleurboeken nog niet bestonden

Het  is onduidelijk wat precies de reden is geweest om The Florist uit te brengen. Er was namelijk nog geen markt voor kleurboeken. Sterker nog, The Little Folks Painting Book van Kate Greenaway wordt beschouwd als het allereerste kleurboek en die kwam pas uit rond 1879. Amy Pool heeft een theorie over het uitbrengen van The Florist:

Mijn persoonlijke theorie is dat medio 18e eeuw, toen men de wereld aan het ontdekken was, de gewone mensen erg enthousiast waren over de natuurgeschiedenis en dat zij deel wilden nemen aan het creëren van iets dat niet te ver weg stond van de platen die geassocieerd werden met nieuwe wetenschappelijke ontdekkingen.

 The Florist is online in zijn geheel te bekijken en de prenten kun je gratis downloaden (& inkleuren..). We hebben hieronder een selectie van de tekeningen gemaakt:

The Florist 1

Titelblad

The Florist 2

Kleurinstructie

The Florist 3

Hyacint

The Florist 4

Cyclaam

The Florist 5

Dubbele hepatica

The Florist 6

Pasquebloem

The Florist 7

Anemoon

The Florist 8

Colchicum

The Florist 9

Madeliefje

The Florist 10

Akoniet

The Florist 11

Viooltje

The Florist 12

Dubbele Chinese aster

The Florist 13

Stokroos

The Florist 14

Narcis

The Florist 15

Gelderse roos

The Florist 16

Amandelbloesem

The Florist 17

Pioenroos

The Florist 18

Persicaria

The Florist 19

Keizerskroon

The Florist 20

Fritillaria

Lees ook:  Vier de lente met deze schitterende bloementaarten

The Florist 21

Zonnebloem

The Florist 22

Iris

The Florist 23

Afrikaantje

The Florist 24

Roos

Bekijk voor nog meer kleurenboeken voor volwassen ook even dit artikel.

mymodernmet.com

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Een babyshower organiseren doe je zo

Muizen in huis? Dit kun je doen!

Trends in herenmode voor 2024

Bedrijfsuitjes: Waarom ze belangrijk zijn + Tips voor het organiseren

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings
chevron-down