De allergrootste atlas ter wereld is nu ook digitaal te raadplegen

863 VIEWS
De allergrootste atlas ter wereld is nu ook digitaal te raadplegen

De cartografische afdeling van de British Library heeft een heel bijzondere atlas onder haar gelederen: de Klencke Atlas. Deze atlas werd in 1660 gepubliceerd, is 180 cm hoog en heeft een breedte van wel 213 cm als het boek is opengeslagen. Er zijn zes mensen nodig om het boek op te tillen … geen gek idee dus om er een digitale atlas van te maken.

Nederlands tintje

De Klencke Atlas, die 37 gegraveerde wandkaarten bevat, is samengesteld door onder andere de Amsterdamse kaartuitgevers Blaeu en Hondius. De atlas werd door Johannes Klencke, de voorzitter van Nederlandse kooplieden, in 1661 aangeboden aan King Charles II. Met dit waardevolle en unieke geschenk hoopte Johannes Klencke interessante handelsafspraken te kunnen maken.

De atlas, die vernoemd werd naar Klencke, is ongeveer 150 jaar in het bezit geweest van het Britse koningshuis. In 1828 werd de atlas samen met andere topografische objecten uit de verzameling van King George III overgedragen aan het British Museum. In 1961 werd de atlas in zijn geheel gerestaureerd en opnieuw ingebonden. Pas sinds enkele jaren is de Klencke Atlas opengeslagen te bewonderen door publiek.

Artikel gaat verder onder de afbeeldingendigitale atlas 3

digitale atlas 4

digitale atlas 2

digitale atlas 1

Van eeuwenoude atlas tot digitale atlas

Voor het goed kunnen fotograferen (hoge resolutie) van de Klencke Atlas was het nodig om het eeuwenoude en loodzware boek op een XXXL boekenstandaard te plaatsen. Met de nodige mankracht, geduld en heel wat paren handschoentjes is het gelukt om het hele digitalisatie proces in een aantal dagen af te ronden. De digitale versie van de Klencke Atlas kun je hier inkijken.

Artikel gaat verder onder de afbeeldingendigitale atlas 6

digitale atlas 5

digitale atlas 7

Grootste ter wereld?

De Klencke atlas is meer dan 350 jaar de grootste atlas van de wereld geweest. Sinds enkele jaren mag Earth Platinum van Millennium House die titel dragen. Deze nieuwe atlas is even hoog, maar heeft een iets grotere ‘spanwijdte’. Een prachtige en bijzondere uitgave, maar onze voorkeur gaat toch wel uit naar de charme van de eeuwenoude (digitale) atlas.

Lees ook:  Fascinerende boeksculpturen | Ingewikkeld en mooi

digitale atlas 8

Ook dit 1000 jaar oude geneesboek is nog niet zo lang geleden gedigitaliseerd. Heel bijzonder om te lezen dat onderzoekers aangegeven dat veel ingrediënten waarover wordt geschreven ook nu nog worden gebruikt. 

Ontvang gratis onze beste artikelen!

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine

MEER INSPIRATIE

Perzische tapijten van opgerold papier
Met 10 verdiepingen is dit de grootste boomhut ter wereld
Pointillisme sleepte deze kunstenaar door zijn zware revalidatie
Optische illusies van hout: dit is namelijk geen klei….