Dit allereerste kleurboek voor volwassenen stamt uit 1760

3025 VIEWS
Dit allereerste kleurboek voor volwassenen stamt uit 1760

Een aantal jaar geleden nam de verkoop van kleurboeken voor volwassenen een grote vlucht. Als alternatief voor meditatie of gewoon een fijne manier om tot rust te komen is dit medium nog steeds enorm populair. Maar zoals met veel zaken bestond deze ‘innovatie’ eigenlijk allang. Een Amerikaanse wetenschapper deed recent namelijk een bijzondere ontdekking: ze vond een kleurboek voor volwassenen uit de 18e eeuw!

Ontwikkelen van artistieke vaardigheden

Amy Bloom, een plantentaxonoom bij de Missouri Botanical garden, vond tijdens haar zoektocht naar de geschiedenis van botanische illustraties het boek The Florist uit 1760. Toen zij dit boek opensloeg, bleek het om een kleurboek voor volwassenen te gaan. Er staan heel mooie en gedetailleerde illustraties in van verschillende bloemen en planten, maar The Florist is niet zomaar een kleurboek.

Wat dit boek heel bijzonder maakt, is dat het gemaakt is voor mensen die graag meer artistieke vaardigheden wilden ontwikkelen. Bij iedere prent staat een uitgebreide instructie over hoe je elke bloem moet beschilderen (kleurpotloden waren nog niet uitgevonden) om zo de werkelijke kleuren van de bloem te krijgen.

Botanische bloemen en planten tot leven brengen

Tegenwoordig stappen we in de auto of het vliegtuig. Je zit in een mum van tijd in een ander land en kan je ogen de kost geven aan bijzondere landschappen, of je zoekt snel even op internet op hoe een bepaalde plant er uitziet. Ten tijde van de ontwikkeling van dit boek waren er natuurlijk nog geen vliegtuigen en computers, dus op deze manier kwamen de planten meer tot leven en sprak het echt tot de verbeelding.

Lees ook:  Misschien is dit de mooiste boom ter wereld

Waarom The Florist is uitgebracht in een tijd waarin kleurboeken nog niet bestonden

Het  is onduidelijk wat precies de reden is geweest om The Florist uit te brengen. Er was namelijk nog geen markt voor kleurboeken. Sterker nog, The Little Folks Painting Book van Kate Greenaway wordt beschouwd als het allereerste kleurboek en die kwam pas uit rond 1879. Amy Pool heeft een theorie over het uitbrengen van The Florist:

Mijn persoonlijke theorie is dat medio 18e eeuw, toen men de wereld aan het ontdekken was, de gewone mensen erg enthousiast waren over de natuurgeschiedenis en dat zij deel wilden nemen aan het creëren van iets dat niet te ver weg stond van de platen die geassocieerd werden met nieuwe wetenschappelijke ontdekkingen.

 The Florist is online in zijn geheel te bekijken en de prenten kun je gratis downloaden (& inkleuren..). We hebben hieronder een selectie van de tekeningen gemaakt:

The Florist 1
Titelblad
The Florist 2
Kleurinstructie
The Florist 3
Hyacint
The Florist 4
Cyclaam
The Florist 5
Dubbele hepatica
The Florist 6
Pasquebloem
The Florist 7
Anemoon
The Florist 8
Colchicum
The Florist 9
Madeliefje
The Florist 10
Akoniet
The Florist 11
Viooltje
The Florist 12
Dubbele Chinese aster
The Florist 13
Stokroos
The Florist 14
Narcis
The Florist 15
Gelderse roos
The Florist 16
Amandelbloesem
The Florist 17
Pioenroos
The Florist 18
Persicaria
The Florist 19
Keizerskroon
The Florist 20
Fritillaria
The Florist 21
Zonnebloem
The Florist 22
Iris
The Florist 23
Afrikaantje
The Florist 24
Roos

Bekijk voor nog meer kleurenboeken voor volwassen ook even dit artikel.

mymodernmet.com

MEER INSPIRATIE

Het Noord-Brabantse museum
Bijzondere glaskunst
Muurschilderingen door Adele Renault
Kunstenaar Elyse Dodge ziet bergen anders